SDP pokreće Istražno povjerenstvo za Agrokor

SDP će pokrenuti osnivanje Istražnog povjerenstva za Agrokor, a zasad sudeći prema ranijim izjavama ni HDZ, niti Most nemaju ništa protiv. Zahtjev bi danas trebao biti u raspravi i SDP očekuje podršku klubova zastupnika, tim više nakon što je bivši ministar Slaven Dobrović za N1 otkrio da je Marić NO HBOR-a sugerirao glasanje za sporni kredit.

U dokumentima na koje se poziva Nacional navodi se kako je u trenutku kada su zatraženi krediti HBOR, u slučaju da ti krediti budu odobreni prema Agrokoru i povezanim osobama bio izložen 604,6 milijuna kuna.

SDP je kazao da će pokrenuti osnivanje Istražnog povjerenstva za Agrokor, što je ideja o koju su najavili još početkom travnja ove godine, kada su kretali i u opoziv Marića, a Most je tada kazao da nemaju nikakvih problema s osnivanjem tog povjerenstva za Agrokor. No, kako je tada upozorio Nikola Grmoja, Most smatra da su i SDP-ove Vlade odgovorne za nastale probleme.

Plenković i Marić suglasni: Sve je to reciklaža

Premijer Andrej Plenković ustvrdio je u utorak da “koliko vidi po naslovima, otprilike je to reciklaža rasprave koju smo imali prije nekoliko mjeseci”. “Stručne službe HBOR-a provele su inspekciju, uprava HBOR-a donijela je odluku, nadzorni odbor HBOR-a, u kojemu su ministri, samo treba dati suglasnost. Ono što je meni poznato je da su sve te procedure poštovane”, rekao je Plenković.

Upitan je li Marić znao za loše stanje u Agrokoru, stao je u njegovu obranu. “To ovi koji su izgubili određene rasprave u Saboru nastoje ponovno vratiti tu temu”.

Naime, Božo Petrov, šef Mosta čiji je ministre upravo zbog Marića smijenio Plenković, a potom je pukla i druga Vlada HDZ-a i Mosta, u Saboru je kazao: ”Zdravko Marić došao je u Vladu da bi pomogao Ivici Todoriću, i pomogao mu je. Mi smo o tome mnogo puta govorili”. “Premijer je konstatirao da Marić uživa njegovo povjerenje i da u kreditu HBOR-a nema ništa sporno. Ima li premijer spreman odgovor na ove optužbe? Vjerojatno da, nešto u stilu ‘stabilnosti’, ‘moramo osigurati stabilnu situaciju’, stabilnost je važna’, ironičan je Petrov.

”Jasno je da smo bili u pravu. Nije više pitanje može li Zdravko Marić biti ministar, već može li Andrej Plenković ostati premijer! Danas je vrijeme razotkrivanja. Danas je jasno da premijer mora podnijeti ostavku”, kazao je Petrov.