SDP: Saborski zastupnici i državni dužnosnici na minimalnu plaću 3 mjeseca

HINA / Denis CERIĆ

SDP je u subotu zatražio da sljedeća tri mjeseca saborski zastupnici i ostali državni dužnosnici, osim ministra zdravstva Vilija Beroša, rade za minimalac kako bi se solidarizirali s brojnim građanima koje će pogoditi ova kriza.

Ističu da dio tako ušteđenih sredstava u budžetu treba usmjeriti za pomoć gospodarstvenicima kako bi uspjeli sačuvati radna mjesta te za isplatu minimalnih plaća najugroženijima.

“Treba nam svaka kuna za socijalno ugrožene, bolesne, za funkcioniranje zdravstva i isplatu mirovina, za pomoć uzdrmanom gospodarstvu. Predlažem da dio tih sredstava potrošimo i za novčanu stimulaciju onih koji su na prvoj liniji obrane, za nagradu liječnicima, medicinskim sestrama i ostalom osoblju naših bolnica koje liječe građane od ove bolesti,“ istaknuo je predsjednik SDP-a Davor Bernardić.

Podsjetio je da je SDP još prije 10 dana zatražio rigoroznije mjere zaštite i predstavio više od 15 mjera za ublažavanje negativnih posljedica na građane i gospodarstvo.

“Bez obzira što su neke naše mjere usvojene od strane Vlade, u provedbi se kasni. Građani i poduzetnici još uvijek ne znaju što im je činiti. Nažalost, u ovom trenutku mnogi ljudi ostaju bez posla, bez prihoda za svoje obitelji,” naglasio je Bernardić.

Predsjednik SDP-a je ponovno upozorio i na one koji krizu pokušavaju iskoristiti da bi sebi napunili džepove, pogotovo na povećanju cijena za hranu i medicinsku opremu te apelirao na nadležne institucije da se moraju odmah početi baviti takvim slučajevima.