SDP-ovke brže bolje prozvale predsjednicu da osudi Damira Škaru

Povodom optužbi koje terete bivšeg saborskog zastupnika i člana HDZ-a Damira Škaru, prije svih istražnih radnji, brže bolje, a samo s jedinim ciljem, da se prozove predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, oglasio se Forum žena SDP-a navodeći podatke koje su javnosti itekako poznate. No, očito je bilo najvažnije da su se oglasile kako bi prozvale predsjednicu te prije svih istražnih radnji medijski slučaj oko Škare podignule na “osuđujući” nivo.

Evo što su napisale:

Uzimajući u obzir činjenicu da je u prošloj godini u Hrvatskoj žena žrtava silovanja bilo čak 56 te 30 onih koje su bile žrtve u kaznenim djelima spolnog odnošaja bez pristanka, kao i stav struke da uz svaki prijavljeni slučaj ide još 15 do 20 onih koji ostaju neprijavljeni, nedvojbeno je da su brojke poražavajuće i zvone na uzbunu, ističe Forum žena SDP-a u priopćenju.

“Ovim putem apeliramo na predsjednicu Republike Hrvatske, Kolindu Grabar-Kitarović, da se žurno i odlučno ogradi od lika i djela Damira Škare koji je uhićen pod ozbiljnim optužbama za počinjenje kaznenog djela silovanja. Prema našem mišljenju, vrlo je važno da i kao žena, ali i predsjednica države, pošalje snažnu poruku u kojoj oštro osuđuje takav čin i pokaže stav kako seksualno zlostavljanje žena, kao i svako drugo zlostavljanje, treba biti oštro sankcionirano te kako je zadaća cijelog društva da se protiv nasilja nad ženama bori svim sredstvima.

Mišljenja smo kako je u takvoj reakciji ne bi trebao spriječiti blizak i iz dostupnih informacija vidljiv srdačan odnos s Damirom Škarom. Nulta tolerancija na seksualno nasilje nema i ne smije imati iznimke.

Također, uzimajući u obzir da žrtve najčešće zlodjela ne prijave iz straha od prijetnji, pritiska okoline, stigme i nepovjerenja u zaštitu koju moraju dobiti, takvu poruku od strane žene koja obnaša jednu od najviših funkcija u državi smatramo nužnom i neophodnom. Oštra osuda Predsjednice države tako bi poslala poruku cjelokupnoj javnosti o neprihvatljivosti zlostavljanja žena, ohrabrila žrtve na prijavu i trasirala put postupanjima beskompromisnog procesuiranja počinitelja”, stoji u reakciji Foruma žena SDP-a na slučaj optužbi za silovanje HDZ-ovog Damira Škare.

[REAKCIJA FORUMA ŽENA SDP-A NA SLUČAJ OPTUŽBI ZA SILOVANJE HDZ-OVOG DAMIRA ŠKARE]Socijaldemokratski forum žena SDP-a…

Objavljuje Socijaldemokratski forum žena SDP-a HrvatskeČetvrtak, 5. rujna 2019.