SDP-u propale sve inicijative pa napustili sabornicu…

Izvor: Nacionalno

Saborska većina odbila je u petak SDP-ov prijedlog da se izmjeni Zakon o sprečavanju sukoba interesa i u krug dužnosnika koje taj zakon obuhvaća uvede i izvanredne povjerenike u sistemski važnim društvima, te Mostov prijedlog da se izmjeni odluka o osnivanju istražnog povjerenstva za Agrokor i povjerenstvu omogući nastavak rada

SDP-ovi su zastupnici napustili glasovanje nakon što im je većina uskratila pravo amandmanom intervenirati i u zakon “uvesti” i zamjenike izvanrednog povjerenika.

Nikada nismo odbili raspravu o amandmanu predlagatelja, ustvrdio je pritom Peđa Grbin (SDP) prozivajući vladajuće da su tako postupili jer ne žele da se raspravlja o sukobu interesa, odnosno da se govori o temama zbog kojih se premijer Andrej Plenković u četvrtak “preznojavao dok je odgovarao na novinarska pitanja”.

“Vama je sukob interesa imanentan, isto je bilo i za Sanadera, Karamarka, isto je sada i za Plenkovića”, poručio je kolegama.

Zatražio je stanku kako bi se SDP-ovi zastupnici dogovorili hoće li nakon takve odluke većine sudjelovati u glasovanju ili napustiti sabornicu, a odlučili su se za ovo drugo.

Većina je odbila i Mostov prijedlog izmjena odluke o osnutku Istražnog povjerenstva za Agrokor, unatoč apelima Nikole Grmoje da se povjerenstvu omogući nastavak rada kako bi se utvrdila puta istina o nastanku i propadanju Agrokora.

Sabor je prihvatio Izvješće o radu pravobraniteljice za osobe s invaliditetom za 2017. te izvješća pravobraniteljice za djecu za prošlu i pretprošlu godinu.

Izabrao je i zamjenice pravobraniteljice za djecu, Mariju Gabelica Šupljika i Ivanu Buljan Ajelić, koje su u petak prisegnule pred Saborom.

Na dnevnom redu i SDP-ov prijedlog o raspuštanju Sabora

Hrvatski sabor u petak je u svoj dnevni red uvrstio prijedlog Kluba SDP-a o raspuštanju Sabora, SDP smatra, naime, da su se “razrješenjem” potpredsjednice Martine Dalić stekli uvjeti da se građanima prepusti da na prijevremenim izborima odluče o novom sazivu Sabora koji će dati povjerenje novoj hrvatskoj Vladi.

Aktualna je Vlada kompromitirana aferom “Agrokor” te je izgubila svaki kredibilitet i legitimitet za obnašanje izvršne vlasti, poručuje SDP.

Odluka o raspuštanju Sabora stupila bi na snagu danom njenog donošenja.

Sabor je u dnevni red uvrstio još 15-ak točaka među kojima i Vladin prijedlog da se dopuni Zakon o doplatku za djecu, odnosno proširi krug potencijalnih korisnika doplatka, a time i djece za koju se ostvaruje pravo na doplatak.

Odbio je prijedlog SDP-a i Živog zida da Prijedlog zakona o terminalu za ukapljeni plin, umjesto u hitnu, kako predlaže Vlada, ide u redovnu proceduru.