Šest supova iz Oporavilišta u Belom pušteno u prirodu

Foto: Prorsus komunikacije (PRess)

Jednogodišnji su bjeloglavi supovi Plavnik, Kvarnerić, Kruna, Nevera, Jadran i Pavlomir vinuli se u nebo iznad kvarnerskih otoka, nakon što su pušteni poslije desetomjesečnog boravka u Oporavilištu za bjeloglave supove u Belom na otoku Cresu.

Foto: Prorsus komunikacije (PRess)

“Uzlijetanje supova u divljinu veličanstven je prizor. Riječ je o supovima koji su ozlijeđeni kada su prošlo ljeto pokušali napustiti gnijezda. Većina ih je spašena podno kvarnerskih litica. Za novi susret s prirodom uz mnogo su se naše brige pripremali u Oporavilištu“, kazala je Sonja Šišić, ravnateljica Javne ustanove Priroda u sklopu koje djeluje Centar za posjetitelje s oporavilištem za bjeloglave supove Beli.

Foto: Prorsus komunikacije (PRess)

Prvi letovi iz gnijezda i osamostaljivanje supova najkritičnije je razdoblje njihova života, pa je i mortalitet u jednogodišnjih ptica najveći.

Ptice koje su ponovno puštene u prirodu, a koje su u Oporavilištu dobile imena, život uvelike duguju lokalnom stanovništvu. Naime, nakon pada od presudne je važnosti brzo ih izvući iz mora ili ih skloniti s kamenja, a upravo su Cresani ti koji im najčešće prvi priskoču u pomoć i odnose ih u Oporavilište.

Foto: Prorsus komunikacije (PRess)

Uz djelatnike Javne ustanove Priroda bjeloglavim supovima u oporavku pomažu stručnjaci iz Ustanove Zoološki vrt grada Zagreba, Udruge Biom iz Zagreba te Udruge Tramuntana iz Belog.

Kako bi se moglo pratiti njihovo kretanje, pri puštanju mladih supova u prirodu označeni su GPS odašiljačima.

“Iako su zakonom zaštićeni, pred bjeloglave supove čovjek danas stavlja mnoštvo izazova. Nadamo se kako će ih ove fascinantne ptice čiji je raspon krila širi od dva i pol metra i koje mogu preći fascinantne udaljenosti, uspješno svladati“, kazao je Damir Skok, ravnatelj Ustanove Zoološki vrt grada Zagreba.

Foto: Prorsus komunikacije (PRess)

Informacije o kretanju supova objavljivat će se na mrežnim stranicama Ustanove Priroda, a građani koje zanimaju ti moćni letači, do kraja kolovoza svakodnevno mogu posjetiti Centar za posjetitelje u Belom.