SDP-ovci šokirani novim pismom Davora Bernardića

Još uvijek se ne stišavaju reakcije na izjave Davora Bernardića iz Umaga, kada je, između ostalog poručio da je “IDS omogućio HDZ-u tihu okupaciju Istre”.

Krešo Beljak je potvrdio da se čuo s predsjednikom SDP-a te kazao kako mu je rekao da mu nisu jasne neke njegove izjave.

“Koalicijski potencijal koji je SDP do jučer imao, ovom Bernardićevom izjavom je izgubio”, kaže Beljak.

Anka Mrak Taritaš kaže da je potrebno sve raščlaniti i definirati o čemu je riječ.

“Trebao je kao čelnik najjače oporbene stranke pitati HDZ što to on radi, kuda vodi ovu zemlju. A sada premijer mirno gleda što se događa u oporbi. Njemu je najbolje da uopće ne napada oporbu kada ima na čelu oporbene stranke gospodina Bernardića”, kaže Mrak Taritaš.

Predsjednik SDP-a je, naime, jučer uputio e-mail članstvu u kojem je ponovio sve optužbe protiv IDS-a, GLAS-a, Mosta i Živog zida, “koji su se razotkrili na primjeru Istanbulske konvencije”, piše Novi list.

Novi list doznaje kako se s Bernardićevim izjavama i IDS-u slaže i većina dužnosnika SDP-a, ali da im nije jasan odabir trenutka za obračun s tom strankom.

“Naravno da mi znamo što je IDS, ali nije sad vrijeme da bi se s njima obračunavalo. Nisu lokalni izbori. Nikad nismo u stranci razgovarali o nekakavoj našoj strategiji prema oporbi, ovo je sve Bernardić smislio s glavnim tajnikom Nikšom Vuksanom i Sinišom Jagodićem. Mislim da ta dvojica danas imaju najveći utjecaj na Bernardića, puno veći nego Zlatko Komadina i Rajko Ostojić”, prenosi Novi list izjavu neimenovanog SDP-ovca.

U nedostatku pouzdanih informacija o Bernardićevim motivima, u vrhu SDP-a počinje se razmatrati mogućnost da on na ovaj način zapravo priprema politički teren za koaliciju s HDZ-om i to nakon idućih izbora za Sabor. Da Bernardić “možda zaista ima nešto s HDZ-om” misle već i SDP-ovci koje se uopće ne svrstava u njegove protivnike.

Ovi drugi još su u to uvjereniji. Jedan od SDP-ovih dužnosnika podsjetio je i na scenarij koji se prije nekoliko mjeseci odigrao s Ivanom Vrdoljakom…