Sinčić obišao drvenu kuću u Glini koju je sagradio Živi zid

Predstavnici Živog zida u centru Gline sagradili su trajnu drvenu kuću za potresom stradalog samohranog oca i njegovu maloljetnu kći, kuća je priključena na struju i vodu, a dozvole se tek trebaju ishoditi.

Kuću je u petak razgledao predsjednik Živog zida i europarlamentarac Ivan Vilibor Sinčić, ističući da su gradnju odmah dogovorili s gradom i županijom, odnosno njihovim pročelnicima te potpisali taj dogovor.

“Dogovorili smo da će se početi graditi i kontaktirati komunalna poduzeća, svi su izašli ususret, pa i HEP i rečeno je da će se svi papiri i dozvole rješavati u hodu i mi na tome radimo”, rekao je Sinčić.

Riječ je o drvenoj kući Požgaj grupe Azelija, vrijednost donacije Nikole Požgaja je 450.000 kuna, tvrtka Petrokov je donirala kupaonicu i sve sanitarije, a Živi zid temelje i krov te svu logistiku.

“To je jedna kuća, ali je gotova. Država je i ovdje sa svojih 250.000 službenika mogla učiniti puno više nego do sada, a u Markuševcu, gdje živim, u epicentru razornog potresa od prije više od godinu dana nije se zabio nijedan čavao, osim onog što su si ljudi sami obnavljali”, kazao je.

Sinčić je naglasio da neki njegovi susjedi u zagrebačkom Markuševcu još žive u kontejnerima, ističući kako je tužno da još ni ne znaju kada će se obnova pokrenuti.

Iz Živog zida navode da su preko društvenih mreža doznali da je Dalibor Vignjević, otac maloljetne djevojčice, u potresu izgubio dom koji i nije bio njegov, a i inače ima egzistencijalne probleme te nema alternativu, pa su mu u centru Gline odlučili sagraditi dom.

Na pitanje kako je moguće da Živi zid sagradi kuću u tri mjeseca, potpuno je opremi i dobije priključak struje od HEP-a, Tihomir Lukanić je rekao kako “ne smije biti da papir, dozvola bude prepreka za gradnju kada čovjek nema krov nad glavom”.