Povezite se

Politika

SDP: Ojačati ulogu Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa

Objavljeno

-

SDP je u srijedu predstavio svoj Antikorupcijski plan kojim traži jaču ulogu Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, a vladajuće je optužio za pritisak na to povjerenstvo.

“Ne želimo skrivati svoje namjere da se ojačaju i zaštite nezavisne institucije nadzora, a posebno Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa”, navodi se u Antikorupcijskom planu koji su na konferenciji za novinare u Splitu predstavili predsjednik Klub zastupnika SDP-a u Hrvatskom saboru Arsen Bauk i predsjednik splitskoga SDP-a Goran Kotur.

Bauk je istaknuo kako je SDP stao u obranu Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa dok mu je predsjednica bila Dalija Orešković, a i sada to čini, kad mu je na čelu Nataša Novaković.

“Kad nisu uspjeli kadrovskim promjenama i promjenom predsjednice Povjerenstva – jer očito da je nova predsjednica odlučila ostati osoba s dignitetom – onda pokušavaju pritiskom putem pravosuđa obezvrijediti, omalovažiti  i umanjiti važnost Povjerenstva”, rekao je  Bauk kritizirajući vladajuće.

Po Baukovu tumačenju, vladajući HDZ čini pritisak i na neprofitne medije koji, kao je rekao, imaju važnu ulogu u razotkrivanju korupcije.

“SDP traži da se poštuje i jamči sloboda medija i novinara te da se jačaju istraživačko novinarstvo, neprofitni mediji i organizacije civilnog društva”, stoji u Antikorupcijskom planu.

U tom se planu također zahtijeva da se sustavno utvrdi porijeklo imovine i da se oduzme imovina stečena zloupotrebama, zatim pooštravanje kazni i brže postupke za korupcijske slučajeve i uvođenje strože i neovisne kontrole javne nabave te da se od osnovne škole uvede građanski odgoj i obrazovanje za društvo i demokraciju.

SDP traži i proaktivnu objavu javnih podataka, što je jedan od glavnih temelja prevencije korupcije, te učinkovito nadziranje financiranja stranaka i kampanja, uključujući i referendumske kampanje, te da se osigura stručnost, a ne podobnost za zapošljavanje u javnim poduzećima i drugim institucijama.

SDP-ov Antikorupcijski plan zauzima se i da se transparentno i učinkovito raspolaže i upravlja javnom imovinom, uključujući i procese privatizacije, te da se proračuni objavljuju na svim razinama kako bi bili transparentniji i razumljiviji i da se, kako je navedeno, “spriječi bijeg krivaca preko granice”.

Bauk je nedavnu izjavu predsjednika Vlade Andreja Plenkovića o tome kako “ne želi da itko njegovoj Vladi stavlja etiketu korupcije” ocijenio zakašnjelom barem dvije-tri godine. Zamjerio je premijeru što nije odmah reagirao na sumnju u nedopuštene radnje članova Vlade, nego ih je, po Baukovim riječima, branio te je relativizirao i podcjenjivao ono što su mediji govorili.

Odgovarajući na novinarska pitanja koja su se odnosila na komplimente koje je Hrvatskoj dala novoizabrana predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen prigodom jučerašnjeg posjeta Zagrebu, za razliku od SDP-ovih kritika, Bauk je rekao kako je to “uobičajen diplomatski jezik kad dođete na novu funkciju i prvi put posjećujete neku zemlju”.

Što se tiče izraelskih komplimenata Hrvatskoj tijekom posjeta naše predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović toj zemlji, Bauk je rekao kako je to “uobičajeno diplomatsko komplimentiranje, a otvorena pitanja rješavaju se u zatvorenim prostorijama i mimo novinarskih mikrofona”.

Politika

Vidović Krišto optužila Jandrokovića za zlouporabu ovlasti

Published

on

Saborska zastupnica Domovinskog pokreta Karolina Vidović Krišto oštro je u petak kritizirala predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića jer ju je u srijedu udaljio sa sjednice zato što nije nosila masku, optuživši ga za zloupotrebu ovlasti i za štićenje korupcije.

“Njegovo protuposlovničko djelovanje bilo je planiramo i ograničio je moja ustavom zajamčena zastupnička prava”, izjavila je Vidović Krišto u Saboru i podsjetila kako zastupnici kada iznose stajališta ne trebaju nositi maske.

“Na snimci događaja jasno se može vidjeti da vremenski uopće nisam bila u stanju nakon govora staviti masku jer sam imala veliku količinu papira u rukama koje sam pakirala u kutiju,  Jandroković je dajući mi dvije opomene u samo nekoliko sekundi te koristeći nepostojeći argument da me isključi sa sjednice u potpunosti zlorabio svoje ovlasti”, rekla je Vidović Krišto.

Zbog toga je, dodala je, uputila zahtjev saborskom Odboru za Ustav, Poslovnik i politički sustav za ocjenu postupka predsjednika Sabora.

Vidović Krišto je također optužila Jandrokovića da sprečava razotkrivanje utaje poreza Emila Tedeschija time što ne zahtijeva od Vlade da odgovori na njezino zastupničko pitanje.

“Jandroković je nekoliko puta javno ponovio kako je nemoćan pred hrvatskom Vladom i da nema mehanizme dobiti vladine odgovore na zastupnička pitanja, to je kršenje Poslovnika, Ustava i trodiobe vlasti. Čemu onda uopće služi Sabor”, upitala je,

Ustvrdila je da kod Jandrokovića postoji panika od funkcioniranja pravne države, jer kada bi pravna država funkcionirala onda bi Jandoković pred poreznom upravom morao dokazati svoje bogatstvo i nerazmjer imovine i prihoda koje ima.

“Jandoković je bio jedan od najbližih suradnika Ive Sanadera i glavni kadrovik u državnim tvrtkama. Jandroković se panično boji vladavine prava i jedan je od glavnih nositelja današnje politike, a to je politika koja se temelji na korupciji”, ustvrdila je Vidović Krišto.

Ucitavanje vijesti

Politika

Bulj vladajućima: Gdje ćete odlučivati o koncesijama, u klubu?

Published

on

Saborski klub Mosta u petak se usprotivilo Vladinim izmjenama Zakona o koncesijama jer, tvrde, Saboru oduzimaju pravo da mijenja ugovore o koncesijama, a Miro Bulj upitao je vladajuće hoće li o koncesijama odlučivati u ‘klubu’ poput onoga Dragana Kovačevića.

Protiv zakonskih izmjena ‘ustali’ su zastupnički klubovi Mosta i Zeleno-lijeve koalicije, kako bi zakon ‘popravili’ predložili su amandmane, no Vladin predstavnik ih je odbio.

Bulj ustrajava da je jedini smisao tih izmjena razvlastiti Hrvatski sabor, oduzeti mu pravo da ima mogućnost mijenjati ugovore o koncesijama.

“Ovo je jedan od najsramotnijih zakona“, izjavio je zastupnik pitajući se tko će, ako ne Sabor, odlučivati o koncesijama za ključne resurse poput pomorskog dobra, poljoprivrednog zemljišta, energetike.

Bulj: Valjda ste i zakon donijeli u ‘klubu’

“Razvlašćujete zastupnike, a gdje ćete onda odlučivati o koncesijama, valjda u klubovima šefova javnih tvrtki”, poručio je, očito misleći na aktualnu aferu Janaf i informacije da se u ‘klubu’ šefa te javne tvrtke Dragana Kovačevića okupljalo birano društvo iz svijeta politike, gospodarstva, kulture.

“Valjda ste i ovaj zakon tamo donijeli, u ‘klubu’ Dragana Kovačevića, tamo ćete odlučivati s Mesićem, Milanovićem, s kime”, upitao je Bulj vladajuće.

Klub zeleno-lijeve koalicije predložio je pet amandmana, među kojima i onaj da se strateškim interesom smatra i infrastruktura i upravljanje infrastrukturom za obnovljive izvore energije.

“Ako želimo povećati udio obnovljivih izvora energije, tada nema razloga da to ne napravimo“, rekla je Sandra Benčić, čudeći se negativnom odgovoru Vladina predstavnika na taj amandman.

Benčić: Vlada ne razumije ili ne želi zaštititi obnovljive izvore energije

Vlada pokazuje da ne razumije ili da ne želi zaštititi postrojenja za obnovljive izvore energije, tko zna iz kojeg razloga, naime imali smo i afere u tom području, kazala je zastupnica, vjerojatno misleći na aferu Vjetroelektrane.

“Ako želimo povećati udio obnovljivih izvora energije, tada nema razloga da to sada ne napravimo”, istaknula je Benčić.

Vladin predstavnik Zdravko Zrinušić ustrajao da su zakonska rješenja dobra, usklađena s europskom direktivom te odbio oporbene amandmane.

O amandmanima koje je Vlada odbila u podne će glasovanjem odlučiti zastupnici, koji će se očitovati i o drugim zakonima i izvješćima koje su raspravili ovaj i prošli tjedan.

Ucitavanje vijesti

Politika

Luka Mišetić “spustio na zemlju” Katarinu Peović

Published

on

Izvor: Facebook

Nakon što je zastupnica Radničke fronte Katarina Peović u Saboru skandalozno prozvala prvog hrvatskog predsjednika Franju Tuđmana zočincem, tijekom rasprave o Prijedogu zakona o sonivanju Sveučilišta obrane i sigurnosti koje bi trebalo nositi ime po Franji Tuđmanu oglasio se Luka Mišetić, odvjetnik Ante Gotovine u Haškom procesu.

Evo što joj je Luka Mišetić putem Twittera odgovorio:

“MKSJ presudilo je da, “Raspravno vijeće nije donijelo eksplicitne nalaze u vezi s (Tuđmanovim)  sudjelovanjem u UZP-u i nije ga (ni) proglasilo krivim za bilo kakva kaznena djela,” te da i dalje smatra Tuđmana nevinim.

http://icr.icty.org/LegalRef/CMSDocStore/Public/English/Decision/NotIndexable/IT-04-74-A/MRA24991R0000483864.pdf

Slobodno možete glasati za imenovanje zgrada po Franji Tuđmanu”, napisao je Mišetić na Twitteru.

Pametnome dosta !!!

Ucitavanje vijesti

Najčitanije