Sberbank će 7. srpnja na dražbi ponuditi dionice Mercatora

Ruska banka Sberbank, koja je nizozemskoj tvrtki Agrokor Investments  B.V. u vlasništvu Ivice Todorića ovih dana zaplijenila 18,53 posto dionica Mercatora, te će dionice ponuditi na dražbi koja se održava 7. srpnja u 14 sati, objavili su jutros slovenski mediji koji se pozivaju na priopćenje Sberbanka.

Početnu cijenu za taj paket dionica slovenskog trgovačkog lanca Sberbank je postavio na 40,58 milijuna eura, prenose slovenski mediji, javlja HRT.

Te dionice Todorić je Sberbanku bio dao kao zalog za kredit od 100 milijuna eura koji je dobio od ruskog kreditora i na njih se ne odnosi Lex Agrokor, a pretpostavlja se da Sberbank svojim potezom želi nadoknaditi dio potencijalnog gubitka kao jedan od većih kreditora hrvatskog koncerna, prenose slovenski mediji.

Mediji su posljednjih dana spekulirali o tome da slovenska vlada razmišlja o ponovnom stjecanju vlasničkog udjela u trgovačkom lancu s 11.000 zaposlenih u Sloveniji, o kojemu ovisi i velik broj zaposlenih u prehrambenoj industriji, no slovenski ministar za gospodarstvo Zdravko Počivalšek izjavio je da Slovenija neće sudjelovati na dražbi na kojoj će Sberbank prodavati 18,53 posto dionica Mercatora.