SDP predlaže povećanje osobnog odbitka s 3800 na 5000 kuna što bi povećalo sve plaće

foto HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić u četvrtak je na konferenciji za novinare u sjedištu stranke najavio stranački prijedlog po kojemu bi već od 1. siječnja iduće godine rasle sve plaće u Hrvatskoj, i to tako što bi neoporezivi osobni odbitak povećali s 3800 na 5000 kuna.

Istaknuo je da je SDP-ov prioritetni, strateški cilj rast plaća i mirovina, jer je za mandata Vlade Andreja Plenkovića iz Hrvatske iselilo preko 100 tisuća ljudi, ponajviše zbog niskih plaća, a preko pola milijuna živi na granici siromaštva. Situaciju na tržištu rada ocijenio je alarmantnom, jer ljudi rade za male plaće, a radnika je sve teže naći.

Podsjetio je da je u saborskoj proceduri već neko vrijeme SDP-ov prijedlog da se iznos minimalne plaće poveća na četiri tisuće kuna neto, na kojemu će nastaviti inzistirati kao i rješenju za rast plaća.

„Za razliku od HDZ-a i Plenkovića koji štite krupni kapital i pozivaju investitore da dođu u Hrvatsku jer je tu jeftina radna snaga, nama je cilj rast plaća u Hrvatskoj i život dostojan čovjeka za sve radnike“, poručio je Bernardić.

Kritizirao je poreznu reformu vladajućih o kojoj se upravo raspravlja u Saboru jer po njoj, kako je istaknuo, „niske plaće neće rasti i neće biti povećanja dohotka za one kojima je to najpotrebnije, dok će Plenkoviću plaća narasti četiri tisuće kuna mjesečno, što nije u interesu građana nego samo onih koji imaju puno više i državnih dužnosnika“.

Naglasio je i da je tom poreznom reformom omogućeno punjenje džepova trgovačkim i uvoznim lobijima umjesto građanima.

Bernardić je pojasnio da će SDP-ov prijedlog omogućiti da od 1. siječnja 2019. svima rastu plaće, „pri čemu bi najmanje plaće rasle tisuću kuna mjesečno dok će niske plaće u startu rasti oko 300 kuna“.

SDP-ov saborski zastupnik Branko Grčić Vladinu poreznu reformu ocijenio je „čistom kozmetikom“ te pojasnio da je opcija koju njegova stranka predlaže bazirana na povećanju osobnog odbitka s 3800 na 5000 kuna.

„Taj model nudi veći rast manjih plaća i nešto manji rast većih plaća. Povećanje osobnog odbitka rezultiralo bi s 330 kuna većom plaćom za plaće već od 3800 kuna pa na dalje. To bi na godišnjoj razini iznosilo četiri tisuće kuna godišnje, što je za zaposlene s najmanjom plaćom praktički 13. plaća, i riječ je o ozbiljnom povećanju za najmanje plaće“, pojasnio je Grčić.

„Za sve one iznad 17,5 tisuća kuna plaće, što je jedini cilj Plenkovićeve takozvane reforme, plaće bi rasle oko 500 kuna, što je godišnje oko šest tisuća kuna veći neto primitak“, dodao je.

„To bi koštalo oko dvije milijarde kuna, a mi mislimo da je to realno jer smanjenje PDV-a za jedan postotni poen za godinu dana o kojemu se priča također iznosi oko dvije milijarde kuna“, pojasnio je.

Predsjednik SDP-a komentirao je i „aferu SMS“, istaknuvši da HDZ ide iz afere u aferu i da je „očita povezanost HDZ-a s obavještajnim i paraobavještajnim strukturama“.

„SDP inzistira da istraga u ‘aferi SMS’ ide do kraja, kao što inzistiramo i da se afere Hotmail i Borg istraže do kraja, a ne da se zataškava“, kazao je Bernardić, dodavši da još uvijek nije razjašnjena uloga SOA-e u aferi Borg.