Sinčić: U Brodotrogiru smanjene plaće, na vidiku nema novih ugovora

HINA/ Dario GRZELJ/

Saborski zastupnik Ivan Vilibor Sinčić (Živi Zid) u petak je, govoreći o stanju u Brodotrogiru, ustvrdio da su radnicima smanjene plaće i ne isplaćuju im se troškovi, na vidiku nema novih ugovora i ne ulaže se u tehonologiju, te je upitao gdje je u svemu tome država “koja je Končaru dozvolila da uđe u taj posao”.

“Plaće su smanjenje za 500, 1500, odnosno 2000 kuna, gospodin Končar očito nema novca”, izjavio je Sinčić u govoru na slobodnu temu.

Naveo je i da su otpremnine za radnike koji su otišli do kraja prošle godine isplaćene u umanjenom iznosu, događa se “sve što se nije smjelo dogoditi”, na vidiku nema novih brodova, pa je očito da je Danko Končar i ovdje “bacio oko na nektretnine”, a nije uložio u tehnologiju, kako se obvezao 2013. godine.

Sinčić tvrdi da se od početka listopada radnicima putnicima ne isplaćuju putni troškovi ili se isplaćuju umanjeno, smanujuje se plaća, većina radnika približila se minimalcu, nisu isplaćene jubilarne nagrade za 2018. itd. To, precizira, ne vrijedi za sve tvrtke unutar Brodotrogira, ali je učestala pojava.

“Nakon zadnjih otpuštanja, pred Novu godinu, ostalo je 670 radnika i tako se poduzeće približilo broju koji je limitiran programom restrukturiranja, a to je 650”, ustvrdio je Sinčić dodajući kako je očito namjera poslodavca da provodi daljnje otpuštanje, jer bez ugovorenih poslova kojih nema, ne može zaposliti sve radnike.

To je “vreća praznih obećanja gospodina Končara”, ustvrdio je Sinčić pitajući se gdje je u svemu tome država “koja je Končaru dozvolila da uđe u taj posao, dala mu novce da to funkcionira, a uopće ne radi reviziju, ne pita što se radi s tim novcima”.

Pozornost je skrenuo i na stanje u RiZ Odašiljačima, tvrtki u vlasništvu države, gdje 170 radnika nije dobilo plaću pet mjeseci, dok se u isto vrijeme ministar financija Zdravko Marić hvali suficitom i zadužuje preko trezorskih zapisa.