Sinčić: Od 106 baznih stanica u Zagrebu 70 posto nezakonito postavljeno

Sjednica Hrvatskog sabora

Saborski zastupnik Ivan Vilibor Sinčič (Živi zid) upozorio je u ponedjeljak kako je od 106 baznih stanica, nasumično izabranih na području Zagreba, njih 70 posto nezakonito postavljeno, dok ih je bez uporabne dozvole u rad pušteno 90 posto.

Inspekcija ne djeluje, ne sankcionira, ustvrdio je zastupnik, pozivajući se na Analizu provedbe i učinkovitosti propisa za gradnju i puštanje u rad izvora neionizirajućeg elektromagnetskog zračenja napravljenu u Živom zidu.

Jasno je da u Hrvatskoj telekom kompanije mogu raditi što hoće i gdje hoće, da se ponašaju na način kako to ne čine u svojim zemljama: Austriji, Njemačkoj, Švedskoj, ustvrdio je.

Hrvatska je, rekao je, jedina europska zemlja u kojoj nisu potrebne građevinska dozvola za baznu stanicu, mišljenje stanara, mjesnog odbora.

Sinčić apostrofira i kako je Francuska zabranila instaliranje wi-fija u škole, dok se u Hrvatskoj govori o tabletima i mobilnim telefonima koje bi djeca trebala koristiti u obrazovanju.

Tvrdi i da je postojao ogroman potencijal u EU fondovima da se infrastruktura napravi, ali da gotovo ništa nije povučeno.

To je propust Vlade, a vjerujem i pogodovanje teleoperaterima, ustvrdio je zastupnik te pozvao građane da “ustanu protiv bezakonja”.

Bulj: Vlada čuva monopol HT-a

I Miro Bulj (Most) navodi da je EU osigurala sredstva za gradnju optičke mreže koja bi bila u vlasništvu hrvatskih tvrtki, ali da Vlada taj projekt blokira.

Vlada to čini, tvrdi Bulj, kako bi se sačuvao monopol HT-a, da bi Hrvatska i dalje ostala kolonija za koje će se izvlačiti enormni profiti.

“To je izdaja nacionalnih interesa”, poručio je Bulj obučen u majicu sa natpisom “Teleoperateri iznad zakona”.

Naveo je i kako je Europska komisija u svom izvješću prigovorila Hrvatskoj da HT kontrolira više od 71 posto tržišta fiksne mreže i na taj se način neće pridonijeti produljenju tržišnog natjecanja.

Bulj je podsjetio da je i prije nego je postao saborski zastupnik, kao aktivist, upozoravao da se bazne stanice bez građevinskih dozvola stavljaju na vrtiće, škole, bolnice… Kao zastupnik dao sam dvije zakonske inicijative kojima bi se telekome obvezalo da plaćaju pravo služnosti i da moraju imati građevinske dozvole za bazne stanice, no one stoje mjesecima, rekao je Bulj.