SDP bi podržao Tomaševića u Zagrebu, ali uz nekoliko uvjeta

SDP je spreman podržati čelnika platforme Možemo Tomislava Tomaškovića za zagrebačkog gradonačelnika, ali za to ima nekoliko uvjeta.

Hoće li se uspjeti postići dogovor između SDP-a i platforme Možemo o zajedničkom izlasku na lokalne izbore u Zagrebu trenutačno je jedno od zanimljivijih pitanja. Udružena opozicija definitivno bi umanjila rizik od mogućnosti da se Bandić i dalje održi u svojoj fotelji prvog čovjeka metropole. Međutim, do dogovora da svi pokušaju stati iza jednog, zajedničkog, kandidata za gradonačelnika trebat će provesti još sate i sate u razgovorima i pregovorima.

Odgovor na prvo pitanje tko bi bio taj kandidat nameće se de facto sam od sebe kada se zna da on prema anketi koju je SDP nedavno naručio ima oko 27 posto potpore birača, a šef zagrebačkog SDP-a Gordan Maras oko sedam posto. A za očekivati je da će se ti rezultati u velikoj mjeri poklopiti i s rezultatima najnovije ankete, prve koju je nedavno naručila ujedinjena oporba.

Svjesni situacije, u zagrebačkom SDP-u već sada poručuju da oni nemaju ništa protiv toga da stanu iza Tomaševića, ali i naglašavaju kako, da bi do toga došlo, treba postići i partnerski odnos između SDP-a i Možemo, a on bi podrazumijevao dogovor o nekoliko ključnih pitanja.

Za početak drže kako bi glavni pregovarači trebali biti SDP i Možemo, a tek kasnije u cijelu priču uključiti i preostalu oporbu poput stranke Glas, HSLS-a i nekih nezavisnih skupštinara. A ključnim drže pitanje liste za Skupštinu gdje će SDP, doznajemo, u slučaju dogovora inzistirati da se ide s jednom, zajedničkom listom za Skupštinu.

“Tomislav Tomašević kao nositelj svoje liste i kandidat za gradonačelnika iza kojega bi stala cijela oporba automatski bi dizao i svoju listu za skupštinu. To bi značilo da je SDP-ova lista u podređenom položaju i mi si to ne možemo dozvoliti. Osim toga, na taj se način ne može voditi ni konzistentna kampanja jer kako podržavati Tomaševića, a paralelno se tučete s listama”, kaže izvor iz zagrebačkog SDP-a, donosi Večernji list.