Savudrija: Tri hrvatske ribarice isplovile, s ulovom se vratile u matičnu luku

Tri hrvatske ribarice u pratnji policijskog plovila isplovile su u subotu oko 7 sati na područje Savudrijske vale, koje Slovenci smatraju svojim teritorijalnim vodama, kako bi izvukli mreže koje su u petak bacili u more, mreže su podigli te se s ulovom vratili u matičnu luku, potvrdio je Hini načelnik sektora za granicu istarske Policijske uprave Loris Kozlevac.

“Po dolasku na mjesto gdje su se nalazile mreže, stiglo je odmah i jedno plovilo slovenske policije odnosno slovenske ribarske inspekcije, no nakon našeg upozorenja da se nalazi u hrvatskim teritorijalnim vodama, napustilo je tu poziciju. Svi su se razišli, a hrvatski ribari podigli su svoje mreže koje su se nalazile na tom području te se s ulovom vratili u matičnu savudrijsku luku”, kazao je načelnik Kozlevac Hini.

Dodao je kako tijekom dana ne očekuje nikakve slične događaje jer su, kako je rekao, “ribari u razgovoru s policijom kazali kako u subotu ne namjeravaju više isplovljavati”.

“S hrvatske strane ne očekuju se nikakva isplovljavanja ribara. Hoće li tijekom dana doći do povrede crte razgraničenja sa slovenske strane, ostaje da se vidi”, rekao je Kozlevac.

Načelnik sektora za granicu istarske PU u petak navečer novinarima je rekao da je hrvatska policija kod svake povrede crte razgraničenja od strane slovenskih plovila postupala uobičajeno, odnosno izdala im upozorenje da se nalaze u hrvatskim teritorijalnom vodama. Nakon upozorenja slovenski su brodovi svaki put napustili teritorijalne vode Republike Hrvatske. (Hina)