Selak Raspudić: APN osigurao zaradu bankama i prodavateljima

Konferencija za novinare Kluba zastupnika Mosta

Zastupnica Kluba Mosta Marija Selak Raspudić u utorak je ocijenila da Zakon o subvencioniranju stambenih kredita ne nudi nijednu konkretnu mjeru za olakšanje prijave na APN u vrijeme koronakrize te da je APN osigurao zaradu bankama i prodavateljima.

“Izmjene Zakona o subvencioniranju stambenih kredita ne nude nijednu konkretnu mjeru za olakšanje prijave na APN u vrijeme koronakrize. Mi stoga predlažemo moratorij na mijenjanje kreditne sposobnosti jednom kada se uđe u proceduru i napravi predugovor te trajnost poziva tokom cijele godine kako bi se poništio nagli rast cijena nekretnina zbog APN-a”, najavila je na konferenciji za novinare Selak Raspudić.

Pojasnila je da je nedovoljna regulacija poslovanja banaka u vrijeme koronakrize rezultirala situacijom da brojni građani koji su bili kreditno sposobni, dali bi kaparu i potpisali predugovor, a potom bi banke naknadno mijenjale uvjete poslovanja pa bi te iste građane proglašavala kreditno nesposobnima. Istaknula je i potrebu da poziv bude otvoren cijele godine jer u vrijeme koronakrize građani imaju otežan pristup institucijama pa je to nužno kako bi mogli prikupiti potrebnu dokumentaciju te da cijene ne bi odjednom nepredvidivo rasle kada se objavi natječaj.

Također, Most traži i potpunu digitalizaciju praćenja prijave jer kada građani predaju dokumentaciju ne dobivaju odgovore i u tako neizvjesnoj situaciji nisu u stanju ispregovarati najbolju cijenu za sebe jer ne znaju kada će im prijava biti riješena što ih stavlja u neravnopravan položaj na tržištu nekretnina te omogućuje malverzacije na tržištu.

“Očekujemo da se ispuni i predizborno obećanje ukidanja poreza na prvu nekretninu i da se osigura jednakopravnost djece kako bi se subvencije kredita od dvije godine po svakom djetetu jednakopravno donosile na svako dijete te da se ne provodi diskriminacija temeljem toga koje je dijete rođeno prije, a koje poslije prijave”, poručila je Selak Raspudić.

“Istraživanje HNB-a, kao i brojni neovisni analitičari, ukazuju kako je APN prvenstveno doveo do zarade banaka i prodavatelja, a nije riječ o demografskoj mjeri koja ide na ruku građanima koji trebaju dom”, kazala je, dodavši da je subvencioniranje kredita fiskirano na najviše 1500 eura po kvadratu i uopće ne uzima u obzir kretanje i potaknutu stvarnu eksploziju tržišnih cijena koja je bila prije korone.

Naglasila je da se ovim Zakonom promovira i dužničko ropstvo jer se mora biti minimalno 15 godina kreditno zadužen kako bi ostvarili pravo na subvenciju pa, kaže, nije jasno kako je u interesu države da građani moraju biti minimalno 15 godina u dužničkom interesu. To je, kaže, samo u interesu banaka da zaduženje što dulje traje.

“Krov nad glavom preduvjet je za izgradnju demokratskog društva te olakšanje njegovog osiguranja treba biti prioritetni politički zadatak svih izabranih predstavnika građana”, poručila je Selak Raspudić.

U bitku za Zagrebu šaljemo revizora

Komentirala je i kandidaturu Zvonimira Troskota za gradonačelnika Zagreba rekavši da su zajedničkim razgovorom došli do toga da je on najbolji kandidat jer ono je Zagrebu potrebna temeljita revizija financijskoga poslovanja. “Stoga mi u bitku za Zagreb upravo šaljemo revizora”, poručila je.

Dodala je i da Most nikada nije pregovarao s Domovinskim pokretom niti su im se iz te stranke obratili da pregovaraju o zajedničkom kandidatu. “Mi smo pronašli kandidata u kojeg zaista vjerujemo i koji može donijeti pobjedu, a svi koji ga žele podržati su dobrodošli”, zaključila je u osvrtu na očekivanja čelnika Domovinskog pokreta Miroslava Škore da pokušaju dogovoriti zajednički nastup na izborima.