Sažetak: 42 slučaja zaraze, novo žarište u koprivničkom Domu za starije

Zagreb, 09.03.2020. - Nacionalni stožer civilne zaštite odrzao je konferenciju za medije na kojoj je predstavio nove mjere borbe protiv zaraze koronavirusom. Na fotografiji Krunoslav Capak, Alenka Markotić, Davor Božinović, Vili Beroš. foto HINA/ Daniel KASAP/dk

Broj zaraženih Covidom-19 porastao je od jučer za 42, nije bilo umrlih, a najveće žarište u zemlji postao je koprivnički Dom za starije u kojem je zaraženo 13-ero štićenika te dvoje djelatnika.

Ministar zdravstva Vili Beroš izvijestio je u srijedu da je novo žarište u Domu za starije u Koprivnici gdje su 13 pozitivnih korisnika, dva pozitivna zaposlenika i dva pozitivna kontakta.

“Iz tog područja dolazi značajan broj zaraženih i oni su danas u ukupnom broju”, rekao je Beroš na redovitoj konferenciji za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite.

Prema riječima ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslava Capaka u Domu za starije u Koprivnici jučer je testirano 20 štićenika stacionara s teško pokretnim i bolesnim pacijentima a bit će testirani i korisnici iz još dva stacionara pa će se sutra bolje znati epidemiološka situacija.

Capak kaže kako je teško govoriti o tome je li strogo poštivana mjera samoizolacije. “Čini se da se dogodio proboj virusa, kako i na koji način to je teško reći, a možda i nemoguće utvrditi. Epidemiolozi rade na tome da se situacija stavi pod kontrolu”, rekao je Capak.

Zaraženi štićenici hospitalizirani

Ravnatelj koprivničke Opće bolnice Mato Devčić rekao je da je su zaraženi štićenici hospitalizirani te da je samo dvoje imalo simptome koronavirusa.

Po riječima ravnateljice Doma Vesne Križan trenutno nitko iz Doma ne može izići niti u njega ući, dok je osoblje raspoređeno u dva tima.

U  Splitsko-dalmatinskoj županiji je među desetero novozaraženih četvoro korisnika doma za starije u Makarskoj te njegovateljica splitskog doma koja je bila u kućnoj samoizolaciji, izvijestili su lokalni stožeri.

Na području Virovitičko-podravske županije, u kojoj 22 dana nije bilo zaraženih, potvrđeno je pet novih slučajeva, a u Osijeku je pozitivno pet djelatnika Respiracijskog centra KBC-a Osijek koji su bili u organiziranoj karanteni. U Varaždinskoj županiji je troje oboljelih, u Karlovačkoj dvoje isto kao i u Zagrebu kojega je prije mjesec dana pogodio katastrofalni potres.

Krapinsko-zagorska županija u kojoj je jedna novozaražena osoba najavila je da će, ako bude dobra epidemiloška situacija, idući tjedan zatražiti priključenje te županije Gradu Zagrebu i Zagrebačkoj županiji kao jedinstvenom području bez e-propusnica.

Hrvatska: Ukupno 1950 zaraženih, oporavljenih 869, umrlih 48

U Hrvatskoj su u posljednja 24 sata  potvrđena 42 slučaja zaraze Covidom-19, što daje ukupan broj od 1950 bolesnika, a od jučer je ozdravilo 68 osoba pa se broj oporavljenih popeo na 869, izvijestio je Nacionalni stožer civilne zaštite.

Nijedna osoba nije umrla pa je broj ukupno umrlih u Hrvatskoj isti – 48. Testirano je ukupno 27.614 osoba, među kojima njih 1340 u protekla 24 sata.

Istraživanje Londonske škole za higijenu i tropsku medicinu pokazalo je da tzv. reprodukcijski broj u Hrvatskoj iznosi 0,8 posto, što znači da jedan oboljeli zarazi jednu osobu u svojoj okolini.

Vlada sutra donosi detalje popuštanja mjera

Vlada bi sutra na sjednici trebala donijet dokument u kojem će biti objavljene faze i svi detalji s datumima oko popuštanja mjera u fazama, najavio je Capak.

“Mi kontinuirano komuniciramo s javnošću da ćemo u momentu kada bude povoljna epidemiološka situacija razmotriti koje od mjera treba maknuti. Vlada će sutra na sjednici izaći s dokumentom”, najavio je Capak.

Vezano za otvaranje trgovina s odjećom rekao je kako su trenutno otvorene one bez kojih ne možemo živjeti, a razmatra se otvaranje i drugih, ali po strogim epidemiološki propisanim mjerama.

Još se čekaju serološki testovi kojima će biti testirano 1100 krvnih uzoraka, kako bi se utvrdilo koliko je ljudi u općoj populaciji bilo u dodiru s koronavirusom, kaže Capak.

Najavio je da će nakon toga uslijediti daljnja šira testiranja u suradnji s Klinikom za infektivne bolesti i drugim zainteresiranim laboratorijima.

Ravnateljica Klinike Alemka Markotić dodala je kako oni raspolažu s određenim brojem brzih seroloških testova, koje koriste uz molekularne testove, no oni mogu poboljšati dijagnostiku ali nikako biti jedini test za bolesnika.

Najavila je da će se za nekoliko dana početi prikupljati krv svih zaposlenika čiji su brisevi dosad bili negativni, te raditi serološke testove da se vidi je li netko od njih bio asimptomatski bolestan.

Beroš je vezano za nalaz zdravstvene inspekcije u splitskom domu, koji je danas trebao biti gotov, rekao da će trebati još nekoliko dana jer su neke osobe koje su trebale biti ispitane u izolaciji ili su bolesne.

Sjećanje na Dan proboja okupio u Jasenovcu državni vrh, manjine i antifašiste

U okolnostima epidemije u Jasenovcu je obilježena 75. godišnjica proboja posljednjih zatočenika, okupivši prvi put od 2014. cijeli državni vrh, ali i predstavnike manjina i antifašista koji su time pružile ruku vlastima no i  poručile da neće posustati na svome radu na drugačijoj kulturi sjećanja.

Čelnik SDSS-a Milorad Pupovac rekao je na komemoraciji da je situacija oko koronavirusa pokazala da postoje stvari u kojima se solidarnost može manifestirati transetnički, transstranački i transideološki

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak izjavila je u srijedu da je usvojena odluka o provedbi državne mature te da se sutra očekuje odluka Vlade o postupnom povratku učenika u škole, koja će, barem u početku, počivati na načelu da nitko neće djecu tjerati da se moraju vratiti u školu.

Kliničkome bolničkom centru (KBC) u Osijeku Studentski zbor Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera  donirao je sto zaštitnih vizira, izvijestio je u srijedu taj zbor.

Ravnatelj riječkoga Kliničkoga bolničkog centra Davor Štimac rekao je  da se taj KBC priprema za početak normalnog rada te očekuje naputke mjerodavnih tijela.