Silovit napad na Gazu, Izrael najavio širenje operacija i poručio civilima: “Bježite na jug!”

Screenshot

Izraelske obrambene snage (IDF) objavile su u petak da “proširuju kopnene operacije” u Pojasu Gaze i da “snažno djeluju” na svim frontama kako bi ispunile svoje ciljeve u ratu s Hamasom. Istovremeno, Gaza se našla pod silovitim zračnim udarima, a stanovnici napade u petak opisuju kao najintenzivnije od početka rata. Velika telekomunikacijska kompanija također je priopćila da je usluga mobilne telefonije potpuno prekinuta u ovoj palestinskoj enklavi.

Hamas je u petak također intenzivirao napade na Izrael te su raketirali više izraelskih gradova. U Tel Avivu je ozlijeđeno nekoliko osoba.

U međuvremenu raste pritisak na međunarodnu zajednicu da uvjeri Izrael da dopusti očajnički potrebnu humanitarnu pomoć u Gazu. Iako su početne isporuke pomoći osiguravale hranu, vodu i lijekove, nisu uključivale gorivo, a Ujedinjeni narodi poručili su da nedostatak goriva paralizira njihove operacije pomoći. U petak je još 10 kamiona s humanitarnom pomoći stiglo u Gazi.

Glavna skupština Ujedinjenih naroda usvojila je rezoluciju kojom se poziva na “trenutno, trajno i kontinuirano humanitarno primirje” između izraelskih snaga i militanata Hamasa u Gazi.

Paltel – Palestinska telekomunikacijska kompanija u petak navečer je objavila da je došlo do “potpunog prekida svih komunikacijskih i internetskih usluga s Pojasom Gaze u svjetlu tekuće agresije”.

Palestinsko društvo Crvenog polumjeseca kaže da je “potpuno izgubilo kontakt” sa svojom operativnom prostorijom u Pojasu Gaze.

Organizacija kaže da je također zabrinuta za sigurnost svojih timova koji rade u Pojasu Gaze i upućuje poziv svijetu da “izvrši pritisak na izraelske vlasti da pruže trenutnu zaštitu nedužnim civilima, medicinskim ustanovama i našim timovima”