Sinčić: Je li Todoriću namjerno dozvoljeno da pobjegne?

foto HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ

Predsjednik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić u ponedjeljak je za uhićenja u slučaju Agrokor kazao da su očekivana, ali i istaknuo kako strahuje da su državne institucije namjerno dopustile osnivaču tog koncerna Ivici Todoriću da pobjegne.

“Gospodin Todorić nije bio u svom domu, on je vjerojatno negdje u Londonu u nekom restoranu i gleda nas izdaleka sa sigurnog mjesta. Živi zid se boji da se dogodilo ono što se dogodilo sa Sanaderom, da su državne institucije namjerno dozvolile da Todorić pobjegne i sakrije se daleko od ruku hrvatskog pravosuđa”, izjavio Sinčić na konferenciji za novinare te pozvao Todorića da se vrati u Hrvatsku i suoči s posljedicama.

Izrazio je žaljenje što se istrazi u slučaju Agrokora nije pristupilo prije 20 godina, kada je ta kompanija stjecala tvrtke poput Jamnice, zadarske Sojare, Belja, Zvijezde, Unikonzuma. “Sve dosadašnje vlade su znale ili su morale znati, odnosno direktno su išle na ruku koncernu Agrokor”, ustvrdio je.

Sinčić kaže kako su u Živom zidu zadovoljni što je pokrenuta istraga, ali ne očekuju brze rezultate. “U najmanju ruku očekujem desetljeće ili dva desetljeća suđenja odgovornima”, kazao je Sinčić te pozvao nadležne u policiji i pravosuđu da ne podliježu pritiscima i utjecajima.

Osim kaznenopravne, u njegovoj stranci traže da se istraži i politička odgovornost osoba povezanih s Agrokorom, pa od saborskog istražnog povjerenstava očekuje da ispita sve bivše premijere, ministre gospodarstva, financija, čelnike Porezne uprave, ali i lokalne čelnike poput zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića. “Kako je Todorić došao do Kulmerovih dvora, kako je došao do dozvole za izgradnju Super Konzuma, kako je Šeks vodio istražno povjerenstvo oko krađe žita… primjera je mnogo”, rekao je Sinčić.

Smatra da će istražno povjerenstvo, iako nema nijednog člana koji nikada nije sudjelovao u vlasti, obaviti jedan dio posla, iako bi, tvrdi, moglo i puno više da je drugačije kadrovski formirano. Upitan treba li povjerenstvo prestati s radom s obzirom na uhićenja, odgovorio kako prema zakonu istraga nema veze s radom povjerenstva koje se ne može osnivati jedino u slučaju kad je već pokrenut sudski proces.

Hina