Povezite se

Vijesti

Sažetak: U Hrvatskoj 11 novih slučajeva zaraze, Brač novo žarište koronavirusa

Objavljeno

-

U Hrvatskoj je u protekla 24 sata zabilježeno 11 novih slučajeva zaraze koronavirusom a tri osobe su umrle te je ukupno 2187 oboljelih, a nakon što je Brač postao novo žarište epidemije odlučeno je da se za taj otok ponovno primjenjuje režim koji bio na snazi prije 27. travnja. 

“Ukupno je testirano 44.886 ljudi, u zadnja 24 sata 668, od čega je 4,87 posto pozitivnih. Od jučer su preminule tri bolesnice, u bolnici u Koprivnici, bile su 1925., 1931. i 1935. godište, s kroničnim bolestima, pa je ukupni broj preminulih do sada 90”, izvijestio je ministar zdravstva Vili Beroš na konferenciji za novinare nacionalnog Stožera civilne zaštite.

Na respiratoru je 13 osoba, 169 je hospitaliziranih, oporavljenih je 675, oporavljenih kod kuće 1089, pa je ukupno oporavljenih 1764, odnosno 38 više u odnosu na jučer. 

Iz samoizolacije od današnjeg broja oboljelih je osam. Devet pozitivnih je u Splitsko-dalmatinskoj županiji, te po jedan u Brodsko-posavskoj i Primorsko-goranskoj županiji.

Ministar Beroš rekao je da je na otoku Braču osam pozitivnih osoba, svi su oni s blažim kliničkim simptomima, većina i bez, te osim dvije osobe nitko s Brača nije hospitaliziran u Splitu. Na Braču su jučer uzeta 92 brisa, do podneva je napravljeno njih 49, među kojima je bilo osam pozitivnih nalaza.

Tijekom večeri stigli su, međutim, i podaci o popodne obrađena preostala 42 uzorka testa na koronavirus na Braču. Utvrđeno je kako je uz jutrošnjih osam još šest osoba zaraženo te je sada tamo ukupno 38 oboljelih.

U Hrvatskoj je indeks zaraze, odnosno reprodukcijski broj koji pokazuje koliko jedna zaražena osoba zarazi drugih osoba, prethodnih dana kada smo dnevno imali jednoznamenkasti broj zaraženih bio 0,2, što je jako dobar rezultat. No, nakon pojave žarišta epidemije na Braču indeks zaraze je skočio na 0,7 i 0,8, upozoreno je.

Voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović istaknuo je da se za Brač uvode nužne epidemiološke mjere – ograničavanje zadržavanja na ulicama i javnim površinama, obustava javnog prometa, pogreba, društvenih okupljanja i rada u trgovini. Primjenjuje se režim koji bio na snazi prije 27. travnja.

‘Novo normalno’ različito od ‘starog normalnog’

Božinović je istaknuo da kako smo danas dan uoči početka treće faze popuštanja, pa stižu izmjene mjera ograničavanja. Omogućava se okupljanje do 40 osoba, umjesto do pet, dopušta se rad trgovačkih centara, ugostiteljskih objekata, nacionalnih parkova i parkova prirode te održavanja proba umjetnika i djelatnika u kulturi, pojedinačno i u manjim skupinama.

Istaknuo je i da se izvan snage stavlja odluka o zabrani napuštanja prebivališta i stalnog boravka, tzv. e-Propusnica, međutim, u slučaju epidemiološke procjene može se opet aktivirati na nacionalnoj ili na razini županija i gradova. 

Božinović je najavio da će od 18. svibnja popustiti mjere za organiziranje kulturnih programa i manifestacija u zatvorenom i na otvorenom,  održavanje treninga, rad teretana, sportskih i fitness centara, rekreacijskih centara od 13, svibnja, a otvaranje bazena od 18. svibnja.

Ponovno se uspostavlja međugradski cestovni promet putnika i međugradski prijevoz u željezničkom prometu, otvaraju se autobusni i željeznički kolodvori za međugradski promet.

Božinović je istaknuo da s tim odlukama ulazimo u novu fazu kojom se reaktivira najveći dio aktivnosti i djelatnosti.

“Drago nam je da je to epidemiološka situacija omogućila, ali moramo biti svjesni da se radi o ‘novom normalnom’, koje je različito od starog normalnog na koje smo navikli”, upozorio je. 

Vezano za prelazak granice, rekao je kako je prvenstveno namjera da se omogući prekogranična gospodarska aktivnost, poslovni sastanci i investiranje u Hrvatsku, uz strogo pridržavanje uputa HZJZ. Ulazak u RH će biti omogućen i građanima radi nekih nužnih osobnih aktivnosti, poput pogreba člana obitelji. Zasad nije planirano testiranje prilikom ulaska u RH jer je procjena da za to neće biti razloga ako se svi budu držali mjera. No, ako ne bude tako, taj režim će se dodatno regulirati, a uvest će se i testiranja na granici, rekao je Božinović. 

Pri ulasku u Hrvatsku više nema obveze samoizolacije

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak pojasnio je kako pri ulasku u Hrvatsku više nema obveze samoizolacije ali su napravljene stroge upute. Od svih koji ulaze traži se da nemaju puno kontakta, da ne izlaze puno van, da se drže higijene. Preporučuje se nošenje maski i mjerenje temperature te da se na pojavu prvog simptoma odmah jave liječniku obiteljske medicine, a stranci epidemiološkoj službi.

Capak je istaknuo da će ugostiteljski objekti, koji započinju s radom sutra, za razliku od trgovina, moći raditi i nedjeljom. 

HZJZ objavio je preporuke za hrvatske i strane državljane koji ulaze u RH, oni su ih se dužni pridržavati 14 dana, izlaske iz smještaja ograničiti samo na nužne te nositi masku i održavati fizički razmak.

HZJZ preporučuje da, nakon stanke uslijed pandemije koronavirusa, u prostoriji u kojoj će se provoditi nastava na fakultetima ne bude više od deset osoba, i to uz razmak od dva metra. U Preporukama za preddiplomsku, diplomsku i poslijediplomsku nastavu na sveučilištima stoji kako je nužan (neizbježan) boravak u ustanovi neophodno organizirati tako da se u što većoj mjeri osigura socijalno distanciranje, a nužna je i pojačana osobna higijena i higijena prostora.

Zrakoplov SF Airlines na izravnom letu iz Šangaja za Zagreb sletio je u nedjelju rano ujutro u Međunarodnu zračnu luku Zagreb Franjo Tuđman i dopremio oko 86 tona zaštitne opreme potrebne hrvatskom zdravstvenom sustavu i ostalim službama tijekom epidemije koronavirusa. Riječ je o sedmoj i za sada posljednjoj pošiljci na izravnim letovima iz Kine za Hrvatsku, priopćila je Služba za odnose s javnošću Ureda predsjednika Vlade.

Politika

Plenković: Vlada želi ravnomjerni regionalni razvoj Hrvatske

Published

on

U Slunju je u utorak potpisan ugovor o izgradnji vodoopskrbnih i vodozaštitnih sustava na području Karlovačke i Sisačko-moslavačke županije, a potpisivanju je nazočio i premijer Plenković koji je poručio kako se to oslanja na aktivnosti Vlade koja želi ravnomjerni regionalni razvoj Hrvatske.   

Projekti se odnose na područje Grada Slunja, te općina Cetingrad, Topusko, Generalski Stol i Jasenovac a njihova je ukupna vrijednost 43,72 milijuna kuna bez PDV-a. Hrvatske vode su 2020. osigurale iz svojih izvora gotovo 15 milijuna kuna za te projekte. Premijer Plenković rekao je kako je riječ o ugovorima u kontekstu razvoja vodnoga gospodarstva i svega onoga što će povećati kvalitetu života naših ljudi u ovom dijelu tih dviju županija.

“Mislim da je to jako dobra politika i naslanja se na aktivnosti naše Vlade koja im za cilj pomoći svim krajevima Hrvatske, a osobito onim krajevima kojima je potrebna dodatna pomoć i to je ono što mi radimo kontinuirano”, istaknuo je premijer.

Naglasio je kako se promjenama Zakona o financiranju jedinica lokalne i područne samouprave u Karlovačkoj županiji su prihodi 2017.- 2019., povećani županiji za 30 posto, gradovima za 25 posto i općinama za 29,11 posto. 

Povrh toga, spomenuo je niz aktivnosti koje je Vlada učinila iz državnoga proračuna u pogledu regionalnoga razvoja, s više od 51 milijun kuna. Naglasio je da je iz europskih fondova ugovoreno 2,9 milijardi kuna za Karlovačku županiju, od toga 2,8 u mandatu ove Vlade. 

Spomenuo je i mjere koje je Vlada donijela za očuvanje radnih mjesta u onim djelatnostima koje su bile pogođene zbog restriktivnih mjera te istaknuo kako je do 18. svibnja u Karlovačkoj županiji isplaćeno skoro 65 milijuna kuna naknada za radnike u županiji.

“Niz je primjera a osobito u području gospodarenja vodama gdje smo od 2016. do 2020. ukupno uložili 457 milijuna kuna za projekte vodnoga gospodarstva”, istaknuo je Plenković.

Ravnomjerniji regionalni razvoj

Poručio je da su na tom tragu aktivnosti Vlade koja želi ravnomjerni regionalni razvoj Hrvatske.

“I  mi ćemo iskoristiti razdoblje koje je pred nama, dakle ovih idućih sedam godina novi europski proračun koji će nam donijeti u redovitom smislu više od 10 milijardi kuna za ravnomjerni regionalni razvoj zemlje, za kohezijsku politiku, poljoprivrednu politiku, očuvanje radnih mjesta, digitalizaciju – sve ono što želimo dodatno osnažiti na nacionalnoj razini plus još instrument za gospodarski oporavak sa dodatnih deset milijardi eura”, rekao je premijer. 

“Dakle, Hrvatskoj u idućih sedam godina bit će na raspolaganju više od 20 milijardi eura kako bi se vratila na onaj put ekonomskoga zdravoga rasta kakvog smo ostvarili u manadatu naše Vlade prije ovih gospodarskih posljedica nakon pandemije Covida – 19”, istaknuo je Plenković.

Naglasio je da će u tom pogledu Vlada i dalje biti snažan partner i Karlovačkoj i Sisačko-moslavačkoj županiji i svih gradova i općina.   

Premijer Plenković rekao je i kako mu je posebno drago da su danas u Slunju koji sa svojim prirodnim ljepotama a osobito sa svojim vodama predstavlja biser ovoga kraja. 

Uz premijera Plenkovića, na potpisivanju ugovora  bili su i ministri Tomislav Ćorić i Tomo Medved, a zatim su sa županima i slunjskim gradonačelnikom obišli i otvoreno gradilište na obnovi prvog od dvaju starih mostova u Rastokama, u sklopu projekta “Vodene tajne Slunja“.

Samo ista mjerila prema svima

Na pitanje novinara o izjavi predsjednika Milanovića koji je danas rekao da je jučerašnja premijerova izjave kako  “za sve treba imati iste aršine”, opasna i poziv na linč, Plenković je rekao kako bi mu bilo bolje da poštuje Dan državnosti, nego da izmišlja konstrukcije koje ne stoje. “On ima zanimljive logične konstrukcije. Bilo bi mu bolje da poštuje Dan državnosti,  kao predsjednik RH, nego da izmišlja konstrukcije koje ne stoje.”

Odbacio je ocjenu da je njegova jučerašnja izjava kako očekuje da policija i DORH procesuiraju i one koji su vezani uz SDP i npr. provođenje javnih nabava za Europsku prijestolnicu  kulture u Rijeci. Poručio je danas kako samo  treba  imati ista mjerila prema svima, i tu nema pritiska.

Plenković ne smatra da mu je u izbornoj utrci ministar Ćorić “uteg”, kaže da je “šlank” te je najavio da će biti  na listi u 7. izbornoj jedinici.”

Ucitavanje vijesti

EU

Slovenija zbog migranata rasporedila tisuću policajaca na granici s Hrvatskom

Published

on

Slovenija je na granici s Hrvatskom rasporedila dodatnih više od tisuću policajaca zbog povećanog priljeva migranata tzv. balkanskom rutom, objavio je u utorak policijski dužnosnik.

U zadnja dva tjedna primjećuje se povećani broj ilegalnih migranata na balkanskoj ruti, rekao je novinarima zamjenik glavnog ravnatelja policije Jože Senica.

Policija će pojačati nadzor na dijelovima granice u nadležnosti policijskih uprava Ljubljana, Novo mesto i Koper, koje su i inače najizloženije ilegalnim prelascima.

U akciji koja će trajati do petka policija će koristiti sva raspoloživa tehnička sredstva i kao dosad pomagat će joj pripadnici vojske, rekao je Senica.

Govoreći o ilegalnim migracijama, premijer Janez Janša je u ponedjeljak navečer najavio da će njegova vlada postrožiti politiku prema ilegalnim migrantima nakon odluke europskog suda da ne postoji kolektivno pravo na azil. 

Time je doveo u pitanje odluku bivše vlade o pristupanju Slovenije tzv. Marakeškom sporazumu. 

“Neke su stvari puno lakše nakon što je Europski sud za ljudska prava donio različito tumačenje prava na azil od naših slovenskih sudova”, kazao je Janša televiziji NOVA24.TV.

Ucitavanje vijesti

Politika

Kajin nositelj liste koalicije Demokrata i Hrvatskih laburista

Published

on

Predsjednik Demokrata Mirando Mrsić u utorak je na konferenciji za novinare u Puli najavio je da će bivši IDS-ov saborski zastupnik Damir Kajin,  kao nezavisni kandidat biti nositelj liste koalicije Demokrata i Hrvatskih laburista u 8. izbornoj jedinici.

Mrsić je istaknuo da će glas za Kajina biti glas za promjene. Upozorio je da Istru i Kvarner čeka teško razdoblje jer su turizam i ugostiteljstvo jako pogođeni pandemijom covida-19 te da će situacija u rujnu biti još teža.

Pitanje je, rekao je. kako će se pomoći turističkom sektoru koji na svojim leđima nosi “nemar korumpiranih političkih elita koje su ubrzali izbore da bi sakrili stvarno stanje u državi”. 

“Premijer Plenković je s ovim mjerama za kvazi očuvanje radnih mjesta i skraćenim radnim vremenom u potpunosti zaboravio na turističke sezonske radnice i radnike koji nemaju posao” – ustvrdio je Mirando Mrsić dodavši kako “Europska unija nije koka koja nese zlatna jaja, jer će se sva sredstva trebati vratiti većom participacijom”. Stoga, smatra on, nužno je oslanjati se na vlastite resurse. 

Nositelj liste koalicije Demokrata i Hrvatskih laburista u osmoj izbornoj jedinici Damir Kajin smatra da je ta koalicija jedina prava socijaldemokratska opcija u ovom trenutku koja će “osigurati da se glas Istre i Kvarnera ponovno čuje u Saboru”.

“Politički sam se ponovno aktivirao jer više ne mogu gledati što se događa u Istri. Ona zaostaje i propada i od regije lider danas postaje regija slučaj. Idem u izbore jer znam da se jedino preko sabora može pomoći Istri i Rijeci. Glas za ovaj današnji IDS je naprosto bačen glas”, naglasio je Kajin, jedan od osnivača IDS-a.

Dodao je da ide u izbore jer “vidi da IDS, ne da nema rješenja za gospodarska pitanja, već je došao u situaciju da više nema ni pitanja”.

Po njegovim riječima, od 2017. godine Istra de facto u državni proračun nije uplatila niti jednu kunu jer, smatra on “sav porezni novac koji se u Istri uprihodovao kroz poreze, doprinose i trošarine i koji je išao prema državnom proračunu u većoj mjeri se vraćao u Istru”.

Odgovarajući na pitanje novinara, Mrsić je rekao kako “priča oko INE i vjetrenjača je vrlo jasna priča kako HDZ funkcionira”.

“To je jedna koruptivna hobotnica i HDZ se unatoč jednom demokratskom imidžu Plenkovića nije promijenio i ostao je isti. Ovo je rezultat svega toga”, izjavio je Mrsić. Na pitanje je li ministar Ćorić u sukobu interesa u slučaju vjetroelektrane, on je ustvrdio kako je on “u sukobu interesa i oko drugih slučajeva” te kako će “iza njega i njegova rada biti velikih repova”.

“Gledajući kako premijer utječe na pravosuđe želeći procesuirati ljude iz lijeve opcije, nisam siguran da će pravosuđe odraditi pravu stvar kada govorimo o ministru Ćoriću. On je direktno u sukobu  interesa, a kada govorimo o vjetrenjačama, tu će otkriti puno stvari, od uloge HNS-a do uloge HDZ-a. Svi su oni umočeni u ovu aferu”, izjavio je Mrsić. 

Ucitavanje vijesti

Najčitanije