SDP protiv najavljene porezne reforme

Hina

SDP ne može podržati najavljenu poreznu reformu jer se zauzima za povećanje plaća radnika i smanjenje ukupnih troškova rada, a prema prijedlogu vladajućih 4,1 milijarda kuna išla bi poduzetnicima i trgovcima te samo 250 milijuna kuna za povećanje plaća, i to uglavnom bogatijima.

Komentirajući na konferenciji za novinare najavljenu poreznu reformu, SDP-ov saborski zastupnik Branko Grčić ustvrdio je da HDZ ide na rasterećenje onih koji imaju, a gotovo ne onih koji nemaju – radnike.

Najavljeno smanjenje opće stope PDV-a s 25 na 24 posto neće dovesti do smanjenja cijena roba i usluga, što je priznao i ministar financija Zdravko Marić. Te dvije milijarde kuna isključivo idu poduzetnicima, trgovcima i ostalima, a hoće li završiti u investicijama upitno je, upozorio je Grčić.

Grčić je kritizirao i najavu pomicanja poreznog razreda sa 17.500 kuna na 35.000 kuna za primjenu stope od 36 posto, jer će time plaće porasti samo za oko 20.000 ljudi na vrhu piramide, tj. onih s najvišim plaćama u državi.
U toj skupini nisu liječnici, profesori, informatičari ili pripadnici srednjeg sloja, čije se iseljavanje želi zaustaviti.

SDP to ne može poduprijeti jer smatra da u žarištu trebaju biti zaposleni, potrebno je porezno rasterećenje plaća, što ne isključuje mogućnost da se korigiraju i doprinosi na plaću.

Što se tiče PDV-a, drži kako i tu postoji mogućnost ciljanog djelovanja, tj. ne smanjivati opću stopu PDV-a, već ići na njegovu korekciju u određenim propulzivnim sektorima (ugostiteljstvo i turizam).