Sessa za HRT: Sudstvo dobro funkcionira, a Vrhovni sud u teškoj situaciji

Sabor je jučer s 84 glasa za i 33 protiv izabrao Đuru Sessu za novog predsjednika Vrhovnog suda. Izabran je u posljednji trenutak, kada je prijetilo da ostanemo bez čelne osobe hrvatskog sudstva jer je Branku Hrvatinu nakon 12 godina istjecao mandat.

Novi predsjednik bio je gost središnjeg Dnevnika HRT-a.

Vaš izbor izazvao je političke razmirice na saborskom Odboru i u sabornici. Kako ste to doživjeli, jeste li razočarani što niste dobili potporu oporbe?

Nisam razočaran zato što ako se odluke donose većinom, svaka odluka koja je donesena većinom je zakonita. Razočaran sam zato što je razlog koji je oporba iznijela potpuno neistinit. I to nije prvi puta, rekao je.

U kakvom stanju sada zatječete pravosuđe? Mnogi smatraju da je to najproblematičniji dio, svojevrsna rak-rana hrvatskog društva.

S time se nikako ne bih složio. Sudstvo je jedan od dijelova državne vlasti koji vrlo dobro funkcionira. Mislim da je sudstvo stabilno, da se po brojnim pokazateljima nalazimo u sredini zemalja Europske unije. Ono gdje zaostajemo je dužina trajanja postupaka i mislim da je nešto na što se treba svaki sudac koncentirati. Stvar je vodstva sudova i države da nađe modalitete i alate da se to spriječi, odgovorio je predsjednik Vrhovnog suda.

Komentirao je i donošenje Ovršnog zakona. Novi Ovršni zakon zaštitio je nezaštićene koji su došli u nezavidne situacije ne svojom krivnjom. No bojim se da se nije napravila analiza dugovanja jer po mom uvjerenju, blokirani građani u tu su situaciju došli zbog Zakona o naplati novčanih tražbina putem Fine. Kad su ovrhe rješavali samo sudovi, nije bilo toliko problema, rekao je Sessa.

Najavio je i prve korake. Predsjednik Vrhovnog mora biti predsjednik svoga suda, a onda predstavljati sudbenu vlast kao takvu. Dakle, ne biti predsjednik svih predsjednika. Vrhovni sud se nalazi u jednoj vrlo teškoj situaciji. Mi moramo učiniti sve, ne samo suci nego i zakonodavna i izvršna vlast, da Vrhovni sud dođe u situaciju da donosi odluke koje su potpuno načelnog značaja. Produktivnost Vrhovnog suda nije kvaliteta nego spriječava Vrhovni sud da stabilizira sudbenu praksu, rekao je predsjednik Vrhovnog suda Đuro Sessa.