Šeks: Trebamo uvesti dvostranački sustav kao u SAD-u

Izvor: Nacionalno/Dražen Prša

“Dozrelo je vrijeme za promjenu našeg izbornog sustava. Postojeći sustav opasno tendira tome da će nakon sljedećih izbora Vladu biti moguće sastaviti s krajnjom mukom”, kaže Vladimiri Šeks u intervjuu za Globus.

“Bit će gotovo nemoguće sastaviti takve vlade koje neće svaki čas padati. O stabilnosti Vlade u budućnosti možemo samo sanjati. Zato ja razmišljam o tome da se u Hrvatsku praktički uvede dvostranački sustav”, kaže Šeks u velikom intervjuu Globusu.

Pojašnjava i zašto izborni sustav kojeg je on uvelike osmislio, više ne funkcionira.

“Pojavile su se protestne stranke, Most, Živi zid i neke druge političke inicijative, a istovremeno imamo i trend rasta populizma”, kaže Šeks. “Mislim da je sada nastupilo vrijeme, radi buduće stabilnosti hrvatske države, vlada i parlamenta, a zbog tih rastućih populističkih pokreta i stranaka koje mogu dovesti do visoko fragmentiranog parlamenta, da treba krenuti s preventivnim onemogućavanjem tih protestnih skupina i stranaka, koje žele biti ne samo prevaga ili uteg nego i kreator.

Naime, događa nam se da o Vladi odlučuju političke skupine koje imaju najmanju reprezentativnost u biračkom tijelu.”

Šeks smatra da bi uvođenje dvostranačkog sustava, kakav postoji u nekim velikim zapadnim demokracijama, značajno pridonijelo pročišćavanju hrvatske političke scene: “Amerikanci imaju Republikance i Demokrate. U Njemačkoj imate CDU/CSU s jedne i SPD s druge strane. Pri tome treba otvoriti prostor da postoji i treća politička snaga s kojom bi mogla koalirati i jedna i druga opcija, i socijaldemokratska i konzervativna. I, naravno, posebni status nacionalnih manjina”

Na pitanje što misli o osnutku saborskoga Istražnog povjerenstva za Agrokor i o tumačenju oporbe da ono može raditi neovisno o sudbenom postupku Šeks odgovara: “Onog trenutka kad DORH podnese zahtjev za pokretanje istrage i kada počne istražni postupak, kad DORH-ov zahtjev za pokretanje istrage bude pravomoćan, Istražno povjerenstvo treba prestati s radom.”

No, smatra Šeks, istraživati bi se mogle sve ostale okolnosti vezane za osnutak i funkcioniranje Agrokora, činjenice koje izlaze izvan okvira kriminalnih radnji. “Ja, naravno, nisam savjetnik oporbe, ali bih im ipak savjetovao da predlože osnivanje povjerenstva kojim bi se istražilo funkcioniranje koncerna poput Agrokora: kakav je bio odnos političke vlasti prema njemu, kakav je bio odnos bankarskog sustava, kako su se postavljale razne vlade…”, rekao je Šeks za Globus.