Sažetak: U Hrvatskoj 11 novih slučajeva zaraze, Brač novo žarište koronavirusa

Konferencija za medije Stožera civilne zaštite RH

U Hrvatskoj je u protekla 24 sata zabilježeno 11 novih slučajeva zaraze koronavirusom a tri osobe su umrle te je ukupno 2187 oboljelih, a nakon što je Brač postao novo žarište epidemije odlučeno je da se za taj otok ponovno primjenjuje režim koji bio na snazi prije 27. travnja. 

“Ukupno je testirano 44.886 ljudi, u zadnja 24 sata 668, od čega je 4,87 posto pozitivnih. Od jučer su preminule tri bolesnice, u bolnici u Koprivnici, bile su 1925., 1931. i 1935. godište, s kroničnim bolestima, pa je ukupni broj preminulih do sada 90”, izvijestio je ministar zdravstva Vili Beroš na konferenciji za novinare nacionalnog Stožera civilne zaštite.

Na respiratoru je 13 osoba, 169 je hospitaliziranih, oporavljenih je 675, oporavljenih kod kuće 1089, pa je ukupno oporavljenih 1764, odnosno 38 više u odnosu na jučer. 

Iz samoizolacije od današnjeg broja oboljelih je osam. Devet pozitivnih je u Splitsko-dalmatinskoj županiji, te po jedan u Brodsko-posavskoj i Primorsko-goranskoj županiji.

Ministar Beroš rekao je da je na otoku Braču osam pozitivnih osoba, svi su oni s blažim kliničkim simptomima, većina i bez, te osim dvije osobe nitko s Brača nije hospitaliziran u Splitu. Na Braču su jučer uzeta 92 brisa, do podneva je napravljeno njih 49, među kojima je bilo osam pozitivnih nalaza.

Tijekom večeri stigli su, međutim, i podaci o popodne obrađena preostala 42 uzorka testa na koronavirus na Braču. Utvrđeno je kako je uz jutrošnjih osam još šest osoba zaraženo te je sada tamo ukupno 38 oboljelih.

U Hrvatskoj je indeks zaraze, odnosno reprodukcijski broj koji pokazuje koliko jedna zaražena osoba zarazi drugih osoba, prethodnih dana kada smo dnevno imali jednoznamenkasti broj zaraženih bio 0,2, što je jako dobar rezultat. No, nakon pojave žarišta epidemije na Braču indeks zaraze je skočio na 0,7 i 0,8, upozoreno je.

Voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović istaknuo je da se za Brač uvode nužne epidemiološke mjere – ograničavanje zadržavanja na ulicama i javnim površinama, obustava javnog prometa, pogreba, društvenih okupljanja i rada u trgovini. Primjenjuje se režim koji bio na snazi prije 27. travnja.

‘Novo normalno’ različito od ‘starog normalnog’

Božinović je istaknuo da kako smo danas dan uoči početka treće faze popuštanja, pa stižu izmjene mjera ograničavanja. Omogućava se okupljanje do 40 osoba, umjesto do pet, dopušta se rad trgovačkih centara, ugostiteljskih objekata, nacionalnih parkova i parkova prirode te održavanja proba umjetnika i djelatnika u kulturi, pojedinačno i u manjim skupinama.

Istaknuo je i da se izvan snage stavlja odluka o zabrani napuštanja prebivališta i stalnog boravka, tzv. e-Propusnica, međutim, u slučaju epidemiološke procjene može se opet aktivirati na nacionalnoj ili na razini županija i gradova. 

Božinović je najavio da će od 18. svibnja popustiti mjere za organiziranje kulturnih programa i manifestacija u zatvorenom i na otvorenom,  održavanje treninga, rad teretana, sportskih i fitness centara, rekreacijskih centara od 13, svibnja, a otvaranje bazena od 18. svibnja.

Ponovno se uspostavlja međugradski cestovni promet putnika i međugradski prijevoz u željezničkom prometu, otvaraju se autobusni i željeznički kolodvori za međugradski promet.

Božinović je istaknuo da s tim odlukama ulazimo u novu fazu kojom se reaktivira najveći dio aktivnosti i djelatnosti.

“Drago nam je da je to epidemiološka situacija omogućila, ali moramo biti svjesni da se radi o ‘novom normalnom’, koje je različito od starog normalnog na koje smo navikli”, upozorio je. 

Vezano za prelazak granice, rekao je kako je prvenstveno namjera da se omogući prekogranična gospodarska aktivnost, poslovni sastanci i investiranje u Hrvatsku, uz strogo pridržavanje uputa HZJZ. Ulazak u RH će biti omogućen i građanima radi nekih nužnih osobnih aktivnosti, poput pogreba člana obitelji. Zasad nije planirano testiranje prilikom ulaska u RH jer je procjena da za to neće biti razloga ako se svi budu držali mjera. No, ako ne bude tako, taj režim će se dodatno regulirati, a uvest će se i testiranja na granici, rekao je Božinović. 

Pri ulasku u Hrvatsku više nema obveze samoizolacije

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak pojasnio je kako pri ulasku u Hrvatsku više nema obveze samoizolacije ali su napravljene stroge upute. Od svih koji ulaze traži se da nemaju puno kontakta, da ne izlaze puno van, da se drže higijene. Preporučuje se nošenje maski i mjerenje temperature te da se na pojavu prvog simptoma odmah jave liječniku obiteljske medicine, a stranci epidemiološkoj službi.

Capak je istaknuo da će ugostiteljski objekti, koji započinju s radom sutra, za razliku od trgovina, moći raditi i nedjeljom. 

HZJZ objavio je preporuke za hrvatske i strane državljane koji ulaze u RH, oni su ih se dužni pridržavati 14 dana, izlaske iz smještaja ograničiti samo na nužne te nositi masku i održavati fizički razmak.

HZJZ preporučuje da, nakon stanke uslijed pandemije koronavirusa, u prostoriji u kojoj će se provoditi nastava na fakultetima ne bude više od deset osoba, i to uz razmak od dva metra. U Preporukama za preddiplomsku, diplomsku i poslijediplomsku nastavu na sveučilištima stoji kako je nužan (neizbježan) boravak u ustanovi neophodno organizirati tako da se u što većoj mjeri osigura socijalno distanciranje, a nužna je i pojačana osobna higijena i higijena prostora.

Zrakoplov SF Airlines na izravnom letu iz Šangaja za Zagreb sletio je u nedjelju rano ujutro u Međunarodnu zračnu luku Zagreb Franjo Tuđman i dopremio oko 86 tona zaštitne opreme potrebne hrvatskom zdravstvenom sustavu i ostalim službama tijekom epidemije koronavirusa. Riječ je o sedmoj i za sada posljednjoj pošiljci na izravnim letovima iz Kine za Hrvatsku, priopćila je Služba za odnose s javnošću Ureda predsjednika Vlade.