Šef ZG policije o fotkama sa županom: “Imali smo korektan odnos, a za dolazak policije u redakciju saznao sam s fejsbuka novinarke”

Izvor: Sisak.info

Nakon što su u medije procurile fotografije župana Žinića koji tuži novinarku Net.hr-a i načelnika PU zagrebačke Rašića na prijateljskom druženju, Rašiću je postavljeno pitanje jesu li njih dvojica prijatelji kao što se priča u Sisku.

Nakon što je policija jučer po tužbi sisačkog župana Ive Žinića stigla u redakciju Net.hr-a kako bi utvrdila identitet i privatnu adresu novinarke Đurđicu Klancir, danas je Net.hr objavio fotografije naizgled prijateljskog druženja Žinića i načelnika PU zagrebačke Marka Rašićasnimljene 2017. godine.

Praksa legitimiranja novinara po privatnoj tužbi dosad je bila nepoznata, pa se čini kako se u ovom slučaju radi o političkom zastrašivanju. S obzirom da je više čitatelja iz Siska kazalo kako Žinića i Rašića, koji je do 2017., pa i u trenutku kada su snimljene fotografije koje su objavljene bio načelnik sisačke policije, veže prijateljstvo, policiji i sisačkoj županiji poslali smo upit kako bi nam razjasnili kakva je priroda njihovog odnosa.

Postavljeno je pitanje, jesu li Rašić i Žinić direktno ili preko odvjetnika kontaktirali neposredno prije ili nakon upada policije u redakciju Net.hr-a.

U odgovoru PU zagrebačke stoji kako je današnji načelnik PU zagrebačke Rašić od 2008. do 2017. obnašao dužnost načelnika PU sisačko moslavačke te kako je u tom periodu dužnost župana obnašao Žinić “s kojim je Rašić imao korektan i profesionalan odnos kao i sa svim drugim čelnicima lokalne i područne (regionalne) samouprave “.

Tvrde kako Rašić i Žinić nisu kontaktirali u ovom slučaju. “Nadalje, u svezi pitanja je li načelnik Marko Rašić  ‘direktno kontaktirao sa županom ili njegovim odvjetnikom’ prije ili nakon što je uslijedilo policijsko postupanje prema novinarki, obavještavamo Vas da Marko Rašić nije imao nikakve kontakte s navedenim osobama, odnosno da je o postupanju policijskih službenika VII. policijske postaje Zagreb upoznat nakon događaja po objavi novinarke o tome putem njezine FB stranice”.

Poručuju dakle, kako Rašić za ovaj slučaj nije niti znao. “Naknadno prikupljenom dokumentacijom vidljivo je da se odvjetnik direktno obratio Policijskoj postaji Sisak koja se potom izravno obratila VII. policijskoj postaji Zagreb čiji su službenici neposredno postupali.

U svezi navedenog, razvidno je da načelnik Policijske uprave zagrebačke Marko Rašić nije bio obaviješten o zahtjevu Policijske postaje Sisak, niti je za tim bilo potrebe s obzirom na uobičajenu korespondenciju između policijskih postaja”.

Ista su pitanja postaljena i županu Žiniću, a iz njegova odgovora jasno je tek kako je pokrenuo sudski postupak protiv Klancir te kako nije bio upoznat s postupanjem policije. Odgovor župana možete pročitati OVDJE. 

Sisačkoj PU postavljeno je pitanje da li je načelnik PU sisačko-moslavačke Luka Pešut kontaktirao s županom Žinićem ili načelnikom PU zagrebačke Rašićem.

“Nadalje, izvješćujemo Vas kako u konkretnom slučaju načelnik Policijske uprave sisačko-moslavačke Luka Pešut, vezano uz navedeno, nije osobno kontaktirao župana Sisačko-moslavačke županije niti načelnika Policijske uprave zagrebačke Marka Rašića, budući se, a kako je i ranije navedeno, radilo o izravnom obavljanje policijskih poslova na razini policijske postaje”, stoji u odgovoru PU sisačke.

Uz spomenuto Net.hr su uputili i na reakciju policije o ovom slučaju koju smo jučer objavili. U toj reakciji policija tvrdi kako postoji više osoba s imenom i prezimenom novinarke pa nisu mogli utvrditi o kome se točno radi, prenosi Net.hr.