SDP poziva Vladu da hitno predloži novog glavnog državnog odvjetnika

FaH

SDP-ov saborski zastupnik Peđa Grbin u ponedjeljak je ime zastupničkog kluba svoje stranke upozorio kako početkom sljedećeg tjedna istječe mandat glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana, pa je Vladu, koja u saborsku proceduru još nije poslala prijedlog kandidata za tu dužnost, pozvao da to hitno učini.

Grbin je na konferenciji za novinare napomenuo kako je člankom 95. Zakona o Državnom odvjetništvu propisano da se postupak izbora novog državnog odvjetnika mora pokrenuti tri mjeseca prije isteka mandata sadašnjeg, kazao je Grbin te, ne ulazeći i Vladina kadrovska rješenja, Banske dvore pozvao da što je moguće prije u proceduru uputi prijedlog kandidata, kako bi Sabor u međuvremenu mogao provesti postupak.

Pojasnio je kako se mora sazvati Odbor za pravosuđe na kojem će se razgovarati s kandidatom, potom provesti rasprava i glasovanje. S obzirom na ‘cajtnot’ u koji smo dovedeni, za to već u ovom trenutku imamo manje od tjedan dana, istaknuo je Grbin.

Za ilustraciju, podsjetio je kako je to izgledalo 2014. kada je Vlada u proceduru uputila prijedlog krajem veljače, dva mjeseca prije isteka mandata tadašnjeg glavnog državnog odvjetnika. Sabor je početkom ožujka donio odluku o izboru novog glavnog državnog odvjetnika i izabrao Dinka Cvitana, a nakon toga su Mladen Bajić i Cvitan imali mjesec i pol dana za pripremu primopredaje dužnosti.

Grbin je upozorio na iznimnu važnost tog izbora, s obzirom da DORH vodi postupak protiv svih počinitelja kaznenih djela u Hrvatskoj, ali i radi na zastupanju Hrvatske u arbitražnim postupcima koji se pokreću protiv nje zbog švicarskog franka. “Dakle, instituciju koja štiti ekonomske interese Hrvatske i progoni počinitelje svih kaznenih djela u Hrvatskoj spremni smo ostaviti bez čelnog čovjeka”, kazao je Grbin i naglasio kako je Vlada jedini ovlašteni predlagatelj za tu dužnost.

Unatoč nekih “gafova”, ne bih imao ništa protiv da Cvitan nastavu obnašati dužnost

Komentirajući mandat aktualnog glavnog državnog odvjetnika Cvitana, ocijenio je kako je imao nekih “gafova” poput nastupa s premijerom kada su zajedno komentirali jedan kazneni postupak dok je bio u tijeku, što smatra potpuno neprihvatljivim. No, dodao je, kada se sagleda ukupnost četiri godine mandata, Cvitanov je mandat pozitivniji pa Grbin ne bi imao ništa protiv da on i dalje nastavi obnašati tu dužnost.

Izrazio je nadu da na Vladin prijedlog kandidata neće utjecati “neki političari iz vladajuće koalicije koji se trenutačno nalaze pod optužnicama”, te koji su u nedavnim saborskim raspravama napadali rad DORH-a i osobe koje tamo rade te su ih proganjale.

“Doveli smo se u sličnu situaciju kao i kod izbora predsjednika Vrhovnog suda, kada zbog vremenskog tjesnaca prije izbora predsjednika nismo mogli dobiti sve njegove imovinske kartice kako bismo raspravili kontroverze koje se vežu uz njegovo imenovanje”, rekao je Grbin te izrazio bojazan da bi se nešto slično moglo dogoditi i sada.

Napomenuo je kako bi se, da Vlada danas uputi prijedlog kandidata, Odbor za pravosuđe mogao sastati tek u srijedu, jer je to minimum vremena potreban da Državno-odvjetničko vijeće i Ministarstvo pravosuđa dostave imovinske kartice za tu osobu, a zastupnici i javnost imaju pravo u potpunosti se upoznati s tom osobom. “Potpuno mi je nejasno, ne razumijem i ne vidim nijedan razlog da se na taj način postupa. jer je Vlada prilično autonomna u donošenju te odluke, tvrde da imaju stabilnu većinu, pa neka se onda potrude”, poručio je Grbin.

Osuda saborskog odbijanja pokroviteljstva nad Danom Europe i Danom pobjede nad fašizmom

Izrazio je žaljenje te osudio to što je Sabor odbio pokroviteljstvo nad obilježavanjem Dana Europe i Dana pobjede nad fašizmom.

“Potpuno mi je nejasno jer smo željeli ući u Europsku uniju, a danas Hrvatski sabor ne želi obilježavati Dan Europe koji je, ne slučajno, na dan na koji se u Hrvatskoj obilježava pobjeda nad fašizmom. Time je poslana izuzetno negativna poruka, pogotovo u svjetlu ponašanja Vlade kada se govori o simbolima ustaškog režima”, ocijenio je Grbin.

“Jandrokovićevo skrivanje iza formalnih razloga je smiješno”, kazao je i dodao kako je on poslao jasnu poruku da Sabor, dok je on predsjednik, neće biti pokrovitelj obilježavanja ni Dana Europe ni Dana pobjede nad fašizmom. “Tragično!”, zaključio je Grbin.