Šest savjeta za dulji radni vijek računala

Pixabay

Evo kako ćete na najlakši način spasiti vaše računalo od preuranjenog kvara. Iznenadit ćete se koliko naoko bezazlenih stvari može naštetiti vašem digitalnom ljubimcu.

1. Ne dopuštajte životinjama da se približe laptopu
Kad životinje priđu laptopu, ostavljaju puno dlaka u laptopu koje (među ostalim) mogu uzrokovati pregrijavanje uređaja. Također nemojte jesti pred računalom. Ako vam ispod tipki zapne komadić hrane, budite sigurni da će ga posjetiti mali kućni strvinari poput žohara ili mrava.

2. Vlasnik ste starog laptopa? Prestanite ga tresti!
Razlog tome prije svega leži u hard disku. Osim ako ste vlasnik uređaja s ugrađenim SSD diskom, stavite računalo na stol kada odlučite na njemu raditi. Osjetljivi dijelovi poput tvrdog diska nepoželjno reagiraju na trzaje i izdat će vas u najgorem mogućem trenutku. Kako biste osigurali dulji život vašeg laptopa koristite ga na stolu.

3. Nemojte nasilno zatvarati laptop
Ekran vašeg laptopa nije neuništiv. Kada ga zatvarate, radite to tako da držite sredinu okvira, a ne rubove. Kad uzimate laptop, ne hvatajte ga za gornji desni ili lijevi rub ekrana. Ti dijelovi su ekstra osjetljivi na stisak, što znači da uz ‘malo sreće’ možete završiti s oštećenim prikazom.

4. Ne držite laptop u krilu
Radite na laptopu držeći ga u krilu? Prestanite i kupite za to specijaliziranu podlogu. Razlog leži u ventilacijskom sustavu uređaja koji se vrlo lako može zatvoriti pokrivačem ili odjećom. Rezultat je pregrijani uređaj i potencijalno oštećenje osjetljivih komponenti.

5. Laptop držite podalje od magneta
Općenito pravilo za prijenosna računala koja su sama po sebi osjetljiva na magnete jest držati ih dalje od jakih magneta. Jaka magnetska polja prije svega utječu na tvrde diskove, pa potom i na ekrane. Ako želite produljiti život svojem prijenosniku, držite ga čim dalje od jakih magnetskih polja, piše tportal.

6. Ne čistite ekran vodom
Ekran vam je prašnjav? Koristite krpu od mikrofibre ili specijalna sredstava za čišćenje ekrana. Zaboravite prskanje vodom i ne pritišćite ekran laptopa. Riječ je o vrlo osjetljivom i lomljivom komadu hardvera.