SDP ne popušta, glasovanje o ustavnim sucima tek najesen?

Ako vladajući ne pristanu na osnivanje povjerenstva o Agrokoru, SDP neće dati svoju već dogovorenu potporu u saborskom izglasavanju trojice preostalih članova Ustavnog suda.

Možete to nazivati i ucjenom, ja sa takvom kvalifikacijom nemam nikakvog problema jer mi kao oproba nemamo snage da samo rukama naših zastupnika prisilimo poziciju na osnivanje istražnog povjerenstva, izjavio je SDP-ovac Peđa Grbin.

Vladajući uzvraćaju da je ucjena nedopustiva, pa zazivaju političku odgovornost. Razumijem da postoje političke trgovine, iako osobno to meni nije prihvatljivo, ali preispitajmo svoju savjest, mislim da je Ustavni sud iznad toga, smatra Milorad Batinić iz HNS-a.

Za izglasavanje ustavnih sudaca je potrebna dvotrećinska većina, a HDZ je bez SDP-a nema. No, nema ni popuštanja, pa vladajući poručuju da ako se SDP ne predomisli, o članovima Ustavnog suda se sutra neće ni glasovati.

A što kaže Zakon o istražnim povjerenstvima?

U članku četvrtom navodi se da se istražno povjerenstvo ne može osnovati za pitanja o kojima je pokrenut sudbeni postupak tako dugo dok taj postupak teče. Nekoliko odvjetnika s kojima su su novinari HRT-a razgovarali potvrđuju da izvidi koje provodi Državno odvjetništvo nisu dio sudbenog postupka, već prethodnih aktivnosti kojima se provjerava osnovanost navoda iz kaznene prijave. Izvidi prethode istrazi koja, pak, jest dio sudbenog postupka. Slažu se i da bi pravni dio u slučaju “Agrokor” trebalo prepustiti institucijama, odnosno Državnom odvjetništvu.