Šešelj stigao u Jarak kod Hrtkovaca, pozdravio okupljene: “Gdje ste četnici”!

Vođa Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislav Šešelj stigao je u nedjelju u Jarak gdje je policija blokirala prilaz selu Hrtkovcima.

Šešelj je odmah po dolasku u Jarak rekao da ga na putu nitko nije zaustavljao i da je policija stajala kod izlaza s autoputa prema Jarku.

Također je kazao da će pričekati da se okupe pristaše radikala.

Nazvavši policijsku blokadu pogreškom, rekao je da su angažirane jake snage, ali i da je dva puta već bio u Hrtkovcima, iako, kako je rekao, u zatvorenom prostoru.

Šešelja je skupina pristaša radikala dočekala pljeskom a on ih je pozdravio riječima “gdje ste četnici?”.

Šešelj je najavio da će ubrzo održati tiskovnu konferenciju.

Do Hrtkovaca se ne može iz smjera Beograda, Šapca, Rume, Sremske Mitrovice, Obrenovca, blokirane su i lokalne ceste, a mimo kordona policije nisu mogli proći ni brojne novinarske ekipe koje su zaustavljene u Jarku, na križanju magistrala Ruma – Hrtkovci i Sremska Mitovica – Hrtkovci.

Prolaz nije dopušten ni lokalnom stanovništvu, osim mještanima s osobnim dokumentima u kojima je hrtkovačka adresa.

Blokada prilaza Hrtkovcima započela je jučer i trajat će do nedjelje u ponoć kao odgovor skupovima koje su najavili Šešelj i radikali, a potom i oporbene stranke. Liga socijaldemokrata Vojvodine i Demokratska stranka žele se protumitingom suprotstaviti politici zastrašivanja i provociranja koju provode Šešelj i radikali.

Unatoč zabranama, Šešelj je najavio da će radikali doći u Hrtkovce u povodu 26. obljetnice mitinga nakon kojeg su pokrenuta prisilna iseljavanja Hrvata iz Vojvodine.

To je selo postalo sinonim protjerivanja vojvođanskih Hrvata nakon mitinga 6. svibnja 1992. na kojem je Šešelj pročitao popis nepoželjnih mještana hrvatske nacionalnosti. Idućih se mjeseci pod pritiscima i prijetnjama iselilo oko 700 mještana.

“U selu je jutros sve mirno, osim što policije ima na svakom koraku. Sve je pod kontrolom. Ljudi obavljaju svoje svakodnevne poslove, a danas je i Đurđevdan, krsna slava koju slavi više od 50 obitelji hrtkovačkih Srba”, rekao je Hini u telefonskom razgovoru jedan od mještana Hrtkovaca.

“Jedino nam je neobično što nemamo onu buku vozila jer kroz Hrkovce dnevno prođe i po 12.000 automobila i kamiona”, izjavio je za beogradske medije Tomislav Šimić, predsjednik Vijeća mjesne zajednice Hrtkovci.