SDP i Most traže ostavku ministra Marića

Foto: Nacionalno/D.Prša

Na početku sjednice Hrvatskog sabora Most i SDP zatražili su stanku zbog novih dokumenata koje je objavio tjednik Nacional, a prema kojima je, kako su rekli, vidljivo da je ministar financija Zdravko Marić znao sve što se događa u Agrokoru.

Božo Petrov rekao je kako je Zdravko Marić na mjesto ministra došao – kao bivši zaposlenik koncerna, kako bi pomogao Ivici Todoriću što je i učinio. Most je o tome, ponovio je sve rekao prije tri mjeseca, zbog čega je premijer izbacio njihove ministre iz vlade, braneći Zdravka Marića.

SDP-ovac Gordan Maras zatražio je smjenu ministra financija Zdravka Marića kao i ministrice gospodarstva Martine Dalić jer su, kaže, sve znali, dok je za premijera kazao kako “očito da on nije znao za te informacije, koje su mu zatajene”. No, dodao je Maras, ako je tako onda bi i on trebao dati ostavku.

“Ja bih volio da građani shvate kako nije istina ono što smo ovdje slušali kada je bila rasprava o ministru Mariću, kada je on govorio da nije uopće bio upoznat o kreditu, da nije istina ono što je govorila ministrica Dalić, da su to bile besprijekorne tvrtke, koje su bez problema mogle dobiti kredite, jer se po ovim izvještajima vidi da to tako nije. Znači lagali su nas i ministar Marić i ministrica Dalić”, tvrdi Maras.

Dalić i Marić su, kaže, odgovorni u toj mjeri da bi danas trebali biti razriješeni. “Kao što je to napravio premjer Plenković s ministrima iz svoje vlade, konkretno ministrima Mosta. Tražimo od njega danas da razriješi ovo dvoje ministra koji su znali informaciju, koji su svjesno lagali javnost i koji su izgubili u RH 50 milijuna eura”, kazao je Maras.

Tjednik Nacional objavio je dokumente prema kojima je ministar financija Zdravko Marić navodno znao sve o situaciji u Agrokoru još prošle godine.

Riječ je o internim dokumentima Hrvatske banke za obnovu i razvoj, u kojoj je Marić i dalje šef Nadzornog odbora, a koji pokazuju da je Uprava HABOR-a još potkraj 2016. bila detaljno upoznata s ozbiljnim poslovnim problemima u kojima se našao Agrokor.