Senatski odbor odobrio Trumpova kandidata za ministra pravosuđa

Hina

Kandidat predsjednika Donalda Trumpa za novog ministra pravosuđa, William Barr korak je bliži potvrdi u Senatu nakon što ga je u četvrtak odobrio nadležni senatski odbor, unatoč sumnjama demokrata kako će se odnositi prema istrazi o navodnom ruskom uplitanju u američke predsjedničke izbore 2016.

Očekuje se da će Barr najranije idućega tjedna dobiti “zeleno svjetlo” Senata koji kontroliraju republikanci, nakon što ga je odbor za pravosuđe odobrio s 12 glasova republikanaca za i 10 demokrata protiv.

Postane li Barr ministar pravosuđa, koji je ujedno i glavni državni odvjetnik, bit će zadužen za istragu posebnog istražitelja Roberta Muellera o ruskom miješanju u izbore 2016. i mogućem dosluhu Moskve i Trumpove kampanje.

“Bobu će biti dopušteno da završi svoj posao pod mojim nadzorom”, kazao je Barr sredinom siječnja na saslušanju pred odborom za pravosuđe.

Barr, korporativni odvjetnik i bivši ministar pravosuđa u administraciji republikanskog predsjednika Georgea H.W. Busha ’90-ih godina, rekao je da će primarno biti odan vladavini zakona, a ne Trumpu.

Kazao je da on nije tražio taj posao i da ga je nevoljko prihvatio kada mu je Trump ponudio.

Trump često kritizira Muellerovu istragu kao “lov na vještice” i odbacuje bilo kakav dosluh s Rusijom ili ometanje pravde. Rusija je odbacila zaključke američkih obavještajnih agencija da se miješala u izbore 2016.

Barr je rekao kako se slaže s Muellerovom optužbom da su se ruski entiteti miješali u izbore ili da su barem to pokušali te da ne vjeruje da bi se Mueller bavio lovom na vještice.

Barr bi na dužnosti trebao zamijeniti vršitelja dužnosti ministra pravosuđa Matta Whitakera, kojega je Trump imenovao nakon što je u studenom prošle godine smijenio Jeffa Sessionsa.

Trump je Sessionsu zamjerao što se isključio iz istrage o ruskom upletanju u izbore 2016. Session je tražio izuzeće u istrazi zbog svojih kontakata s ruskim veleposlanikom.

(Hina)