Sinčić se ogradio od Pernara i Vuletića

Predsjednik Živog zida Ivan Sinčić u petak se na konferenciji za novinare u Saboru ogradio od izjave njihovog ekonomskog stručnjaka Dominika Vuletića da se stranka zalaže za “iliberalnu demokraciju”, a ogradio se i od stavova Ivana Pernara da je “99 posto novinara učilo od Hitlera” i njegovih izjava da su “novinari korisni idioti”. 

“Što se tiče termina iliberalna demokracija, moram reći da mi je skroz novi. Mi nikada nismo razgovarali o tom konceptu. Naš stav je direktna demokracija i da treba težiti direktnoj demokraciji. Od tog stava se ograđujem. Mi smatramo da je direktna demokracija, što više referenduma, a što manje koruptivnih radnji budućnost demokracije”, kazao je Sinčić, pobunivši se zbog pitanja koje je izvan teme zaštite zviždača na koju su sazvali konferenciju za novinare u vrijeme dok se o tome raspravljalo na plenarnoj sjednici. 

S obzirom na to da je Sinčić u uvodnom govoru istaknuo da zaštite zviždača nema borbe protiv korupcije, novinari su pitali ima li borbe protiv korupcije bez slobodnog novinarstva, aludirajući na “tjeralicu” protiv novinarke Jutarnjeg lista koju je Živi zid objavio na svojoj facebook stranici.

“Godišnje izvješće HND-a objašnjava kakvo je stanje u hrvatskom novinarstvu i zbog toga sam tužan. S 95 posto novinara nemam nikakvih problema, poštujem ih i volim s njima raditi. Međutim, s nečime što je bio sistematski linč jednostavno ne mogu živjeti. Ne želim živjeti u društvu gdje se nekome tko iznosi neistine, konstrukcije, manipulacije, laži ne smije reći da laže, bio on novinar političar ili bilo tko drugi”, istaknuo je Sinčić. 

Sinčić se ogradio i od izjava stranačkog kolege Ivana Pernara koji je na svojoj facebook stranici objavio da je “99 posto novinara učilo od Hitlera”, a nedavno ih je nazvao i “korisnim idiotima”.

Njegov stranački kolega Branimir Bunjac dodao je da su “stavovi stranke isključivo oni koji se iznesu na tiskovnim konferencijama ili na službenim stranicama stranke”. 

“Nikakve pojedinačne stranice ne odražavaju mišljenje stranke. Ne možemo kontrolirati 10 do 15 tisuća članova što tko objavljuje. Poštujemo slobodu riječi”, poručio je Bunjac. 

Upitan je li sloboda riječi i objavljivanje “tjeralice” protiv novinarke, odgovorio je “podržavamo slobodu medija, dobro surađujemo sa svima osim s jednim koji zastupa interese ovršne mafije”.