SDP-ovci u Ogulinu udarili oštro po vodstvu stranke

Sastanak proširenog Predsjedništva SDP-a u Ogulinu/FaH

Vodeći ljudi duboko podijeljenog SDP-a, Predsjedništva i stranačkog Kluba zastupnika, u subotu kasno poslije podne na dvodnevnom team-bulidingu u Ogulinu u kontekstu najnižeg rejtinga u zadnje tri godine, otpočeli su raspravu o unutarstranačkim odnosima, ali i planu aktivnosti za ovu godinu s ciljem podizanja ugleda i utjecaja stranke u javnosti.

SDP-ovci su se okupili i kako bi jedni drugima otvoreno rekli što misle, ali i pokušali pronaći zajednički jezik u daljnjem djelovanju.

U prilično žustroj i britkoj raspravi, jedan od glasnijih kritičara Davora Bernardića i aktualnog vodstva stranke, saborski zastupnik Mirando Mrsić, doznajemo neslužbeno, zahtijevao je da si SDP-ovci odgovore na pitanja zašto su članstvo i građani nezadovoljni SDP-om, je li riječ o nedostatku vizije, nezadovoljstvu politikama SDP-a ili o nedovoljno kvalitetnom artikuliranju stavova. Također, tražio je odgovor na pitanje zastupaju li svi u SDP-u iste ideološke vrijednosti, a ako ne, kako prevladati tu situaciju.

Mrsić je kazao i da bitnim smatra da SDP definira koje su to teme bitne građanima, koje probleme SDP želi rješavati u ovoj godini i na koji način. Na sličnom tragu raspravljao je još jedan Bernardićev žestoki javni kritičar, potpredsjednik SDP-a Peđa Grbin, koji je upozorio da je danas rejting SDP-a na pet postotnih bodova manje nego u trenutku kada je Bernardić došao na čelo stranke.

Ni Nenad Stazić, doznaje se, nije štedio vodstvo stranke, usporedivši SDP s HSLS-om, koji je od respektabilne stranke, kako je kazao, došao do potpunog gubitka identiteta, praktički nestavši jer je spao na samo jednog saborskog zastupnika.

Gordan Maras okupljenima je poručio da “SDP mora biti prvi”. “Radije bih bio običan član u stranci koja ima 35 posto nego član vodstva u stranci koja klizi na 10 posto, a to se upravo SDP-u događa”, kazao je, neslužbeno se doznaje, Maras.

Bernardićevi pobornici, pak, taj su Marasov istup pripisali nezadovoljstvu zbog neispunjenja ambicija koje ima u zagrebačkom SDP-u. Oštar je bio i zastupnik Joško Klisović, za kojega se nagađa da ima predsjedničkih ambicija u stranci, a koji je istaknuo da je “vrijeme da se svi, pa i predsjednik stranke, zapitaju imaju li kapaciteta za ono što rade”.

Rad aktualnog čelništva u raspravi su, kako se čulo, kritizirali još i saborski zastupnici Darko Parić i Igor Dragovan koji su optužili za “obračun sa starim kadrovima”, dok je Željko Jovanović Bernardiću “dao” rok od šest mjeseci da popravi situaciju.

Predsjednika Bernardića u živoj raspravi “branili” su zastupnici Branko Grčić koji je pokušao biti konstruktivan zatraživši da stranka utvrdi prioritete u djelovanju te Predrag Matić, član Predsjedništva Ivo Jelušić i župan krapinsko-zagorski Željko Kolar koji, kao i šef stranke, razloge za lošu situaciju u kojoj se SDP nalazi, vide u saborskom Klubu zastupnika koji smatraju opozicijskim prema aktualnom vodstvu te u medijskim istupima stranačkih nezadovoljnika.

Potpredsjednik SDP-a Zlatko Komadina, u stanci rasprave, za Dnevnik HTV-a ocijenio je da se vodi otvorena rasprava “kako i priliči socijaldemokratima”. Bez rukavica i bez uvijanja razgovaramo o otvorenim pitanjima, a ima ih dosta, ustvrdio je, izrazivši nadu da će se noćas i u nedjelju o svemu dogovoriti, “razviti se u strijelce i krenuti na posao”. Upitan je li se propitivala odgovornost i budućnost Davora Bernardića na čelu SDP-a, rekao je: “Nemamo se mi što lagati, budućnost Bernardića propituje se otkad je izabran, a SDP-a otkako postojimo”. Što se niskog rejtinga tiče, citirao je riječi župana Kolara iz rasprave: “Kako se neki ponašate, rejting nam je sjajan”.

“Ima puno posla pred nama, a u raspravi je upozoreno da komunikacijska strategija mora biti puno kvalitetnija, a poruke puno jasnije”, poručio je Komadina, istaknuvši da suradnja vodstva stranke i Kluba zastupnika mora biti bolja i protočnija, što će biti i sadržaj akcijskog plana koji će u nedjelju definirati. Komadina ne strahuje za rejting SDP-a nego ističe da treba raditi, a ne plakati nad svojom sudbinom. Građanima treba biti jasan, jer oni dižu rejting, a ne mi svojim polemikama, ustvrdio je, uvjeren da će svi SDP-ovci izvući pouke iz ove situacije i da je ovaj team-building dobrodošla katarza.

SDP-ovci okupljeni u Ogulinu raspravu nastavljaju večeras i u nedjelju prijepodne za kada je zakazano utvrđivanje akcijskog plana daljnjeg djelovanja.