SHU najavio prosvjede zbog zastoja u kolektivnim pregovorima

Konferencija Sindikata hrvatskih učitelja

Predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja (SHU) Sanja Šprem izrazila je u srijedu nezadovoljstvo zastojem u pregovorima o granskim kolektivnim ugovorima za osnovno i srednjoškolsko obrazovanje zbog čega je najavila prosvjedne akcije tijekom ožujka.

Šprem je na konferenciji na novinare najavila prosvjede zbog onemogućavanja kolektivnog pregovaranja, koji će se održati 1., 8. i 15. ožujka, a već su obavljene sve pripreme za prosvjed 15. ožujka ispred Ministarstva znanosti i obrazovanja, koji je prijavljen policiji.

“I dalje ćemo inzistirati na socijalnom dijalogu ali nećemo dopustiti da Vlada samostalno odlučuje o pravima članova SHU-a. Naš sindikat, kao najveći sindikat u zemlji, neće dozvoliti pravnu nesigurnost i ugrožavanje zaposlenika u osnovnim školama”, poručila je.

Sastanak u Ministarstvu znanosti i obrazovanja o nastavku pregovora o granskim kolektivnim ugovorima, koji je održan u utorak, završio je neuspjehom, izvijestila je Šprem koja odbacuje tvrdnje Ministarstva da je do zastoja u pregovorima došlo zbog spora među sindikatima.

“Nema nikakvog spora između sindikata pa obmanjivanje javnosti takvim izjavama ne ide u korist socijalnog dijaloga”, rekla je Šprem pojasnivši kako su Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama i Sindikat Preporod pokrenuli upravni spor protiv Povjerenstva za utvrđivanje reprezentativnosti sindikata.

Odvjetnik i član pregovaračkog odbora SHU-a Mladen Gajski izvijestio je kako je jutros zaprimio dopis iz Ministarstva rada i mirovinskog sustava u kojem se sugerira nastavak pregovora, ali da “poslodavac odluči prilagoditi ritam kolektivnih pregovora te pričekati pravomoćno okončanje spora na neki zakonski način – odluka suda, povlačenje tužbe ili žalbe od sindikata, u cilju sklapanja kolektivnog ugovora”.

Šprem je ocijenila kako je taj dopis “dvosjekli mač za sindikate” jer bi se pregovori nastavili ali se ne bi znalo koliko dugo će trajati. Upozorila je kako visoki upravni spor može trajati i pet godina, jer nema roka za donošenje odluke.

Stoga će SHU nastaviti s planiranim industrijskim akcijama, a one ne znače samo prosvjede, već i mogući štrajk, što ovisi o odluci zaposlenih u osnovnim školama.