Povezite se

Vijesti

Sažetak: 42 slučaja zaraze, novo žarište u koprivničkom Domu za starije

Objavljeno

-

Broj zaraženih Covidom-19 porastao je od jučer za 42, nije bilo umrlih, a najveće žarište u zemlji postao je koprivnički Dom za starije u kojem je zaraženo 13-ero štićenika te dvoje djelatnika.

Ministar zdravstva Vili Beroš izvijestio je u srijedu da je novo žarište u Domu za starije u Koprivnici gdje su 13 pozitivnih korisnika, dva pozitivna zaposlenika i dva pozitivna kontakta.

“Iz tog područja dolazi značajan broj zaraženih i oni su danas u ukupnom broju”, rekao je Beroš na redovitoj konferenciji za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite.

Prema riječima ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslava Capaka u Domu za starije u Koprivnici jučer je testirano 20 štićenika stacionara s teško pokretnim i bolesnim pacijentima a bit će testirani i korisnici iz još dva stacionara pa će se sutra bolje znati epidemiološka situacija.

Capak kaže kako je teško govoriti o tome je li strogo poštivana mjera samoizolacije. “Čini se da se dogodio proboj virusa, kako i na koji način to je teško reći, a možda i nemoguće utvrditi. Epidemiolozi rade na tome da se situacija stavi pod kontrolu”, rekao je Capak.

Zaraženi štićenici hospitalizirani

Ravnatelj koprivničke Opće bolnice Mato Devčić rekao je da je su zaraženi štićenici hospitalizirani te da je samo dvoje imalo simptome koronavirusa.

Po riječima ravnateljice Doma Vesne Križan trenutno nitko iz Doma ne može izići niti u njega ući, dok je osoblje raspoređeno u dva tima.

U  Splitsko-dalmatinskoj županiji je među desetero novozaraženih četvoro korisnika doma za starije u Makarskoj te njegovateljica splitskog doma koja je bila u kućnoj samoizolaciji, izvijestili su lokalni stožeri.

Na području Virovitičko-podravske županije, u kojoj 22 dana nije bilo zaraženih, potvrđeno je pet novih slučajeva, a u Osijeku je pozitivno pet djelatnika Respiracijskog centra KBC-a Osijek koji su bili u organiziranoj karanteni. U Varaždinskoj županiji je troje oboljelih, u Karlovačkoj dvoje isto kao i u Zagrebu kojega je prije mjesec dana pogodio katastrofalni potres.

Krapinsko-zagorska županija u kojoj je jedna novozaražena osoba najavila je da će, ako bude dobra epidemiloška situacija, idući tjedan zatražiti priključenje te županije Gradu Zagrebu i Zagrebačkoj županiji kao jedinstvenom području bez e-propusnica.

Hrvatska: Ukupno 1950 zaraženih, oporavljenih 869, umrlih 48

U Hrvatskoj su u posljednja 24 sata  potvrđena 42 slučaja zaraze Covidom-19, što daje ukupan broj od 1950 bolesnika, a od jučer je ozdravilo 68 osoba pa se broj oporavljenih popeo na 869, izvijestio je Nacionalni stožer civilne zaštite.

Nijedna osoba nije umrla pa je broj ukupno umrlih u Hrvatskoj isti – 48. Testirano je ukupno 27.614 osoba, među kojima njih 1340 u protekla 24 sata.

Istraživanje Londonske škole za higijenu i tropsku medicinu pokazalo je da tzv. reprodukcijski broj u Hrvatskoj iznosi 0,8 posto, što znači da jedan oboljeli zarazi jednu osobu u svojoj okolini.

Vlada sutra donosi detalje popuštanja mjera

Vlada bi sutra na sjednici trebala donijet dokument u kojem će biti objavljene faze i svi detalji s datumima oko popuštanja mjera u fazama, najavio je Capak.

“Mi kontinuirano komuniciramo s javnošću da ćemo u momentu kada bude povoljna epidemiološka situacija razmotriti koje od mjera treba maknuti. Vlada će sutra na sjednici izaći s dokumentom”, najavio je Capak.

Vezano za otvaranje trgovina s odjećom rekao je kako su trenutno otvorene one bez kojih ne možemo živjeti, a razmatra se otvaranje i drugih, ali po strogim epidemiološki propisanim mjerama.

Još se čekaju serološki testovi kojima će biti testirano 1100 krvnih uzoraka, kako bi se utvrdilo koliko je ljudi u općoj populaciji bilo u dodiru s koronavirusom, kaže Capak.

Najavio je da će nakon toga uslijediti daljnja šira testiranja u suradnji s Klinikom za infektivne bolesti i drugim zainteresiranim laboratorijima.

Ravnateljica Klinike Alemka Markotić dodala je kako oni raspolažu s određenim brojem brzih seroloških testova, koje koriste uz molekularne testove, no oni mogu poboljšati dijagnostiku ali nikako biti jedini test za bolesnika.

Najavila je da će se za nekoliko dana početi prikupljati krv svih zaposlenika čiji su brisevi dosad bili negativni, te raditi serološke testove da se vidi je li netko od njih bio asimptomatski bolestan.

Beroš je vezano za nalaz zdravstvene inspekcije u splitskom domu, koji je danas trebao biti gotov, rekao da će trebati još nekoliko dana jer su neke osobe koje su trebale biti ispitane u izolaciji ili su bolesne.

Sjećanje na Dan proboja okupio u Jasenovcu državni vrh, manjine i antifašiste

U okolnostima epidemije u Jasenovcu je obilježena 75. godišnjica proboja posljednjih zatočenika, okupivši prvi put od 2014. cijeli državni vrh, ali i predstavnike manjina i antifašista koji su time pružile ruku vlastima no i  poručile da neće posustati na svome radu na drugačijoj kulturi sjećanja.

Čelnik SDSS-a Milorad Pupovac rekao je na komemoraciji da je situacija oko koronavirusa pokazala da postoje stvari u kojima se solidarnost može manifestirati transetnički, transstranački i transideološki

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak izjavila je u srijedu da je usvojena odluka o provedbi državne mature te da se sutra očekuje odluka Vlade o postupnom povratku učenika u škole, koja će, barem u početku, počivati na načelu da nitko neće djecu tjerati da se moraju vratiti u školu.

Kliničkome bolničkom centru (KBC) u Osijeku Studentski zbor Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera  donirao je sto zaštitnih vizira, izvijestio je u srijedu taj zbor.

Ravnatelj riječkoga Kliničkoga bolničkog centra Davor Štimac rekao je  da se taj KBC priprema za početak normalnog rada te očekuje naputke mjerodavnih tijela.

Politika

Plenković u Sisku: Bernardić se diskvalificirao za bilo kakvu ozbiljnu dužnost

Published

on

Predsjednik Vlade i HDZ-a Plenković izjavio je u srijedu u Sisku kako se predsjednik SDP-a  Davor Bernardić svojim ‘briljantnim nastupima’ diskvalificirao za bilo kakvu ozbiljnu dužnost i da je oporba čitavog mandata pokazala visok stupanj destruktivnosti.   

Plenković je u Sisku sudjelovao na sjednici HDZ-a Sisačko-moslavačke županije u proširenom sastavu. Razgovarano je o pripremama za parlamentarne izbore i usvajanju programa, a s premijerom je bio potpredsjednik Vlade ministar Davor Božinović, koji će predvoditi listu HDZ-a u 6. izbornoj jedinici.

Premijer je izrazio uvjerenje da će HDZ ponovo dobiti povjerenje građana za još jedan mandat.

Nakon sastanka Plenković se na upite novinara osvrnuo na kritike Davora Bernardića upućene s današnje konferencije za novinare u SDP-u. 

‘Nisam pratio njegovu pressicu, ali dobro se sjećam njegova nastupa kada je bila rasprava o glavnoj državnoj odvjetnica, tada je SDP nije podržao. Čuo sam i predsjednika Republike. Mislim da bi se o tome trebali zapitati. Državno odvjetništvo i policija potpuno su neovisni u obavljanju svog posla, to mogu jasno potvrditi i do sada nije bilo vidljivih dokaza da je to drugačije, rekao je Pleković.

“Bernardić se sa svojim briljantnim nastupima diskvalificirao za bilo kakvu ozbiljnu dužnost, osobito svojim komentarima na predsjednika Sabora. Bitno je podsjetiti javnost na tu sofisticiranost izričaja”, istaknuo je.


Ucitavanje vijesti

Politika

Škoro kaže da ZDS nije prekršaj i da je apsurd da se to uopće dovodilo u pitanje

Published

on

Današnju oduku Visokog upravnog suda po kojoj pozdrav “Za dom spremni” u pjesmi Bojna Čavoglave nije prekršaj komentirao je na Facebooku Miroslav Škoro…

Napisao je da pozdravlja ovu presudu, a za “Bojnu Čavoglave” kaže da je simbol Domovinskog rata. Dodaje da je apsurd da se to uopće dovodilo u pitanje.

“Domovinskom pokretu Domovinski rat je svetinja. Zato pozdravljamo presudu po kojoj pozdrav Za dom spremni u pjesmi Bojna Čavoglave, simbolu Domovinskog rata, nije prekršaj. Apsurd je da se to uopće dovodilo u pitanje, posebno kada znamo da se slobodno maše jugoslavenskim, ali i komunističkim simbolima što je protivno rezoluciji Vijeća Europe 1481, a groblja krase spomenici četničkim vojvodama.

Nikada ne smijemo zaboraviti tko je zaslužan za našu slobodu, kao ni tko je odgovoran za našu patnju i kakve simbole je nosio”, napisao je Škoro u objavi.

Domovinskom pokretu Domovinski rat je svetinja. Zato pozdravljamo presudu po kojoj pozdrav Za dom spremni u pjesmi Bojna…

Objavljuje Miroslav ŠkoroSrijeda, 3. lipnja 2020.

Ucitavanje vijesti

Politika

Plenković: U 2. izbornoj jedinici očekujemo najmanje 6 mandata

Published

on

HDZ i partneri u 2. izbornoj jedinici očekuju najmanje šest saborskih mandata, jednako kao što su osvojili na prethodnim parlamentarnim izborima 2016., izjavio je predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković u srijedu u Bjelovaru, gdje je održana sjednica županijskog HDZ-a.

Na sastanku HDZ-a Bjelovarsko-bilogorske županije u proširenom sastavu sudjelovao je i nositelj liste HDZ-a za 2. izbornu jedinicu, predsjednik Hrvatskog sabora i politički tajnik HDZ-a Gordan Jandroković.

„Siguran sam da će naša lista zajedno s partnerima ostvariti još jednom minimalno šest mandata kao što je to bilo i 2016. godine. Govorim to s uvjerenjem da smo učinili puno za ovu županiju. Samo u krizi Covida-19 dali smo 76 milijuna kuna direktne pomoći poslodavcima za isplatu plaća radnicima za ožujak i travanj”, istaknuo je premijer Plenković.

Odgovarajući na tvrdnje oporbe da Vlada nije učinila ništa za Bjelovarsko-bilogorsku županiju, Plenković je podsjetio na otvorenje brze ceste od Vrbovca do Farkaševca te nastavak izgradnje te ceste prema Bjelovaru, kao i otvorenje željezničke pruge Sv. Ivan Žabno – Gradec.

 Dodao je i da je Restart koalicija prepisala svoj program iz 2011. godine.

Na novinarsko pitanje hoće li se izgradnja nove bjelovarske bolnice koja je u tijeku, a za čiji dovršetak nedostaje stotinjak milijuna kuna, financirati po „pulskom modelu”, dakle uz pomoć države, premijer je naglasio kako je važno da ta bolnica doživi svoje novo ruho.

„Što se tiče mene i kao predsjednika Vlade i kao predsjednika HDZ-a, apsolutno podržavamo taj projekt jer smo svjesni da je bjelovarska bolnica bazirana na nekoj drugoj tehnologiji iz nekih drugih vremena. Siguran sam da Bjelovar i ova županija zavrjeđuju novu bolnicu, a nalazit ćemo financijska rješenja kako da podupremo taj projekt”, rekao je Plenković.

Nositelj liste HDZ-a u 2. izbornoj jedinici Gordan Jandroković, rođeni Bjelovarčanin, kazao je kako mu je upravo ta izborna jedinica bliska jer je pola života proveo u Bjelovaru i već dvaput bio kandidat u njoj.

„Vjerujem da ćemo ostvariti pobjednički rezultat jer je jako puno napravljeno za ovaj kraj, a posebno jer smo zadnjih mjeseci pokazali vrlo snažnu odgovornost i ozbiljnost u prevladavanju najveće krize od Domovinskog rata, one povezane s koronavirusom. Osigurali smo zaista sjajne rezultate kada je u pitanju zaštita zdravlja i ljudskih života u usporedbi s drugim zemljama ne samo u Europi, nego i u svijetu”, rekao je Jandroković.

Podsjetio je i na gospodarski paket mjera gdje je gotovo 600 tisuća ljudi iz privatnog sektora dobilo plaće iz državnog proračuna radi očuvanja poduzeća i radnih mjesta.

Dogovor s HSLS-om i predsjednikom stranke Hrebakom 

Govoreći o listi HDZ-a za 2. izbornu jedinicu, Jandroković je kazao kako je postignut dogovor s HSLS-om i predsjednikom te stranke, bjelovarskim gradonačelnikom Darijem Hrebakom.

Dodao je kako mu se čini kako je to dobra kombinacija.

„Mislim da kolega Hrebak vrlo uspješno upravlja Bjelovarom te da je transparentno upravljanje gradom projekt koji je prepoznat u cijeloj Hrvatskoj. To je jedna dodana vrijednost koju će HDZ itekako prigrliti i isticati tijekom kampanje”, istaknuo je Jandroković.

Nadam se da će hrvatski birači pokloniti vjeru onima koji su ozbiljni i imaju rješenja, a ne samo agresivnost i uvrede, dodao je Jandroković.

Na novinarski upit da komentira nekoliko mjeseci staru izjavu Darija Hrebaka da je koalicija s HDZ-om agonija, Jandroković je odgovorio da je to dio političkog života.

„Mi tražimo najbolja moguća rješenja u cijeloj državi, pa tako i u 2. izbornoj jedinici. Kolega Hrebak vrlo uspješno upravlja Bjelovarom i surađuje s HDZ-om i moj je dojam da je to pobjednička kombinacija. Kroz politički život bilo je različitih suradnji, nekada je i župan Damir Bajs odlično surađivao s HDZ-om i bio ministar u Vladi HDZ-a, a evo ga sad na drugoj strani. To je politički život”, dodao je.

Ucitavanje vijesti

Najčitanije