SDP obilježio 30. godišnjicu

30 godina hrvatske socijaldemokracije

U povodu 30. godišnjice SDP je u ponedjeljak održao svečanu sjednicu Predsjedništva, na kojoj je predsjednik SDP-a Peđa Grbin poručio da su u vrijeme rastuće nejednakosti, netolerancije i neslobode jaka socijaldemokracija i jak SDP potrebni više nego ikad prije.

“Danas, u vrijeme rastuće nejednakosti, netolerancije i neslobode, potrebna nam je jaka i nova socijaldemokracija, jak i novi SDP, možda čak i više nego što je to bilo potrebo prije 30 godina”, rekao je Grbin u prigodnom obraćanju nazočnima.

Potreban nam je progresivan SDP koji nudi rješenja za rastuću nejednakost, za socijalni sustav i stanovanje, za zdravstvo i obrazovanje te održivi razvoj i zelenu ekonomiju, dodao je.

U 30 godina SDP je odrastao i sazrijevao, također i griješio, i o tome treba otvoreno govoriti jer jedino tako se može spriječiti da se greške ponove u budućnosti, poručio je Grbin.

“Nismo bili uvijek dovoljno odlučni, nekada smo si dopustili da upadnemo u zamke teze da se oko zaštite radničkih prava može i smije raditi kompromise, nismo uvijek učinili sve da zaštitimo one koje se percipira kao drukčije ili slabije”, rekao je.

Obećao je da će SDP ubuduće biti “jasna brana korupciji, klijentelizmu i rođačkim i stranačkim vezama” te “svjetionik u obrani antifašizma, zaštiti prva slabijih i prava žena”.

“Pred nama je nova dionica, danas u doba ogromne svjetske ekonomske i zdravstvene krize, koja se reflektira na život ljudi u Hrvatskoj, potreban nam je drugačiji pogled”, kazao je Grbin.

SDP 30. rođendan slavi dan ranije (prva konvencija SDP-a, tada Stranke demokratskih promjena, održana je 3. studenog 1990.) jer je u utorak u Saboru predviđeno aktualno prijepodne.

SDP je okupljanje prijavio Stožeru civilne zaštite i održao poštujući epidemiološke mjere. Svečanost je trajala 30 minuta, na skupu je bilo oko 30 istaknutih članova SDP-a.

Svečanosti su nazočili predsjednik Republike Zoran Milanović i bivši hrvatski predsjednik Ivo Josipović, dok se bivši predsjednik SDP-a Davor Bernardić ispričao i nije sudjelovao na skupu.

Prije same sjednice, izaslanstvo SDP-a položilo je cvijeće i zapalilo svijeće na grobu prvog predsjednika SDP-a Ivice Račana i bivšeg predsjednika Sabora Borisa Šprema.

(Hina)