Selak Raspudić: Uvesti jasne protokole za prijavu spolnog uznemiravanja

Saborska zastupnica Mosta Marija Selak Raspudić osvrnula se u petak na aktualne slučajeve prijava spolnog uznemiravanja na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu založivši se za uvođenje jasnih protokola postupanja u takvim slučajevima na fakultetima.

“Zalagat ću se da se i u Hrvatskoj, po uzoru na Finsku, već prilikom upisa na fakultet studenti upoznaju s osobom kojoj se mogu obratiti u ovom slučaju, kao i sa zakonodavnim okvirom koji štiti njihova prava”, kazala je Selak Raspudić na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru.

Ističe da je osobit problem u postupanju u slučaju spolnog uznemiravanja na fakultetu činjenica da studenti nisu upoznati s jasnim protokolom kako postupiti u slučaju da su žrtve spolnog uznemiravanja.

“Ovdje je riječ o jednom od najvažnijih odnosa u razvoju mlade osobe, jer je povjerenje ovakvim postupanjem zloupotrijebljeno na najgori mogući način”, ocijenila je Selak Raspudić.

Upozorila je također i na veliko nepovjerenje žrtava spolnog uznemiravanja da će institucije primjereno sankcionirati počinitelja, što dokazuje trend rasta anonimnih pritužbi.

Unatoč tome što je zaštita od spolnog uznemiravanja u našem zakonodavstvu osigurana kroz više zakona i propisa, njihovo implementiranje u praksi i dalje je nepremostiv problem, kazala je.

Prema podacima Ministarstva unutarnjih poslova, u 11 mjeseci 2020. bilo je 50 žrtava spolnog uznemiravanja, a tijekom cijele 2019. 65 žrtava, navela je.

Kao predsjednica Odbora za ravnopravnost spolova najavila je također sazivanje tematske sjednice na temu spolnog uznemiravanja na fakultetu i potrebi da institucije potiču prijavljivanje kaznenih djela spolnog uznemiravanja.