Sindičić temeljem hrvatske tjeralice ponovno uhićen u Španjolskoj

Španjolska policija uhitila je u Burgosu bivšeg agenta jugoslavenske tajne službe Vinka Sindičića kojeg riječko tužiteljstvo sumnjiči za lažno prijavljivanje kaznenog djela i lažno svjedočenje u Muenchenu 2008. protiv Krunoslava Pratesa osuđenog na doživotni zatvor za ubojstvo Stjepana Đurekovića 1983.

Navodeći samo inicijale i dob 75-godišnjeg muškarca, hrvatski MUP objavio je da je 26. siječnja zaprimio obavijest španjolske policije o uhićenju muške osobe V.S. u Burgosu, kojeg Hrvatska potražuje zbog vođenja kaznenog postupka, o čemu su obavještena hrvatska pravosudna tijela.

Akcijom su se pohvalili i španjolski mediji, navodeći da je Sindičić 2008. lažno svjedočio pred Vrhovnim sudom u Muenchenu u Njemačkoj u predmetu protiv treće osobe koja je osuđena na doživotni zatvor. Španjolski mediji navode da je Sindičić izveden pred sud koji treba donijeti odluku.

Drugi put uhićen
Sindičić je temeljem hrvatske tjeralice u Španjolskoj bio uhićen i 9. studenog 2015., ali ga je istražni sud u Madridu početkom 2016. odbio izručiti jer je tročlano sudsko vijeće smatralo da ga Španjolska nije dužna izručiti Hrvatskoj, ako ga za lažno svjedočenje i prijavu kaznenog djela ne traži Njemačka na čijem teritoriju je održano suđenje i navodno kazneno djelo.

Sindičić je svjedočio na sudu u Muenchenu 2008. u postupku protiv Krunoslava Pratesa, osuđenog na doživotni zatvor za ubojstvo Stjepana Đurekovića u mjestu Wolfsrathausen pored Muenchena 1983.

Temeljem tog svjedočenja taj je sud otvorio kazneni postupak protiv Josipa Perkovića i Zdravka Mustača te izdao uhidbeni nalog za Borisa Brnelića, kojeg je Sindičić u svojim izjavama prokazao za sudjelovanje u ubojstvu.

Perkovićev odvjetnik Ante Nobilo potvrdio je Hini Sindičićevo uhićenje, dodavši da je on podnio kaznenu prijavu protiv Sindičića u slučaju Prates u ime Perkovića i Mustača, nakon čega je Državno odvjetništvo u Rijeci pokrenulo istragu i raspisalo tjeralicu.
Nobilo pretpostavlja da su zadnje odbijanje izručenja Sindičića “ishodili njegovi njemački zaštitnici”.

Bude li ovog puta Sindičić izručen Hrvatskoj, Nobilo najavljuje da će dostaviti daljnje dokaze protiv Pratesa. „U suđenju Perkoviću postalo je tako očito da je Sindičić lažno svjedočio protiv Partesa da ga sud nije ni jednom spomenuo u obrazloženju iako je optužnica bazirana na njegovom terećenju”, kazao je Nobilo.

Viši zemaljski sud u Muenchenu uručio je sredinom ožujka 2017. pisanu presudu bivšim djelatnicima jugoslavenskih i hrvatskih tajnih služba Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču koji su godinu ranije osuđeni na doživotne kazne zatvora zbog sudjelovanja u ubojstvu hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića 1983. u Wolfratshausenu pored Muenchena. Hina