Povezite se

Vijesti

SDP SMŽ: “Osobno zadovoljstvo župana Žinića, izdizanje iznad okvira razumnog ponašanja nije važnije od očuvanja zdravlja bilo kojeg građanina”

Objavljeno

-

Na nepojmljivo, u krajnju mjeru začuđujuće ponašanje župana Sisačko moslavačkog Ive Žinića (HDZ) i njegovog sina Daria Žinića (HDZ) zbog organiziranja navodnog “korona partya”, reagirao je SDP Sisačko moslavačke županije čije priopćenje donosimo u cijelosti:

U trenutcima kada se naša država i sugrađani susreću i bore s kriznom situacijom izazvanom pojavom COVID-19 virusa te konstantnim pozivima i apelima Nacionalnog stožera za zaštitu i spašavanje OSTANI DOMA, najoštrije osuđujemo neodgovorno ponašanje župana Žinića i najodgovornijih ljudi naše županije.

Izvanrednim Izvješćem za 22. ožujak 2020. godine Stožera civilne zaštite Sisačko – moslavačke

županije obaviješteni smo da je u Sisačko – moslavačkoj županiji dijagnosticiran novi pacijent s novim koronavirusom COVID-19.

Nacionalni Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske iz dana u dan poziva sve građane na odgovorno ponašanje, ali nažalost zbog velikog broja zabilježenog neposluha građana uvode se sve veća i veća ograničenja za kretanje građana i smanjenje socijalnog kontakta. Upravo zbog neodgovornosti pojedinaca sve veću štetu i povećanu opasnost od zaraze trpe ostali građani Republike Hrvatske. Zaista nam je neshvatljivo da se upravo oni koji bi trebali biti najodgovorniji ponašaju krajnje neodgovorno i neprihvatljivo. Župan Ivo Žinić svojim bi ponašanjem trebao biti primjer svim građanima, a on zajedno sa suradnicima našim sugrađanima šalje krivu poruku i krši sve ono na što danima apelira Nacionalni stožer.

Ovim putem želimo pružiti potporu svim aktivnim sudionicima u borbi protiv daljnjeg širenja virusa COVID-19 i pozivamo sve građane naše županije na odgovorno ponašanje, slušanje uputa i prilagodbu svakodnevnog načina života novonastalim situacijama.

Također, veliko HVALA svima na nesebičnom doprinosu, danima i tjednima žrtvovanja provedenih u borbi protiv širenja virusa. Članovima stožera, zdravstvenim radnicima, policiji, zaposlenicima u trgovinama i svim onim djelatnostima koje rade i koji su žrtvovani kako bi se svakodnevni život naših sugrađana mogao odvijati.

Ničije osobno zadovoljstvo pa ni župana Žinića i izdizanje iznad okvira razumnog ponašanja nije važnije od očuvanja zdravlja bilo kojeg građanina i zamolili bismo sve da se ponašaju u skladu s uputama Nacionalnog stožera kako bismo što prije izašli iz ove krizne situacije. Sada nije vrijeme za izdizanje iznad zakona, sada nije vrijeme za samovoljno ponašanje, sada nije vrijeme za pokazivanje mišića, već je vrijeme odricanja, solidarnosti I pridržavanja uputa izdanih od stožera.

Budimo odgovorni, slušajmo upute, čuvajte se i ostanite doma.

S poštovanjem,

SDP Sisačko – moslavačke županije, Nikola Domitrović

Vijesti

Lijepo, nesebično i pohvalno: HVIDR-a za svoj Zagreb

Published

on

Dodao

Članovi HVIDR-e Novi Zagreb (NZI-NZZ) i HVIDR-e Dubrava aktivno su se uključili u akciju “HVIDR-a za svoj Zagreb” i ponovno po tko zna koji put dokazali da se na njih može računati u teškim situacijama.

Članovi HVIDR-e Novi Zagreb su dugogodišnji članovi Civilne zaštite te pomažu pri sanaciji grada Zagreba pogođenog potresom, a sudjelovali su i u podjeli zaštitne opreme za borbu protiv koronavirusa na području Zagreba, dok se HVIDR-a Dubrava organizirala u Civilnu zaštitu za područje Gornje Dubrave, Nove bolnice i Markuševca te pogođenih mjesta područja tijekom potresa.

-Pozdravljamo hrabrost i akciju naših HVIDR-i koje provode uz mjere opreza te pozdravljamo djelotvornost uz potporu u našim granicama. Zahvaljujemo medicinskom osoblju, Nacionalnom stožeru, policiji, Civilnoj zaštiti i svim radnicima koji odlaze svakodnevno na posao kako bi Hrvatska i dalje funkcionirala, stoji u objavi koju potpisuje Ante Tandara, predsjednik Zajednice udruga i članova HVIDR-a grada Zagreba.

Ucitavanje vijesti

Svijet

Broj zaraženih koronavirusom u svijetu premašio 900 tisuća

Published

on

Broj zaraženih koronavirusom u svijetu raste iz minute u minutu i dosegao je 911.308, dok je broj umrlih skočio na 45.497, prema podacima američkog sveučilišta Johns Hopkins u srijedu navečer.

Zaraza koronavirusom diljem svijeta ne jenjava, s time da se epicentar zaraze iz istočne Azije proteklih tjedana preselio u Europu i Sjevernu Ameriku. Sveučilište Johns Hopkins također je na svojim stranicama objavilo da je broj službeno potvrđenih oporavljenih osoba od Covida-19 dosegnuo brojku od 191.673.

Dok je najveći broj zaraženih trenutačno u Sjedinjenim Državama, više od 200 tisuća, najveći broj umrlih zabilježen je u Italiji. U toj je zemlji dosad zabilježeno 110.574 slučajeva zaraze, dok je umrlo 13.155 ljudi. Talijanske zdravstvene vlasti vjeruju da je zaraza u Italiji na svome vrhuncu, no Talijani diljem zemlje sve teže podnose karantenu, koja bi trebala trajati do Uskršnjeg ponedjeljka, 13. travnja. Prvi slučaj Covida-19 u Italiji je zabilježen 31. siječnja, prije 59 dana.

Druga je europska zemlja koja prati Italiju u stopu po broju zaraženih, ali i broju smrti, Španjolska. Dosad je zabilježeno 102.136 zaraženih, a umrlo je 9053 oboljelih. Tamo je prvi zaraženi otkriven 1. veljače, jedan dan poslije Italije. Na glavnom madridskom trgu Puerta del Sol zastave su spuštene na pola koplja, a svaki dan u podne održava se minuta šutnje u spomen na sve preminule, premda je to mjesto već danima pusto. 

Treća najpogođenija europska zemlja je Njemačka sa 76.544 zaraženih, potom je slijedi Francuska s 52.870, a onda Velika Britanija s 29.842. Od ovih zemalja najveću smrtnost bilježi Francuska s 3532 slučajeva umrlih, dok je u Njemačkoj taj broj još uvijek pod kontrolom i iznosi 858, kojemu se brojkom od 828 umrlih približila brojčano puno manja Belgija. 

Njemačka do kraja uskrsnih praznika, odnosno do 19. travnja, produljuje mjere ograničenog kretanja u svrhu sprječavanja širenja koronavirusa, priopćeno je u srijedu nakon video konferencije kancelarke Angele Merkel s premijerima saveznih pokrajina. Građanima je upućeno upozorenje da se suzdrže od putovanja po Njemačkoj i u inozemstvo. To uključuje i posjete rodbini.

S petsto umrlih u jednom danu, što je najveći broj od izbijanja epidemije i nakon smrti 13-godišnjaka, pandemija koronavirusa dramatično se ubrzava u Velikoj Britaniji dok se čuju kritike zbog nedostatka testova za liječničko osoblje koje radi do iznemoglosti. Koronavirusom su se zarazili premijer Boris Johnson, koji je trenutačno u karanteni, ministar zdravstva Matt Hancock i princ Charles.

Iako je ukupan broj zaraženih slučajeva u SAD-u premašio 200 tisuća, Thomas Inglesby, direktor Johns Hopkins Centra za sigurnost zdravlja upozorio je u nedjelju da je zaraza koronavirusom u Sjedinjenim Državama tek na svome početku. 

New York, financijska prijestolnica države, najpogođeniji je američki grad. Počeo je postavljati poljske bolnice kako bi povećao kapacitete uoči vrhunca epidemije. Prvi slučaj je zabilježio 1. ožujka, a ubrzo je postao epidemije u SAD-u. 

Ucitavanje vijesti

Vijesti

MUP: Od sutra privremeno zatvaranje 20 pograničnih prijelaza s BiH

Published

on

S ciljem sprječavanja širenja zaraze koronavirusom, Hrvatska i Bosna i Hercegovina dogovorile su se da od četvrtka u 7 sati privremeno zatvaraju 20 graničnih prijelaza za pogranični promet, izvijestilo je u srijedu Ravnateljstvo policije Ministarstva unutarnjih poslova RH.

Za pogranični promet zatvaraju se pogranični prijelazi Svilaj, Gejkovac, Pašin Potok, Bogovolja,
Kordunski Ljeskovac, Lička Kaldrma, Bili Brig, Aržano Pazar, Dvorine, Cera, Jovića Most, Sebišina, Slivno, Podprolog, Unka, Vukov Klanac, Imotica, Slano, Hrvatska Dubica i Gabela Polje.

Ucitavanje vijesti

Najčitanije