Sinčić: Reforme o kojima Vlada govori nisu prave, više su kozmetičke

Predsjednik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić ocijenio je u ponedjeljak kako reforme o kojima govori Vlada, poput porezne i mirovinske, nisu prave, nego više kozmetičke, izrazio je i bojazan da će postojeća, tanka, parlamentarna većina opstati, što je „najgore rješenje za Hrvatsku“.

„Bojim se da će postojeća većina opstati, to je najgore rješenje za Hrvatsku“, rekao je Sinčić u emisiji „Oporbeni zarez“ Hrvatskog radija, na pitanje hoće li sadašnja većina u Hrvatskom saboru opstati ili su izgledni prijevremeni izbori.

Čak da Vlada i ima volje za reformama, u situaciji kad su tolike nestabilnosti (…) kad treba sa deset strana dogovarati, ( teško ih je) provesti, rekao je Sinčić koji drži da su izbori potrebni radi katarze hrvatskog društva i politike i kako bi se poslala poruka da se ne može trgovati, varati birače.

Reforme o kojima govori Vlada, za njega nisu prave, više su kozmetičke. Prava reforma, koju bi i Živi zid podržao, je ona koja bi povećala plaće, mirovine, koja bi pomogla da se razvija zaposlenost, rekao je Sinčić, poručivši Vladi kako je to što se želi pokazati kao reforma nedovoljno, u svakom slučaju kasno.

Priznao je da ima i nekih pozitivnih „stvarčica, mrvica“, poput smanjenja poreza na hranu, no ističe da sveukupni efekti reforme neće „naš kotač koji dugo ide krivo ni usporiti, a ni pokrenuti na drugu stranu“. U uvjetima kad morate zadovoljiti deset strana, Vrdoljaka, Pupovca, Sauchu (…) i njihov zahtjev uvrstiti u reformu, dođete u situaciju u kojoj ne možete ništa bitno mijenjati, ocijenio je predsjednik Živog zida.

Živi zid, najavio je, neće podržati Vladinu mirovinsku reformu, neprihvatljivo mu je da se radi do 67 godina, drugi stup drži prijevarom koja ide izrazito na korist bankama, na štetu umirovljenika, zauzima se da se drugi stup učini dobrovoljnim.

Živi zid ‘kroji’ svoju mirovinsku reformu

Sinčić je potvrdio da njegova stranka ‘kroji“ svoju mirovinsku reformu, u proceduri su zakoni o nacionalnoj zakladi za starost, za ljude koji nisu ostvarili pravo na mirovinu, ona bi iznosila 1030 kuna, te zakon o zajamčenoj minimalnoj mirovini, koja bi za 15 godina staža bila 1500 kuna. To sve košta „samo“ četiri milijarde kuna godišnje, Hrvatska to može platiti od toga što raste gospodarstvo, samo da država više ne troši, objašnjava Sinčić pitajući se zašto „ako imamo 3 milijarde za stare zrakoplove ne bi imali 4 za umirovljenike“.

Potvrdio je kako je stranka dogotovila Ovršni zakon, otkriva da je jednostavniji od dosadašnjeg, da se ovrhe vraćaju na sud, miču posrednici, nema više naknada, troškova ovrha koji višestruko nadmašuju osnovne iznose. To je slovenski model uz minimalne izmjene, očekuje da će optimalno funkcionirati da se riješi dužničko ropstvo.

Govoreći o budućnost hrvatske brodogradnje, odnosno Uljanika i 3. maja, Sinčić je ustvrdio da je Vlada u veljači znala kakvo je stanje u brodogradnji, a nije ništa napravila, da je Uljaniku najviše štete napravila korupcija, odnosno loše upravljanje te kako Danka Končara ne zanima brodogradnja, nego kupnja drugog dijela pulskog zaljeva, da radi turističke kapacitete.