Povezite se

Vijesti

SDP: Stop nastavku HDZ-ova politiziranja u zdravstvu!

Objavljeno

-

Klub zastupnika SDP-a ocijenio je, u osvrtu na snimku razgovora stranačkih kolega iz HDZ-a Dijane Zadravec, zamjenice ravnatelja KBC-a “Sestre milosrdnice” i ministra Vilija Beroša, koja je procurila u medije, da se politiziranje u zdravstvu na HDZ-ov način, nažalost, nastavlja.

“Osim što se akteri u medijima cijeli dan prepucavaju oko toga tko je snimao razgovor i je li to bilo uz privolu ili ne, kao i hoće li se za to međusobno tužiti, još je veći skandal činjenica da prof. Zadravec upozorava ministra, očito ne prvi puta, na namještanje natječaja kojeg naziva koruptivnim, a koji je namijenjen ponovnom izboru samo jednog čovjeka – dosadašnjeg ravnatelja prof. Zovaka”, istaknuto je u utorak u priopćenju Kluba zastupnika SDP-a.

Dodaje se kako Zadravec upozorava Beroša na protuzakonitost i protustatutarnost natječaja, navodi da je pisala Upravnom vijeću i Berošu osobno o razmjerima korupcije u KBC “Sestre milosrdnice”, na što joj ministar pak odgovora “da joj je vrh stranke, uključujući Andreja, poslao jasnu poruku“.

Ne ulazeći u motive i želje pojedinaca da budu ravnatelji velike zdravstvene ustanove u SDP-u se, kako je navedeno, “zgroženi ovakvim nastavkom politike ‘umivenog’ Andreja Plenkovića i cijeloga HDZ-a”, pitaju gdje su institucije koje su dužne rasvijetliti o kakvoj se korupciji u KBC-u “Sestre milosrdnice”.

U SDP-u se pitaju i “kada će prestati politiziranje u svakom segmentu društva, uključujući i u zdravstvu? Kad će osnovni kriterij biti znanje, stručnost, poštenje, a ne stranačka iskaznica HDZ-a? Kad će se rasvijetliti korupcija, nepotizam i klijentelizam i u drugim zdravstvenim ustanovama u Republici Hrvatskoj, od Grada Zagreba do pojedinih županija”.

Veća vjerodostojnost Nacionalnoga stožera uz manje politiziranja struke

Osim toga, u SDP-u smatraju da bi, uz manje politiziranja struke, postojeći Nacionalni stožer imao veću vjerodostojnost, više bi se slušale preporuke stručnjaka, javnost se ne bi zbunjivala dvostrukim kriterijima i upitnim odlukama, i bilo bi zasigurno više pridržavanja epidemioloških mjera, kao i manje zaraženih u Republici Hrvatskoj.

Ovakvim pak pogodovanjem Stožera politici HDZ-a i Andreja Plenkovića ugrožena je cijela Hrvatska, zdravstveno, politički i ekonomski, ustvrdio je Klub zastupnika SDP-a,

Iz SDP-a traže da sve svoje odluke spomenuti Stožer obrazloži pred Hrvatskim saborom te da bude lišen svakoga politiziranja. Također će, stoji u priopćenju,  inzistirati na otkrivanju i kažnjavanju korupcije u javnom, društvenom i političkom životu Hrvatske, bez obzira na stranačke boje.

(Hina)

Crna Kronika

Muškarac na zagrebačkoj Savici ubio brata pa sebe

Published

on

Dva mrtva muška tijela policija je u petak poslijepodne pronašla u zagrebačkom naselju Savica, a prema prvim informacijama riječ je o ubojstvu i samoubojstvu.

Zagrebačka policija potvrdila je da su tijela oko 15 sati pronađena u Ulici Vladimira Ruždjaka.

“Sumnja se u nasilnu smrt, najvjerojatnije se radi o ubojstvu i samoubojstvu”, kratko je izvijestila policija ne otkrivajući detalje.

Neslužbeno riječ je o zločinu u obitelji, točnije obračunu dvojice braće u kojem je jedan ubio drugoga pa potom i sebe.

Više podataka o događaju bit će poznato nakon očevida koji vodi zamjenik županijskog državnog odvjetnika u Zagrebu.

Ucitavanje vijesti

Vijesti

Jandroković čestitao vjernicima židovske vjeroispovijesti Roš Hašanu

Published

on

U povodu blagdana Roš Hašane, predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković uputio je u petak pripadnicima židovske zajednice u Hrvatskoj čestitku u kojoj je im je poželio da im 5781. godina bude sretna i uspješna te donese zdravlje, osobnu harmoniju, zajedništvo, mir i napredak.

„U povodu Roš Hašane, svim pripadnicima židovske zajednice u Republici Hrvatskoj upućujem iskrene čestitke uime Hrvatskoga sabora i osobno. Blagdan Roš Hašane, židovske Nove godine, označava početak razdoblja posvećenog molitvi, unutarnjem preispitivanju i kajanju”, stoji u čestitki predsjednika Sabora.

Nova godina, poručuje, daje dodatnu snagu da se krene putem dobra, milosrđa i pravde, u skladu s moralnim i duhovnim vrijednostima.

“Ta unutarnja snaga posebno je važna danas kada smo pozvani na mnoga odricanja radi očuvanja vlastitog zdravlja i sigurnosti, kao i zajednice u kojoj živimo. Vama, ali i cijelom židovskom narodu, želim da 5781. godina bude sretna i uspješna te da vam donese, prije svega zdravlje, osobnu harmoniju, zajedništvo, mir i napredak. Šana Tova!“, stoji u čestitki predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića.

(Hina)

Ucitavanje vijesti

Vijesti

Korona na dva tjedna zatvorila Krateks d.d.

Published

on

Petero djelatnika tvrtke Krateks d.d. iz Krapine pozitivno je na koronavirus, priopćili su u petak iz te tvrtke koja će zbog samoizolacije više od 200 radnika biti zatvorena dva tjedna.

Naime, epidemiološka služba Zavoda za javno zdravstvo Krapinsko-zagorske županije je nakon provedenih izvida odredila samoizolaciju za više od 200 zaposlenika Konfekcije ženske modne odjeće Krateksa d.d., od ukupno njih 236.

Budući da je 25 ljudi na dugotrajnom bolovanju, a za svega šestero djelatnika koji rade na izdvojenim radnim mjestima nije izrečena mjera samoizolacije, s preostalih nekoliko zaposlenika nije moguće osigurati procese proizvodnje, priopćili su iz Krateksa.

Uprava tvrtke donijela je odluku da se Krateks privremeno zatvara do isteka mjere samoizolacije od 14 dana Tvrtka bi trebala nastaviti s radom 2. listopada.

Kao je za Hinu izjavila direktorica Krateksa, Iva Pezer, prekid rada na dva tjedna neće bitnije utjecati na poslovanje tvrtke budući je ovo inače razdoblje smanjenog obujma rada.

“Nama je ovo razdoblje međusezone i smanjenog obima rada u pogonu. Obavijestili smo sve naše kupce da za dva tjedna odgađamo termine isporuke robe i moram se zahvaliti našim kupcima i partnerima što su pokazali razumijevanje za našu situaciju”, rekla je Pezer i dodala da je tvrtka trebala ići na kolektivni godišnji od početka listopada, samo što je, napomenula je, „godišnji” došao ranije.

Inače, prema riječima direktorice Pezer,  u Krateksu su se poštivale sve epidemiološke mjere, od pregrada između zaposlenih, socijalne distance, dezinficiranja prostora, nošenja maski.

Stanje u Krateksu, kao i cjelokupnu epidemiološku situaciju u Krapinsko-zagorskoj županiju, za Hinu je komentirao župan Željko Kolar ističući da je sve pod kontrolom, ali da bi ovakvi slučajevi vrlo lako mogli rezultirati novim žarištem.

Zbog toga je još jednom pozvao sve građane da se pridržavaju uputa Nacionalnog stožera. Ponovio je kako će, ako dođe do dvoznamenkastog povećanja oboljelih na dnevnoj razini u Krapinsko-zagorskoj županiji, doći do pooštravanja epidemioloških mjera.

 

(Hina)

Ucitavanje vijesti

Najčitanije