Sezona godišnjih odmora: Većina Hrvata moči noge u lavoru a političari biraju vile diljem Jadrana

Izvor: Nacionalno/DP.

Sezona je godišnjih odmora kojoj se veselimo svi iako si, prema podacima koji su objavljeni prošle godine, čak 57 posto građana Hrvatske ne može priuštiti ljetovanje, odnosno odlazak na more.

Uživanje na našoj divnoj obali, uz prekrasno more, fantastične plaže, noćne šetnje, glazbu, koncerte izgleda predivno, no zaista je tužno vidjeti da si više od polovice građana ne može priuštiti barem kraći boravak i uživanje u ljepotama vlastite zemlje. Ti problemi ne muče naše političare.

Poznato nam je da Hrvatski sabor ne zasjeda od 15. srpnja do 15. rujna, te da premijer i ministri obično nakon posljednje sjednice Vlade, te proslave Oluje u Kninu i Sinjske alke odlaze na dva tjedna odmora. 

Ono što je ipak zanimljivo, nekima i normalno, je podatak da pojedini političari imaju pravo na boravak u vilama u vlasništvu države, a neki se za smještaj moraju pobrinuti sami, što ih, s obzirom na njihova primanja i ostale privilegije, za razliku od prosječnih građana neće odvesti na rub bankrota. Dok mnogi Hrvati moče noge u lavoru, većina političke elite nege i tijelo namakat će u moru oko Opatije, na Brijunima i drugim morskim lokacijama diljem Jadranske obale, dok će neki močiti noge u moru ispred svojih velebnih vikendica čiji su i vlasnici.

Hrvatska predsjednica i premijer odmaraju se u državnim objektima i za to ne plaćaju ništa, odnosno moraju platiti samo ono što pojedu i popiju. Mogli su se odlučiti i za jednu od rezidencijalnih vila u kojima bi plaćali boravak čak 10.000 kuna dnevno.

Neki raniji visoki politički dužnosnici taj način “pogodnosti” znali su zloupotrebljavati te su plaćali svega nekoliko stotina kuna. Ako naruči hranu i piće dok boravi u MUP-ovoj vili Costabella kraj Rijeke, premijer i obitelj račun će platiti sami. Plenković tvrdi da tijekom dva tjedna ljetovanja takvih troškova neće biti, a ne koristi niti poslugu.

Ipak, ljetovanje mu je besplatno jer troškove boravka ne plaća baš kao ni predsjednica Republike koja nekoliko dana boravi u vojnom objektu Peneda na Brijunima.

Istu razinu sigurnosti i privatnosti imali bi i da su se odlučili za jednu od 7 državnih rezidencija, na Brijunima, Hvaru i u Zagrebu, no to bi morali platiti. Priča kaže da su neki raniji visoki dužnosnici pisali da koriste apartmane, a koristili su čitave vile ali se od njih nije tražilo da bilo što plate.

“Problem je kod svakog ljeta što ima i zloupotreba.” A zloupotreba je? “Mislim da sad nema, jer rezidencije su više manje prazne”, kaže Mladen Pejnović, bivši voditelj Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom.

Cijena se kreću od 250 kuna dnevno za korištenje sobe. Apartmani od 400 do 600, najam cijele vile košta 4 tisuće kuna za, na primjer, Vilu Kovač na Hvaru, 10 tisuća kuna za vile na Brijunima, a za najam otoka Vanga u istom Nacionalnom parku treba izdvojiti 13.500 kuna dnevno. No nema informacije da je neki visoki dužnosnik platio takvu cijenu.

Bivši predsjednik Ivo Josipović ljetovao je kod obitelji u Baškoj vodi, ali je znao strane državnike primiti u rezidenciji na Brijunima i ostati jedan dan. 

“Kada zapravo zbrojimo dva i dva onda često to ispada jeftinije. Jer ja kad sam išao u Bašku vodu sa mnom je išla policija, pa dvije smjene i to košta”, kaže bivši predsjednik Ivo Josipović.

Njegov prethodnik Stipe Mesić boravio je u vili Kovač na Hvaru, baš kao i obitelj Zorana Milanovića. Bivša premijerka Jadranka Kosor u vlastitom aranžmanu ljetovala je u Bolu, no to nije prošlo dobro.

“Svakako, mnogi su htjeli snimanje u kupaćem kostimu što ja nisam dopustila. I kada se jednog dana snimatelj jedne televizije popeo na krov hotela i htio me snimiti ja sam shvatila da je to nemoguće i otišla sam na Brijune”, prisjetila se bivša premijerka Jadranka Kosor.

Zbog korištenja MUP-ove vile, gdje je sada premijer Plenković, pod javnom prozivkom našao se kratkotrajni premijer Tihomir Orešković. Boravak nije morao plaćati, ali se pisalo o više od 100.000 kuna troškova cateringa.

“Nisam još vidio fakture, ali moja obitelj i ja sigurno nismo potrošili 100 tisuća kuna”, pravdao se Orešković te 2016.

Zbrojio je svoje troškove i platio 18.000 kuna. No stvarnu visinu troškova boravka najviših dužnosnika u državnim vilama nemoguće je od institucija koje bi javnosti trebale dati informacije, saznati. 

Iako Gordan Jandroković kao predsjednik Hrvatskog sabora ima pravo na odmor u državnoj rezidenciji, on već godinama ljeta provodi u privatnom aranžmanu. Znali su ga viđati u Malinskoj na otoku Krku, gdje navodno odlazi već godinama.

Ministar obrane Damir Krstičević godišnji redovito započinje u svom rodnom selu Umčane kraj Vrgorca, potpredsjednik Vlade Predrag Štromar do sada je tradicionalno birao Istru, a ministar prometa Oleg Butković ima obiteljsku kuću u Novom Vinodolskom. 

Predsjednica Kolinda Grabar – Kitarović ovo bi ljeto svoj godišnji odmor mogla i preskočiti jer, ako se upusti u utrku za drugi predsjednički mandat, ovo bi za nju moglo biti dugo, toplo i radno ljeto. 

Nacionalno/DP/N1