Sažetak: Manje zaraženih, mjere produljene, opasnost nije prošla

U Hrvatskoj je u 24 sata bilo troje umrlih i 18 novooboljelih Covidom-19, najmanje u posljednjih mjesec dana, ali opasnost nije prošla, građani će još dva tjedna živjeti pod mjerama ograničavanja, no županijski stožeri mogu razmotriti mogućnosti kretanja u županijama bez e-propusnica.

Naime, Nacionalni stožer je dao mogućnost županijskim stožerima da, ovisno o epidemiološkoj situaciji predlažu ukidanje e-Propusnica za područje određene županije.

Na kraju osmog tjedna od pojave zaraze, broj oboljelih porastao je na 1832 bolesnika, a umrlih na 39. U Splitu su umrli 96-godišnja štićenica doma za starije u vukovarskoj i 55-godišnji muškarac, a u zagrebačkom KB Dubrava 78-godišnja žena, i svi su po riječima ministra zdravstva Vilija Beroša, bili s komorbiditetom.

Za broj novooboljelih ministar je rekao da je to dobar rezultat, ali i dalje moramo biti oprezni i mudri s obzirom na ponašanje virusa u većem dijelu Europe. Ne smijemo dopustiti da nas ovaj trenutno dobara rezultat pokoleba u poštivanju mjera, dodao je.

Capak: Brojka novooboljelih je povoljna, ali opasnost nije prošla

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak kazao je da od 16. ožujka nismo imali ovako povoljnu brojku, ali i upozorio da opasnost još nije prošla.

„Znači da se situacija poboljšava, ali imamo opterećenje i od prije, u zadnjih 10 dana je oko 500 novooboljelih kumulativo od kojih su svi imali svoje kontakte”, dodao je.

U Gradu Zagrebu je sedam novooboljelih, u Splitsko-dalmatinskoj županiji četiri, u Zagrebačkoj županiji tri , u Krapinsko- zagorskoj tri i Zadarskoj jedna, kazao je Capak.

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević Alemka Markotić najavila je proširivanje testiranja na koronavirus u domovima za starije. Riječ je o brzim testovima za serološko testiranje koji imaju ograničenja, ali mogu detektirati Covid-19 unutra 7 do 10 dana.

„Tako će se detektirati oni koji možda nemaju jasne simptome i oni koji su možda bez simptoma preboljeli bolest”, kazala je.

Izvijestila je kao su svi pozitivni štićenici iz doma za starije u Zagrebu smješteni u bolnice, te da je dvoje u težem stanju, ali i da su te osobe već dulje vrijeme lošije.

Mogućnost kretanja bez propusnica unutar županije

Nacionalni stožer Civilne zaštite produljio je do 4. svibnja mjere usmjerene na suzbijanje zaraze koje se odnose na ograničavanje društvenih okupljanja, rada trgovina, uslužnih djelatnosti, održavanja sportskih i kulturnih događaja, rekao je voditelj stožera i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

No, Nacionalni stožer je također, prema odluci koja stupa na snagu u ponoć, dao mogućnost županijskim stožerima da, ovisno o epidemiološkoj situaciji predlažu ukidanje propusnica za područje određene županije kako bi se omogućila veća mobilnost.

Lokalni stožeri će procjenjivati epidemiološku situaciju, a Nacionalni stožer potom u suradnji s njima, donijet će odluku o ukidanju propusnica.

Božinović je rekao da su u slučaju povoljne epidemiološke situacije ostavili i mogućnost ukidanja propusnica i zbog gospodarskih razloga, kao primjerice za Grad Zagreb i Zagrebačku županiju, o čemu se također moraju dogovoriti lokalni stožeri.

No, ako se pojavi neko žarište, mogu se donijet posebne mjere za općinu ili neki prostor.

Odluka o graničnim prijelazima za tranzitni promet teretnih vozila produljena je do 18. svibnja, ali se napušta model organiziranih konvoja. Vozači kamiona će na granici dobiti obavijest da smiju voziti samo autocestama i zaustavljati se samo na točno određenim mjestima.

„Time ćemo brzati prekogranične procedure vezano za teretni promet kamionima, a vodit ćemo računa o tome da ne bude zlouporaba i da svi poštuju propisane mjere”, kazao je Božimović, koji je od 26. travnja najavio izvanredna teretna linija u pomorskom prometu Ancona-Zadar.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak ponovio je kako stožer pažljivo razmatra sve mjere i postepeno će ih ukidati.

U nekom momentu, najavio je, pustiti će se i javni prijevoz uz stroge epidemiološke mjere dezinfekcije i socijalnog distanciranja. Kada dođe vrijeme, i frizeri će početi raditi uz korištenje zaštitne opreme i dezinfekciju, rekao je.

Božinović je ranije danas, najavljujući modificiranje mjere rekao da će s županijskim stožerima vidjeti kako organizirati putovanja po županijama bez da se koriste e-propusnice.

Svako popuštanje nosi rizik

U svemu tome treba voditi računa o specifičnosti svake županije i epdemiološke situacije. Mislimo da to u ovom trenutku možda ne bi bio prevelik rizik, jer svako popuštanje nosi sa sobom rizik povećanja broja oboljelih”, rekao je Božinović za N1.

No, poručio je, ne možemo bezgranično živjeti u režimu o kojem ne funkcionira ekonomija i zato izlazna strategija mora biti promišljena, postupna. To znači da, kada se nešto popusti, treba određen broj dana vidjeti kako je ona utjecala na povećanje oboljelh i onda ići dalje ili se vraćati na početak.

Virovitičko-podravski župan Igor Andrović već je u subotu nakon sastanka županijskog  Stožera civilne zaštite iznio inicijativu da područje cijele županije postane zona slobodnog kretanja, unutar koje bi se građani  kretali bez e-propusnica. 

Osječko-baranjski stožer na čijem je području oboljela jedna nova osoba pa ih je sada 109, ocijenio je da je epidemija pod kontrolom, zbog čega su od nacionalnog Stožera zatražili da se omogući kretanje bez propusnica.

Karantenske mjere za naselja Murter i Betina koje su bile na snazi od 25. ožujka od danas su ukinute, izvijestili su u subotu iz Županijskog stožera Civilne zaštite Šibensko-kninske županije u kojoj od jučer nema novih pozitivnih na koronavirus pa je broj zaraženih i dalje 81.

U Krapinsko-zagorskoj županiji tri su osobe još zaražene koronavirusom te je do sad ukupno oboljelo njih 116, izvijestio je u subotu Stožer civilne zaštite.

Stožer Civilne zaštite Karlovačke županije izvijestio je u subotu da u toj županiji šest dana nema novoboljelih, broj ostaje 28, i to  sedam hospitaliziranih, 13 na kućnom liječenju i sedam izliječenih, a jedna je osoba u ožujku na žalost umrla.

U Zagrebačkoj županiji zabilježene su dvije novozaražene osobe koronavirusom u odnosu na dan ranije, izvijestio je u subotu Zavod za javno zdravstvo Zagrebačke županije gdje je dosad ukupno evidentirana 121 zaražena osoba.

Načelnik Županijskog stožera Civilne zaštite Varaždinske županije Robert Vugrin u subotu je izvijestio da se dvije trećine oboljelih oporavilo od koronavirusa u toj županiji te da se testiranja provode i dalje, s posebnim naglaskom na djelatnike ustanovama socijalne skrbi.

Tijekom jučerašnjeg dana u Zagrebu je potvrđeno deset novih zaraza koronovirusa s čime je ukupno 439 osoba zaraženo tim virusom, a u domovima za starije i nemoćne nema novooboljelih, izvijestio je u subotu gradski stožer Civilne zaštite.

Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije na području te županije, od ukupno 128 novotestiranih,  još je 5 osoba zaraženo koronavirusom, od kojih troje iz samoizolacije, a među novooboljelima nema zdravstvenih djelatnika.

Hrvatska liječnička komora (HLK) ocijenila je u subotu nedopustivim i zabrinjavajućim postupke pojedinih ravnatelja zdravstvenih ustanova koji smanjuju plaće liječnicima i drugim zdravstvenim djelatnicima, ističući da time krše uputu Ministarstva zdravstva od 2. travnja.

(Hina)