Šeks: Haški sud svoj rad je završio sramotno, Vlada će nastojati oboriti dijelove jučerašnje presude

Izvor: Nacionalno/D.Prša

Bivši predsjednik Hrvatskog sabora i pročelnik Savjetodavnog vijeća HDZ-a Vladimir Šeks izjavio je da je general Slobodan Praljak svojim moralnim činom pokazao svu apsurdnost i besmislenost jedne nerazumne presude Haškoga suda. Vlada priprema političke i pravne mehanizme, kojima će se pokušati oboriti bitni dijelovi jučerašnje presude, dodao je.

Na predstavljanju svoje knjige “Državni udar”1. i 2. Šeks je u Osijeku kazao kako je tema ove knjige obrana prvog predsjednika RH Franje Tuđmana i njegove politike prema BiH. Upozorio je da su jučerašnjom presudom u Haagu u udruženi zločinački pothvat uključeni ne samo predsjednik Tuđman, ministar obrane Gojko Šušak, načelnik Glavnog stožera Janko Bobetko već i RH, koja je, po mišljenju toga Suda, djelovala u okviru zločinačkog pothvata.

Ova knjiga je obrana hrvatske državne politike 90-ih godina i pokazuje da nije postojao nikakav udruženi zločinački pothvat, da je Hrvatska republika Herceg-Bosna bila legalna i legitimna institucija, koja je bila štit obrane hrvatskog naroda. Ova knjiga predstavlja i osudu svih onih koji su doprinijeli pribijanju Hrvatske na stup srama, u prvom redu bivšeg hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića, koji je jedan od najodgovornijih za donošenje ovakve presude, a na posredan način, odgovoran je i za smrt generala Praljka, ustvrdio je Šeks.

Smatra da je Haški sud svoj rad završio sramotno.

Govoreći o mehanizmima koji su Vladi na raspolaganju u pokušaju osporavanja jučerašnje presude, Šeks je naglasio da je riječ o mehanizmima pravne i političke naravi. Njima će se pokušati oboriti bitni dijelovi presude, posebno dio kojim je hrvatski državni vrh iz 90-ih godina prokazan kao dio udruženog zločinačkog pothvata. To se mora nastojati oboriti svim silama. Neće Haški sud pisati povijest. Ne treba smetnuti s uma da ovo nije kraj, istaknuo je Šeks.