Seoul pozdravio Trumpovu najavu summita sa sjevernokorejskim vođom

EPA

Južna Koreja pozdravila je u subotu najavu američkog predsjednika Donalda Trumpa da će se 12. lipnja u Singapuru sastati sa sjevernokorejskim vođom Kim Jong Unom.

“Čini se da je cesta koja vodi do summita između Sjeverne Koreje i Sjedinjenih Država proširena i ojačana”,napisao je u subotnjem priopćenju ured predsjednika  Moon Jaea.

Seoul dodaje da “nestrpljivo” i  “s uzbuđenjem” čeka sastanak dvojice predsjednika.

Pošto je danima slao oprečne poruke, predsjednik Trump  u petak je u Washingtonu objavio da će se sastati s Kimom i razgovarati o nuklearnom razoružanju.

“Sastat ćemo se 12. lipnja u Singapuru”, rekao je novinarima Trump.

Prošli tjedan otvorenim pismom prvom čovjeku Sjeverne Koreje Trump je otkazao njihov susret predviđen za 12. lipnja u Singapuru optužujući Pjongjang za “neprijateljstvo” no ipak je vrata za nastavak dijalog ostavio otvorenima pa su pripreme nastavljene.

U obraćanju novinarima na tratini Bijele kuće, nakon susreta s Kim Yong-cholom, najbližim suradnikom Kim Jong-una, američki predsjednik rekao je u petak da Sjeverna Koreja želi denuklearizaciju i ustvrdio je da će dijalog s Pjongjangom “biti okrunjen uspjehom”.”Odnosi se razvijaju”, rekao je, dodajući da summit vidi kao početak tog procesa.

Čini se da je američki predsjednik snizio očekivanja od sastanka na vrhu s Kimom jer je kazao kako je to samo početak procesa a ne i mjesto gdje bi dvojica čelnika mogla potpisati ikakav sporazum. Rekao je da će vjerojatno više sastanaka na vrhu za to biti potrebno.

“Sastanak je dobro prošao”, rekao je Trump i dodao da su razgovarali o brojnim pitanjima, među ostalim o sankcijama i o okončanju rata između dviju Koreja, koje su tehnički još uvijek u ratu, 65 godina nakon primirja 1953.

General Kim Yong Chol, predstavljen kao “drugi najmoćniji čovjek Sjeverne Koreje”, predao je Trumpu pismo Kim Jong-una.

Summit 12. lipnja trebao bi donijeti mirno rješenje sjevernokorejskog nuklearnog programa.

Washington zahtijeva “potpunu, provjerljivu i neopozivu” denuklearizaciju Sjeverne Koreje i spreman je dati jamstva za “sigurnost” režima koji je uvijek smatrao svoj nuklearni program nekom vrstom životnog osiguranja.

No, Trumpova administracija ne namjerava raditi stvarne ustupke, primjerice ukinuti drastične sankcije nametnute Pjongjangu nakon nizanja nuklearnih i balističkih testiranja, prije nego što se Sjeverna Koreja “otarasi” svojih atomskih bombi.  (H)