SDP traži odgovor je li Plenković bio upoznat s prepiskom Martine Dalić i autora lex Agrokora

foto HINA/ Edvard ŠUŠAK

Saborski zastupnici SDP-a Ranko Ostojić i Franko Vidović zatražili su u utorak od premijera Andreja Plenkovića i ravnatelja Sigurnosne-obavještajne agencije (SOA) Daniela Markića da odgovore je li premijer bio upoznat s prepiskom bivše potpredsjednice Vlade Martine Dalić i autora lex Agrokora, nakon što je u medije procurila vijest da je SOA dulje vremena detaljno pratila događaje oko Agrokora.

“Odlazak Martine Dalić nije dovoljan jer je premijer stvorio okvir u kojem je tzv. grupa Borg djelovala. On ne može reći da nije znao jer je njegova tajnica također primala te mailove. Radi se o pogodovanju jednoj grupi ljudi koji su prethodno pripremili zakonski okvir, a onda su nakon toga, putem tog istog zakona, zaradili milijune. Predsjednik Vlade im je to omogućio”, rekao je Vidović na konferenciji za novinare.

Dodao je kako se radi o “kriminalu teškom pola milijarde kuna” te zatražio premijerovu ostavku. “To je jedino logično i prihvatljivo rješenje jer će se sustav koji je on stvorio održavati i dalje dok je on na premijerskoj funkciji. Njegova ostavka jedini je izlaz iz ove situacije za cijelu zemlju”, ustvrdio je Vidović.

Upitao je Plenkovića i je li on, kao premijer, od SOA-e dobio izvješće o spornim mailovima te ukoliko jest, je li izvješće proslijedio Državnom odvjetništvu.

Ranko Ostojić, ujedno predsjednik saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, rekao je kako je Vlada u agoniji te da je ovom aferom označen njezin politički kraj.

“Pitanje je koliko će Vlada još trajati. Prvi sljedeći ispit bit će u trenutku predlaganja nove ministrice ili ministra gospodarstva. Tad ćemo znati jesu li oni, koji su u ovom trenutku dio vladajuće većine, uključujući i zastupnike nacionalnih manjina, spremni nastaviti ovu agoniju, jesu li spremni dopustiti da se ponove iste stvari koje su hrvatske porezne obveznike samo dosad koštale barem pola milijarde kuna te jesu li spremni podržati ovu visokoprofitnu organizaciju koja po ‘niskoprofilnim restorančićima’ dogovara kako uzeti još novaca od hrvatskih građana“, kazao je Ostojić.

Pozvao je sve saborske zastupnike da okončaju tu agoniju te da u trenutku glasovanja o novoj ministrici ili ministru gospodarstva, pokažu da vladajuća koalicija više nema čak ni tanku većinu.

“To je trenutak u kojem treba izaći na nove izbore jer je ovo kraj Vlade koju treba onemogućiti da ponovi sve ono što smo mogli vidjeti proteklih mjeseci. Slušali smo o tome kako ništa ne znaju, a na kraju, umjesto represivnog aparata, posao su odradili mediji. Žalosno je da u državi, umjesto onih koji bi trebali otkrivati počinitelje kaznenih djela i koji bi ih trebali procesuirati, to rade mediji”, rekao je Ostojić te dodao kako u cijelom slučaju posebnu odgovornost ima i Hrvatski sabor.

“Kao predsjednik Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, odmah po izlasku prvih informacija o aferi mailovi, zatražio sam od SOA-e odgovor na nekoliko pitanja. Prvo se odnosilo na to kako je uopće moguće da korespondenciju između predsjednika Vlade, potpredsjednice Vlade i drugih članova Vlade, koje su inače štićene osobe, može na kraju svatko pročitati? Drugo, tko su bili sudionici u dobrovoljnom pregledavanju dijela tih mailova, kad se od 30. rujna do 5. listopada 2017. pregledavala komunikacija gospođe Dalić. Kako tad nisu bile uočene nezakonitosti te da grupacija Borg radi nešto što je apsolutno protivno interesima RH? Na kraju, je li SOA izvijestila DORH o eventualnim nezakonitostima?“, upitao je Ostojić.

Ocijenio je i kako ostavka Martine Dalić nije čin političke odgovornosti, već njezin bijeg i pokušaj spašavanja Vlade kojoj je zbog afere postala pretežak uteg. (Hina)