Sin HDZ-ovca Martina Baričevića završio privatni fakultet na račun građana

Nastavak sjednice Hrvtskog sabora

Ništa novo mogo bi se reći, pogotovo ako se spomene ime “moćnog” HDZ-ovca Martina Baričevića, koji je preživio brojne medijske afere, i na kraju “isplivao čista obraza”.

Široj javnosti Martin Baričević baš i nije poznat ali oni koji o njemu znaju malo više kažu da je itekako dobro izučio svoj “zanat”, zbog čega su ga u HDZ-u (očito zbog iskustva i zanata) okitili brojnim funkcijama i položajima.

Martin Baričević HDZ-ov je načelnik općine Jasenice, uz to on je i saborski zastupnik ali on je i predsjednik Hrvatska zajednica Općina koja okuplja 328 općina iz svih 20 županija. Koliko su općinski načelnici zadovoljni radom svojeg predsjednika teško je reći, no provlače se brojne špekulacije o navodnom peganju kartica, brojnim poslovnim putovanjima, sastancima, za koje neki navodno dobivaju naknade a neki ne….  

Nije izija stado janjaca

Mediji su Martina Baričevića razvačili na strašne načine, pripisujući mu i ovo i ono, a on ni kriv ni dužan. Čak mu se stavljalo na dušu da je izija cijelo stado janjaca a da nije platio što je pojeo i popio. Samo da vas podsjetimo, naime, vlasnik lokalnog restorana optužio je Baričevića da mu duguje čak 185 tisuća kuna za izjedenu janjetinu i piće. No načelnik Općine Jasenice Baričević nije se dao samo tako preveslati pa je sve završilo na sudu, gdje se ustanovilo da ipak on nije pojeo, kako su ga optuživali cijelo stado janjaca.

Bilo je tu još pokušaja da se uzdrma moćni HDZ-ovac, bio je i svjedoka ali ništa mu nisu mogli dokazati.

Martin Baričević, načelnik općine Jasenice, saborski zastupnik, predsjednik Hrvatske zajednice općina

Sinu dodjelio koncesijsko dobro bez natječaja

Pisali su mediji da je Martin Baričević svom sinu Luki kao načenik općine Jasenice bez natječaja dodijelio koncesijsko odobrenje da na plaži u Maslenici, nekoliko metara od mora, sagradi i otvori ugostiteljski objekt. Tu se ipak spretni načenik nekako izvukao samo sa “ukorom” jer je inspekcija reagirala i zatvorila radove.

Nakon te priče koja baš i nije naškodila tati Martinu, sin Luka krenuo je dalje, naravno pod budnim okom tate Martina… Kako pišu mediji, Luka je na račun poreznih obveznika upisao privatnu Visoku školu za sigurnost s pravom javnosti u Zagrebu. A školarina po godini studiranja iznosila je 2600 eura, no on je platio samo 240 kuna upisne pristojbe. Ostatak su, kako prenosi 24 sata plaćale Područne vatrogasne zajednice koje se financiraju iz lokalne samouprave. A lokalnu samoupravu vodi njegov tata.

Student Baričević, kako su nam odgovorili iz škole, upisao je dodiplomski stručni studij još 2014. On traje tri godine i košta 7800 eura. Odnosno gotovo 60 tisuća kuna. Prve dvije uplate platila je PVZ Sveti Florijan – Benkovac, a ostale dvije platila je PVZ Velebit – Obrovac, pišu 24 sata.

PVZ (područna vatrogasna zajednica) je savez udruženih vatrogasaca na nekom području. U ovom slučaju, između ostalog, na području općine Jasenice koju vodi Martin Baričević, Lukin otac. PVZ Sveti Florijan je propao otprilike deset mjeseci nakon zadnje uplate školarine za načelnikovog sina. 

Otkriven je niz malverzacija u ovoj vatrogasnoj zajednici, a mi ćemo napomenuti samo jedan zabavan detalj. Nakon brisanja Sv. Florijana pisalo se kako je njihov zapovjednik Ante Buljat koristio novac PVZ-a kako bi sređivao podno grijanje u svojoj kući, upisivao lažne prekovremene sate, prikazivao laže donacije… Završio je na optuženičkoj klupi zadarskog DORH-a.

Iste te 2015. godine kad se ugasio PVZ Sv. Florijan, osniva se PVZ Velebit. I oni djeluju na području Općine Jasenice. Iste godine mladom Luki isplaćuju prvu uplatnicu. Također, iste godine od Ministarstva poljoprivrede dobivaju gotovo 200 tisuća kuna. Zašto? Za nešto što se zove Općekorisne funkcije šuma. I sljedeće godine dobivaju novac iz državnog proračuna, čak 236 tisuća kuna. Zašto? Također za Općekorisne funkcije šuma. Gotovo 200 tisuća kuna otišlo je na “tekuće donacije u novcu”, a ostatak na “ostale nespomenute rashode poslovanja”. I sljedeće godine su opet dobili novac za Općekorisne funkcije šuma, i to 314 tisuća kuna, prenose 24 sata.

Čudno je to da vatrogasci koji se financiraju iz sredstava lokalne samouprave i državnog proračuna imaju novaca da plaćaju privatnu školu sinu načenika Martina Baričevića, ipak je to tvrde mnogi, i za HDZ-ove standarde malo previše.

Provjereni su podatci, izvori, i naravno sin Luka je odbio bilo što komentirati, dok je tata Martin, poučen političkim iskustvom, i brojnim političkim utakmicama tražio da mu se sve dostavi napismeno kako bi mogao odgovoriti.

I tako je tata Martin poslao objašnjenje da obavezu financiranja vatrogastva imaju sve JLS u RH, pa tako i općina Jasenice. Koliko je točno izdvojila  općina Jasenice, napisao je Martin Baričević, dobiti će te u najkraćem mogućem roku kada bude uredovno vrijeme pa službeniku za informiranje budu dostupni traženi podaci. Dodao je u svom obrazoženju da o plaći njegovog sina, školovanju i zaposlenju on ne može govoriti jer te evidencije ne vodi općina Jasenice, niti je on na to bilo čim utjecao.  napisao je Martin Baričević, saborski zastupnik, načelnik i predsjednik Hrvatske zajednice Općina. 

Pedsjednik PVZ-a Velebit, Slobodan Jurjević, inače HDZ-ov dogradonačelnik Obrovca na upit jesu li platili privatnu školu načelnikovom sinu odgovorio je:

– Naravno, deficitarni smo s kadrom. Kod nas vatrogastvo nije baš u tradiciji naših ljudi i krenulo se s doškolovanjem. Financiramo se dijelom od osnivača, a to su Grad Obrovac i Općina Jasenice i dijelom iz državnog proračuna. To ide iz sredstava koja pripadaju vatrogasnim zajednicama.

A što je s mladim Lukom koji sad radi kao tajnik PVZ-a Velebit, zanimalo nas je.

– On je bio prije toga zaposlenik Svetog Florijana koji nije profunkcionirao. Da ne ostane na ulici i bez posla, zaposlio se kod nas. Počeo je raditi kod nas isti posao kao i tamo, administrativni posao – pojasnio nam je kalvariju mladog Baričevića.

Da bi priča bila što jasnija evo i podataka koliko točno Općina Jasenice, koju vodi Martin Baričević, godišnje daje novca PVZ-u Sv. Florijan i PVZ-u Velebit, koja je odškolovala i u kojoj sada radi Luka Baričević.

Općina je PVZ-u Sveti Florijan 2014. uplatila 25 tisuća kuna, a PVZ-u Velebit od 2016. do 2019. uplatila je 217 tisuća kuna, navodi se u odgovoru kojeg potpisuje Mile Baričević, osoba za informiranje u Općini Jasenice.

Nacionalno/24sata