Šibenska sutkinja za mladež odbila zatvor za maloljetnog piromana

Pixabay

Sutkinja za mladež šibenskog Općinskog suda odbila je prijedlog tužiteljstva da se protiv 17-godišnjaka osumnjičenog za serijsko podmetanje požara u okolici Knina odredi jednomjesečni istražni zatvor te mu je, kao privremenu mjeru opreza, odredila smještaj u ustanovi socijalne skrbi.

Općinsko državno odvjetništvo tražilo je da se maloljetnika zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela zadrži u zatvoru i najavili su da će na odluku sutkinje Općinskog suda uložiti žalbu.

Mladića se sumnjiči da je od 11. srpnja do uhićenja u utorak navečer, 22. kolovoza, u mjestu Žagrović kod Knina pet puta upaljačem palio suhu travu s namjerom izazivanja požara na otvorenom prostoru, a na dan uhićenja zapalio je požar hvatajući sunčevu zraku uz pomoć povećala.

Tako izazvanim požarima prijetila je opasnost za imovinsku štetu velikih razmjera, rekli su u policiji nakon kriminalističkog istraživanja.

Policija je utvrdila da je osumnjičeni 11. srpnja oko 13.30, nakon što je već izazvao požar u Žagroviću, na predjelu Buline, opet zapalio vatru kada su vatrogasci požar stavili pod nadzor.

Oko 16.30 istoga dana na suprotnoj je strani, između zaseoka Raškovići, Kolundžije i Zupčići, upaljačem zapalio suhu travu i izazvao požar na otvorenom prostoru. Taj požar je ugašen tek 16. srpnja, a prema specifikaciji Hrvatskih šuma šteta je procijenjena na oko milijun i 309 tisuća kuna, doznaje se u policiji.

Šibensko-kninska policija maloljetnika je prijavila za ukupno šest kaznenih djela dovođenja u opasnost života i imovine opće opasnom radnjom ili sredstvom.