SDP poziva Vladu da što prije ratificira Istanbulsku konvenciju

Hina

Klub zastupnika SDP-a u srijedu je pozvao Vladu da što prije ratificira Istanbulsku konvenciju te je podsjetio da je SDP na prošlogodišnji Dan žena u saborsku proceduru uputio prijedlog da se hitno ratificira ta konvencija.

Romana Jerković je na konferenciji za novinare ustvrdila da su “očito otpori u HDZ-u toliko veliki da Andreju Plenkoviću autoritet predsjednika Vlade ne znači puno”.

Jerković je upozorila da je važno što prije ratificirati Konvenciju jer je u proteklih deset godina ubijeno 300 žena, dok na godišnoj razini imamo 12 tisuća prebijenih i silovanih žena, obiteljsko nasilje je u porastu i iz godine u godinu postaje sve brutalnije.

Istaknula je da SDP želi pružiti političku podršku progresivnim snagama koje se bore za sve oblike ljudske slobode, svima koji se bore za pluralističko, građansko, otvoreno društvo, da se ne propituju civilizacijski dosezi i da se društvo ne vraća unatrag.

Pojasnila je da Istanbulska konvencija osigurava sveobuhvatnu pomoć i zaštitu svim žrtvama nasilja, skloništa i naknadu štete žrtvama s trajnim posljedicama, ali i prevenciju. Jerković je dojma da manji dio društva tendenciozno i maliciozno tumači Konvenciju i napada je jer emancipira žene te poručuje da je nasilje nad ženama i u obitelji ozbiljno društveni problem, a ne samo u četiri zida.

Joško Klisović poručio je da bi sutrašnji Međunarodni dan žena bio idealan za uvrštenje Istanbulske konvencije u dnevni red Sabora kako bi se napokon prešlo s riječi na djela te da se tek treba vidjeti postoji li politička volja da se ratificira.

S obzirom na činjenicu da provedba Istanbulske konvencije zahtijeva nemala proračunska sredstva, što je bio i jedan od razloga zbog kojega Konvenciju nije ratificirala ni SDP-ova Vlada pod vodstvom Zorana Milanovića, novinari su pitali o kojem je okvirnom iznosu riječ.

“Točne brojke nisu od presudne važnosti”, odgovorila je Jerković, dodavši da se SDP-u spočitava da nije ratificirao Konvenciju, no, “mi smo 2013. potpisali Konvenciju i pokazali opredjeljenje da se zaštite žene u svim segmentima”.

Zatim smo, napominje, “vratili obiteljsko nasilje u Kazneni zakon, a u Kaznenom zakonu ukinuli medijaciju između supružnika koji se razvode zbog nasilja i time stvorili preduvjete za implementaciju Konvencije”.

Da 2015. nismo izgubili vlast, vjerujem da bismo proces priveli kraju, zaključila je te ustvrtdila da su oni HDZ-u ostavili bolje stanje financija u proračunu nego što je HDZ njima.

Klisović također nije znao reći iznos troška implementacije Istanbulske konvencije, pojasnivši da analize nisu bile gotove, ali da sada gospodarski pokazatelji rastu i da se za zaštitu žena u proračunu može naći novca. (Hina)