Sinčić: Dosta je da HDZ-ovi kriminalci zloupotrebljavaju institucije

Saborski zastupnik Živog zida, Ivan Sinčić, izjavio je na konferenciji za novinare u petak u Saboru, vezano za aferu SMS, kako je “dosta toga da HDZ-ovi kriminalci zloupotrebljavaju institucije”.

Smatra da “korupcija sve više buja u Hrvatskoj, metastazira”, a zadnji efekt je to što se događalo oko afere “SMS”.

“Gospodin Blaž je javio gospodinu Franji da će doći po njega i da uništi diskove. Tko je iz pravosuđa dojavio gospodinu Blažu, koji je običan vozač, takvu informaciju? I onda Andrej Plenković ima hrabrosti reći da je sve po zakonu. Kako, ako nam cure informacije iz pravosuđa”, upitao je Sinčić.

Podsjetio je i na nedavnu izjavu zastupnika Steve Culeja kako njegov sin nije sudjelovao u tučnjavi u Vinkovcima jer je vidio snimku. “Kako ju je on mogao vidjeti ako istraga još traje? I tu je došlo očito do curenja informacija”, ustvrdio je Sinčić.

“U Hrvatskoj su za sve krivi vozači, još od Boljkovca, Šuška, pa Bošnjakovićev, Bandićev, Kalmetin, sad Tolušićev vozač. Zanima nas tko je od visoko rangiranih ljudi uzeo te informacije i plasirao ih svojim pomoćnicima, često u obliku vozača“, dodao je Sinčić.

Rekao je kako se oji da imamo dvije države – “jedna je ova u svjetlu, a druga je ona u sjeni koja služi određenim interesima”.

Što se tiče HDZ-a, pokazalo se da to nije prava stranka, da velikim dijelom operira u sjeni, koristi kupnju i ucjenu da bi očuvala ovu većinu. Istrage se ometaju, stoje u ladicama, a primjer za to su slučajevi Ivana Vrdoljaka, Tomislava Sauche i drugih, smatra Sinčić.

“Nikoga nismo pravomoćno osudili iz biznisa ili politike za kakvo krupno djelo. Zato što su oni tri koraka ispred pravosuđa, tamna država je tri koraka ispred države u svjetlu, ima sve informacije prije njih”, smatra vođa Živog zida.

Tko je dojavio vozaču informacije

Upitao je: Tko je ta karika koja nedostaje, koja je premostila pravosuđe i dojavila vozaču informacije koje bi zakonu trebale biti zatvorene u spisu?

Po njegovu mišljenju, praksa nas uči da su mnogo puta paraobavještajci obavještavali pravosuđe i određene političke strukture.

Ustvrdio je kako je HDZ “parastranka” i neka “prestane zloupotrebljavati institucije“.

“One nisu njihova svojina koje mogu iskorištavati za obračune unutar stranke ili s političkim neistomišljenicima. Pokazalo se da je došlo do velikog premrežavanja policijskih djelatnika, a siguran sam, pokazat će se, i sudskih i državnih odvjetnika. Te institucije nisu neovisne, hrvatska nije pravna država, nema pravne sigurnosti”, kazao je Sinčić.

Prema njegovim riječima, institucije su devastirane i razvaljene, ne radi se po zakonu. HDZ je napravio od države kaos i anarhiju, a i SDP koji je imao priliku to promijeniti, nije to napravio.

Na novinarsko pitanje tko je karika koja dostavlja tajne informacije iz istrage, Sinčić je kazao da može pretpostaviti tko je karika.

“To je netko tko ima debelo i bogato iskustvo ili unutar MUP-a ili državnog odvjetništva ili sudstva ili SOA-e, a ujedno je i političar. Nadam se da će ta krupna riba, ‘mister x’ pasti, biti otkriven, a ne da su opet za sve krivi vozači, niže rangirani službenici koji se žrtvuju da bi sakrili krupne ribe u sjeni”, kaže Sinčić.

Na pitanje misli li na Milijana Brkića uzvratio je – “To ste vi rekli”. “Ja hoću da institucije istraže tko je ta osoba. On je već debelo uključen u sve ovo, kumstvo, prijateljstvo, ja se nadam da ćemo vidjeti koja je njegova uloga”, zaključio je Sinčić.