SDP: Ojačati ulogu Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa

faH

SDP je u srijedu predstavio svoj Antikorupcijski plan kojim traži jaču ulogu Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, a vladajuće je optužio za pritisak na to povjerenstvo.

“Ne želimo skrivati svoje namjere da se ojačaju i zaštite nezavisne institucije nadzora, a posebno Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa”, navodi se u Antikorupcijskom planu koji su na konferenciji za novinare u Splitu predstavili predsjednik Klub zastupnika SDP-a u Hrvatskom saboru Arsen Bauk i predsjednik splitskoga SDP-a Goran Kotur.

Bauk je istaknuo kako je SDP stao u obranu Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa dok mu je predsjednica bila Dalija Orešković, a i sada to čini, kad mu je na čelu Nataša Novaković.

“Kad nisu uspjeli kadrovskim promjenama i promjenom predsjednice Povjerenstva – jer očito da je nova predsjednica odlučila ostati osoba s dignitetom – onda pokušavaju pritiskom putem pravosuđa obezvrijediti, omalovažiti  i umanjiti važnost Povjerenstva”, rekao je  Bauk kritizirajući vladajuće.

Po Baukovu tumačenju, vladajući HDZ čini pritisak i na neprofitne medije koji, kao je rekao, imaju važnu ulogu u razotkrivanju korupcije.

“SDP traži da se poštuje i jamči sloboda medija i novinara te da se jačaju istraživačko novinarstvo, neprofitni mediji i organizacije civilnog društva”, stoji u Antikorupcijskom planu.

U tom se planu također zahtijeva da se sustavno utvrdi porijeklo imovine i da se oduzme imovina stečena zloupotrebama, zatim pooštravanje kazni i brže postupke za korupcijske slučajeve i uvođenje strože i neovisne kontrole javne nabave te da se od osnovne škole uvede građanski odgoj i obrazovanje za društvo i demokraciju.

SDP traži i proaktivnu objavu javnih podataka, što je jedan od glavnih temelja prevencije korupcije, te učinkovito nadziranje financiranja stranaka i kampanja, uključujući i referendumske kampanje, te da se osigura stručnost, a ne podobnost za zapošljavanje u javnim poduzećima i drugim institucijama.

SDP-ov Antikorupcijski plan zauzima se i da se transparentno i učinkovito raspolaže i upravlja javnom imovinom, uključujući i procese privatizacije, te da se proračuni objavljuju na svim razinama kako bi bili transparentniji i razumljiviji i da se, kako je navedeno, “spriječi bijeg krivaca preko granice”.

Bauk je nedavnu izjavu predsjednika Vlade Andreja Plenkovića o tome kako “ne želi da itko njegovoj Vladi stavlja etiketu korupcije” ocijenio zakašnjelom barem dvije-tri godine. Zamjerio je premijeru što nije odmah reagirao na sumnju u nedopuštene radnje članova Vlade, nego ih je, po Baukovim riječima, branio te je relativizirao i podcjenjivao ono što su mediji govorili.

Odgovarajući na novinarska pitanja koja su se odnosila na komplimente koje je Hrvatskoj dala novoizabrana predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen prigodom jučerašnjeg posjeta Zagrebu, za razliku od SDP-ovih kritika, Bauk je rekao kako je to “uobičajen diplomatski jezik kad dođete na novu funkciju i prvi put posjećujete neku zemlju”.

Što se tiče izraelskih komplimenata Hrvatskoj tijekom posjeta naše predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović toj zemlji, Bauk je rekao kako je to “uobičajeno diplomatsko komplimentiranje, a otvorena pitanja rješavaju se u zatvorenim prostorijama i mimo novinarskih mikrofona”.