Šeks: I Vučić i Vulin i “mali Sloba” se moraju ispričati

Izvor: Nacionalno/Dražen Prša

Što je radio i gdje je bio prije 22 godine kada se oslobađalo Knin, za N1 je govorio doajen hrvatske politike Vladimir Šeks.

Kako ste prije 22 godine proživjeli dane koje danas slavimo?

“S velikim uzbuđenjem, s velikom strepnjom i vjerom da ćemo konačno osloboditi Hrvatsku. Samo išlo je brže nego sam ja vjerovao i nadao se.”

Gdje ste točno bili 4. i 5. kolovoza?

“Četvrti na peti, bio sam išao prema južnom bojištu, prema Dubrovniku jer smo tamo nešto očekivali da će doći do kontranapada …”

Petog ste bili dolje?

“Petog sam bio.”

Gdje Vas je stigla vijest da je Knin oslobođen?

“U Metkoviću.”

Što ste tamo radili?

“Bio sam zajedno s prijateljem Bebićem, bili smo u nekoj vrsti inspekcije.”

Kakvoj inspekciji?

“Pratili smo razvoj situacije, bili smo politički ljudi i zaduženi … Obojica kao visoki dužnosnici u Hrvatskom saboru, bili smo na svom dijelu vođenju tih ratnih operacija. U političkom dijelu.”

Koliko je Hrvatska napredovala u ove 22 godine?

“Hrvatska je ostvarila temeljne strateške ciljeve – oslobađanje zemlje, stvaranje nezavisne demokratske hrvatske države, ulazak u sve sjevernoatlantske asocijacije, ostvarila je sve strateške ciljeve koje brojni drugi narodi nisu nikada ostvarili, posebno brojčano mali narod. Sada je na dnevnom redu izgraditi na temeljima suverenosti Hrvatsku kao socijalno pravednu državu, riješiti goruće probleme koji tište svakog hrvatskog čovjeka, od nezaposlenosti do odlaska mladih iz Hrvatske. Na redu je nova bitka za Hrvatsku. Ona je bila za oslobađanje, a sada je borba za spas.”

Kako gledate na optužbe srbijanske premijerke Ane Brnabić da ne razumije kako netko može slaviti Oluju?

“Njihove optužbe i prosudbe nema uopće smisla komentirati, oni još nikada do sada nisu došli na jednu razinu da shvate koji su stvarni razlozi i da su oni najmanje pozvani da drže lekcije Hrvaskoj. Srbijansko političko vodstvo iz 90-ih i vodstvo hrvatskih Srba, oni su nagnali Srbe na egzodus iz RH, oni bi se trebali ispričati sada … I njihov premijer koji je bio ratni huškač i kolovođa i Vučić i Vulin i “mali Sloba”. Oni bi se trebali ispričati srpskom narodu u Hrvatskoj jer su im oni nanijeli najveće zlo.”