Sindikalist Radeka napadao odluke o razrješenju dekanice FFZG-a koja je kršila zakon: Je li ovo mogući razlog?

Izvor: Narod.hr

Tragom ekscesnog mandata smijenjene dekanice Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu hrvatske sveučilišne novine Universitas u broju 132 od 26. listopada 2020. donose redakcijsko izvješće o enormnim zaradama „u fušu“ Igora Radeke, čelnika Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja. S dopuštenjem uredništva tekst prenosimo u cijelosti.

Rektor Sveučilišta u Zagrebu donio je 8. srpnja 2020. odluku o suspenziji prof. Vesne Vlahović-Štetić s dužnosti dekanice Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu „zbog ozbiljnog i trajnog kršenja zakona i Statuta Sveučilišta u Zagrebu i na njemu utemeljenih odluka.“ U obrazloženju odluke na prvom je mjestu navedena pravomoćna presuda za mobing, nakon čega slijedi nekoliko stranica taksativnog nabrajanja počinjenih prijestupa i protupropisnih postupanja suspendirane dekanice. Odluku rektora je dvotrećinskom većinom glasova potvrdio Senat Sveučilišta na sjednici 14. srpnja 2010., čime je prof. Vlahović-Štetić faktično razriješena s dužnosti dekanice.

Zagreb, 16.10.2019. – Konferencija za novinare Matice hrvatskih sindikata o najavi premijera Andreja Plenkovića da će iduće godine povećati plaće u javnom sektoru.
Na fotografiji Branimir Mihalinec, Vilim Ribić, Igor Radeka, Ana Tuškan.
foto HINA/ Edvard ŠUŠAK/ es

Odluke rektora i Senata Sveučilišta izazvale su negodovanje i protivljenje nekolicine članova Senata, određenog broja djelatnika i studenata Sveučilišta kao i bjesomučnu reakciju Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja (NSZVO). Protivljenje tog sindikata smjenjivanju dekanice bilo do te mjere apsurdno i pretjerano da je konkurentski Hrvatski sveučilišni sindikat priopćenjem za javnost osudio „Ribićevu neizravnu poruku i poticaj poslodavcima da slobodno šikaniraju/mobingiraju svoje zaposlenike“ te pozvao sve djelatnike u sustavu znanosti i visokog obrazovanja „da postave pitanje o smislu postojanja i štetnom djelovanju interesne udruge građana koja je postala sredstvo za propagiranje ideoloških zalijepljenosti uske sindikalne vrhuške“.

Narod.hr