SDP-ovci u Saboru nezadovoljni i zabrinuti stanjem u stranci

FB

Zastupnici SDP-a u četvrtak su u Hrvatskom saboru novinarima komentirali stanje u stranci koje je kulminiralo javnim zahtjevom dijela istaknutih članova da predsjednik SDP-a Davor Bernardić, odstupi.

“Stanje u SDP-u nije dobro i to već dugo traje. Vrijeme je da se pokrenu određeni procesi koji će dovesti do toga da se takvo stanje promijeni. Bit ću u prilici da razgovaram s Bernardićem i da ga pozovem da podnese ostavku i time omogući proces koji bi vodio ka boljem SDP-u”, izjavio je novinarima Ranko Ostojić.
“Davor je imao priliku i činjenica je da kao predsjednik nije uspio napraviti ono što je obećao i nakon toga trebao bi uslijediti onaj dio gdje se kaže ‘ok, nisam uspio’. U interesu stranke to bi bilo najbolje”, ustvrdio je.
Na primjedbu novinara da se Bernardića već nekoliko puta pokušalo rušiti, Ostojić je kazao da kritike nisu bile rušenje.

“Ovo je situacija u kojoj će se ili dogovoriti ili će doći do raskola u stranci. Ovo više nije varijanta s kojom možemo ići naprijed”, ocijenio je. Ostojić je rekao da ne želi razgovarati bi li se ponovno kandidirao za predsjednika stranke. “Jedino je bitno da Bernardić mora potegnuti odgovoran potez i napustiti mjesto predsjednika”, poručio je Ostojić.
I Sabina Glasovac kaže da je “nezadovoljna stanjem u stranci i načinom na koji nas percipiraju naši birači”.

“Mi smo tu zbog njih i ako vidimo da su ti trendovi negativni i da je percepcija među našim biračima loša, onda se trebamo duboko zamisliti nad time i napraviti sve što je moguće da se to promijeni. Ako to znači promjenu trenera ili cijelog tima, onda treba razmišljati i o tome”, istaknula je Glasovac.

“Svi recepti koje smo do sada upotrijebili nisu imali učinka i očito trebamo tražiti nove načine, a koji je taj novi recept, u ovome trenutku ne znam. No, sigurna sam da neću moći živjeti s tim da sam šutke i pasivno gledala nešto što odlazi u propast i ništa nisam učinila”, kazala je, napomenuvši: “Detektirali smo probleme, ali nismo detektirali rješenje, no, hoćemo”.

Sabina Glasovac nije htjela licitirati s imenima eventualnog Bernardićevog nasljednika, ali je dodala da ima dosta ljudi koji bi korektno radili posao predsjednika SDP-a.

“Ja se, kao što sam puno puta do sada rekla, neću kandidirati jer smatram da nemam dovoljno iskustva i kompetencija da bih se u ovom trenutku prihvatila tako odgovorne uloge, no, sigurno mogu biti dio tima koji će pokušati SDP čupati iz krize. Ako i drugi tako misle, ja ću se toga rado prihvatiti”, poručila je Glasovac.
Igor Dragovan je “zabrinut stvarima koje se događaju u stranci, što nije od jučer”.

“Pozvao sam kolegice i kolege na razum i otvaranje demokratskog dijaloga u stranci bez pritisaka, podmetanja, prijetnji i ucjena. To je ono što me kao socijaldemokrata i čovjeka koji je dugi niz godina sudjelovao u stvaranju stranke, prošao uspone i padove SDP-a, dobra i loša vremena, obvezuje da javno kažem. Smatram da postoji mogućnost i prostor u SDP-u da se otvoreno razgovara o svim starima i da svatko ima pravo reći što misli da je loše ili dobro u stranci. Na takav način svaka inicijativa je dobrodošla koja u tom pravcu otvara raspravu u stranci”, ocijenio je Dragovan.
“Mi smo ovdje svega zbog građana, a ne zbog sebe samih i naša obveza mora biti da se borimo za bolji život građana, a ne da se zatvorimo sami između sebe i da raspravljamo unedogled”, rekao je, pozvavši stranačke kolege da što prije sjednu za stol i otvoreno porazgovaraju.

“Osjećam da nemamo prostora, da ne razgovaramo ni u Klubu zastupnika SDP-a na način koji mislim da bi to trebali raditi, češće, intenzivnije i šire”, smatra Dragovan.

Aktualna događanja u stranci ocjenjuje kao prvi korak prema ozbiljnom, dubokom razgovoru u SDP-u, ali, kako kaže, bez pritisaka, podmetanja i ucjena.

Što se Bernardićeve sudbine tiče, Dragovan ističe da o tome odlučuje stranačko članstvo.

Peticiju će potpisati jer je ona, po njegovu mišljenju, inicijativa koja vodi razgovoru, a na onima koji vode stranku je da pruže ruku za dijalog.

Na pitanje treba li Bernardić otići, Dragovan smatra da, “ako ne postoji mogućnost da se SDP promijeni, onda svi oni koji vode SDP moraju razmisliti vode li ga u pravom smjeru”.
U četvrtak je održana i sjednica Kluba zastupnika SDP-a, a prije nje Bernardić nije htio odgovarati na novinarska pitanja, rekavši tek “o stranci u stranci”.

Nakon desetminutne sjednice predsjednik Kluba Arsen Bauk kazao je kako nije bilo riječi o sudbini Bernardića.

“Klub zastupnika se bavi zakonodavnom i parlamentarnom djelatnošću, a stranačke stvari su stranačke stvari”, kratko je odgovorio Bauk. Dodao je da je njegov stav da o stranačkim stvarima ne priča javno nego u stranci i neće ga promijeniti dok je član SDP-a, pa makar ostao jedini koji tako razmišlja.